Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród bez reguł

Ogród bez reguł

galgAsia 16:07, 13 kwi 2020

Anda napisał(a)
Teraz nikt nie chce siedzieć

Krzesełka również podziwiam
Taa, teraz wszyscy by chcieli chodzić

Misia napisał(a)

Skrót myślowy mi wyszedł chciałam napisać że do podziwiania magnolii siedząc na krzesełkach z kawką oczywiście
A wiesz, że kawka na tym krzesełku jakoś tak lepiej smakowała...
Ciekawe
galgAsia 16:17, 13 kwi 2020

April napisał(a)
Super krzesełka, drewno akacjowe jest bardzo dobre, twarde, długo wytrzymają.
A naparstnicę, jak wolisz, możesz zostawić. U mnie się tak wysiewają. Choć wtedy krzywo rośnie, przebija się przez gąszcz róży.
Albo przesadź. Ja mam lekką ziemię, więc po prostu wbijam palce pod naparstnicę i ją wyciągam. Lub zahaczam ją pazurkami, takimi do pielenia, i wyciągam, żeby nie uszkodzić korzeni róż. Bez większego problemu dają się przesadzać, czasem nawet nie zauważają. A niekiedy wystarczy oberwać te największe liście na obrzeżu.
Powodzenia
Jolu, czytałam, żeś niezdrowa Siedź w domku i odpoczywaj, to jedyne sensowne rozwiązanie. Do maja 3 tygodnie zostały, wtedy sobie pobuszujesz w ogrodzie
Byłam w ogrodzie, ale ziiimno okrutnie, wiatr lodowaty i silny bardzo. Brak warunków do ogrodniczkowania. Tak więc naparstnica zostaje

Krzesełka specjalnie szukałam akacjowe, bardzo lubię to drewno
galgAsia 16:24, 13 kwi 2020

greg66 napisał(a)
Krzesełka ekstra, no ja mam wprawdzie łózka (wygodniejsze) ale krzesełka ok.

U mnie brunera też juz ma kwiatki i powoli funkie wychodzą. Niestety są już chyba pierwsze straty, jeden krwiściąg cos ledwo, trojeść bulwiasta ani słychu, ani widu i dwóch kłosowców nie widzę i to chyba tych pomarańczowych (najładniejszych).

Jeszcze czekam.
Mam jeszcze akacjowe leżaki do złożenia, zakładam, ze też będą megawygodne
Ja jeszcze żadnych strat nie znalazłam. Zobaczymy...
April 16:34, 13 kwi 2020

galgAsia napisał(a)
Jolu, czytałam, żeś niezdrowa Siedź w domku i odpoczywaj, to jedyne sensowne rozwiązanie. Do maja 3 tygodnie zostały, wtedy sobie pobuszujesz w ogrodzie
Byłam w ogrodzie, ale ziiimno okrutnie, wiatr lodowaty i silny bardzo. Brak warunków do ogrodniczkowania. Tak więc naparstnica zostaje

Krzesełka specjalnie szukałam akacjowe, bardzo lubię to drewno

Hi, Hi, mój facet twierdzi że bardziej dokucza mi głowa niż przeziębienie
Nie wysiedziałam w piernatach i w przerwie deszczu przesadziłam sadziec, podzieliłam złocienie i posadziłam choinę kanadyjską pod judaszowcem. Niby niezbyt wiele a naładowałam energię na jutrzejszy wyjazd do pracy. Nic mnie mnie pokona
Potem zjadłam obiad i usnęłam jak dziecko, w ciągu dnia. Takie rzeczy zwykle mi się nie zdarzają
galgAsia 16:39, 13 kwi 2020

tulucy napisał(a)
Asia z fasolką poczekaj, ona jest najbardziej wrażliwa na ochłodzenia. Chyba że będziesz ją agro przykrywać.

U mnie naparstnica daje radę w róźy, czasem gdzieś tak się wysieję. Ale przesadzanie też znosi, korzenie ma płytkie, więc nie powinnaś uszkodzić róży przy wykopywaniu.
Fasolka szparagowa powinna dać radę, najwyżej faktycznie ją przykryję.
Jeśli naparstnica dogada się z różą, to jej nie ruszam. Zobaczymy, jak im pójdzie

Gosiek33 napisał(a)
Takie krzesełka też z chęcią miałabym w ogrodzie.

U Ciebie wszystko tak zaawansowane wiosennie jak u Gruszki
Gosiu, są wygodne i wyglądają solidnie, szybko i łatwo się je składa. Chyba dobry zakup
Tu u nas faktycznie trochę cieplej , oby tylko woda była...
galgAsia 16:48, 13 kwi 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Tego wiąza już zacznij podkrzesywać, póki gałązki nie są jeszcze grube. Im mniejsza rana po cięciu, tym lepiej. On i tak, po ulistnieniu, będzie wyglądał jak liściasta kulka, bo z wyższych gałązek uzupełni braki w dole.
Fasolę można już siać. Zwłaszcza szparagową. Te tyczne są bardziej wrażliwe.
Ludowe wytyczne mówią, że można siać fasolę, kiedy ogrodnik na boso może oblecieć ogród.
Pomijając dzisiejszą i jutrzejsza aurę, to już się da.
Fasolę dobrze jest siać w dwutygodniowych odstępach. Wtedy zbiory się wydłużają.
Wiesz, ja się już wcale nie dziwię, że czytasz mi w myślach na odległość i odpowiadasz na pytania, które jeszcze nie zostały zadane
Wczoraj na wiąza patrzyłam i wytypowałam 1-2 gałązki do obcięcia. Od razy włożę w ziemię , może coś urośnie

Tak, fasolka w tym roku może się przydać. Można zamrozić albo zawekować, będzie na zaś Od środy będzie już cieplej u mnie, to mogę się zabrać za szykowanie miejscówki.

galgAsia 16:51, 13 kwi 2020

April napisał(a)

Hi, Hi, mój facet twierdzi że bardziej dokucza mi głowa niż przeziębienie
Nie wysiedziałam w piernatach i w przerwie deszczu przesadziłam sadziec, podzieliłam złocienie i posadziłam choinę kanadyjską pod judaszowcem. Niby niezbyt wiele a naładowałam energię na jutrzejszy wyjazd do pracy. Nic mnie mnie pokona
Potem zjadłam obiad i usnęłam jak dziecko, w ciągu dnia. Takie rzeczy zwykle mi się nie zdarzają
No to całe szczęście, że w przerwie deszczu Z tego wnioskuję, że trochę u Was padało...? bo u mnie słabiuśko, nędzne 1,5l/m2.
Niewiele jak niewiele, nie ilość się liczy, tylko jakość
A napaleni ogrodnicy są nie do zdarcia
deszczowymaj 17:18, 13 kwi 2020

Hej Asik

Ładne krzesełka ..widać że solidne i wygodne
Magnolia nie przestaje czarować

Wiosna u Ciebie oczywiście jak zawsze bardziejsza
galgAsia 18:00, 13 kwi 2020

deszczowymaj napisał(a)
Hej Asik

Ładne krzesełka ..widać że solidne i wygodne
Magnolia nie przestaje czarować

Wiosna u Ciebie oczywiście jak zawsze bardziejsza
A wiesz, że jak patrzę na zdjęcia z ub. roku, to ta obecna wiosna wcale nie jest jakaś bardzo wyrywna. Nawet chwilami się wydaję, że ma lekutkie opóźnienie

Na złożenie tych krzesełek czekałam od jesieni Naprawdę fajne trafiłam Teraz jeszcze leżaczki, pergola z zadaszeniem - i można spędzać w ogrodzie cały czas
galgAsia 18:03, 13 kwi 2020

Gdzie nie spojrzeć - wszędzie hosty