Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród bez reguł

Ogród bez reguł

inka74 19:03, 15 kwi 2020

świetne krzesełka i piękna Ola, patrzyłam na drzewka tej odmiany ostatnio. A ta żółta magnolka to nie przypadkiem Yellow River?
deszczowymaj 19:16, 15 kwi 2020

mrokasia napisał(a)

te listeczki hostach - co to? chwast? też mam takie i nie wiem co to?

Kasiu ..wygląda to na chwast i to na jeden z najbardziej upierdliwych czyli podagrycznik
galgAsia 19:17, 15 kwi 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
U mnie migdałek sam z siebie po trzech sezonach udał się do migdałkowego nieba.
Jego niepopularność bierze się z podatności na choroby i kurduplowatej wielkości. Atrakcyjny jest krótko. To ten sam typ, co wierzby Iwa i Hakuro. Trudno z nich uczynić sensowny element rabaty.
W mojej okolicy te trzy typy to elementarny asortyment stoisk ogrodniczych. Nieświadomi ludzie kupują, sadzą. Jeśli wchodzą na wyższy poziom uprawy ogrodu, to uświadamiają sobie, że królestwo roślin jest o niebo bogatsze.
Po sobie to widzę. Do 50 roku życia żyłam w przekonaniu, że jest jedna odmiana klonu, buka, grabu, świerka, sosny itp. O ambrowcach, tulipanowcach, oczarach, dereniach i innych takich nie miałam zielonego pojęcia. Z bylin kojarzyłam liliowce.
No fakt, migdałek jest chyba od wczesnych początków ogrodu. Nikt się nim specjalnie nie przejmuje, wiosną jest opitalany na gałązki do wazonu, co parę lat Tato go tnie prawie do ziemi... Rośnie sobie w kącie i jest okazem zdrowia I od ub. roku załapuje się na opryski, więc będzie okazem zdrowia do kwadratu
galgAsia 19:21, 15 kwi 2020

deszczowymaj napisał(a)

Piękne są te kwiatuszki

Migdałka kiedyś kiedyś dawno temu też miałam.. w formie krzaka ..po jakimś czasie zaczął wypuszczać całą masę takich dzikunów od korzenia na początku to wycinałam ,ale koniec końców był taki że pożarły migdałka ..a szkoda bo urocze ma kwituszki
Kwiatuszki migdałka fajniuśkie, ale nigdy mnie jakoś nie ciągnęło do posiadania
A kwiatuszki Oli gapię się na nie jak w obrazek
galgAsia 19:33, 15 kwi 2020

mrokasia napisał(a)
Ja też mam migdałka, w wersji na pniu . I lubię go . Odkąd tnę go na krótko zaraz po kwitnieniu przestał chorować.
Asiulka, ładna ta wiosna u Ciebie. Moich host ze świeca trzeba szukać albo na dotyk .

te listeczki hostach - co to? chwast? też mam takie i nie wiem co to?
Na dotyk najbezpieczniej Ja niektóre moje też jeszcze tylko namacać mogę, ale z dnia na dzień jest ich więcej

Zielsko, które Ci wpadło w oko to podagrycznik niestety...Podobnie jak perz, rozłazi się przez kłącza i trudno go wyplenić...
Ale, ale... nie jest tak tragicznie, bo primo - zaraz hosty się rozrosną i nie będzie go specjalnie widać, a secudno - jest prześwietny jako materiał na gnojówkę, bo zawiera żelazo, miedź, mangan, bor, no i kłącza zniszczysz definitywnie, i tertio - jest jadalny, może być składnikiem sałatek (młode listki), ale jest i quatro - ma działanie regenerujące, odtruwające, moczopędne, przeciwreumatyczne, obniża poziom kwasu moczowego (podagra), działa też kojąco po ugryzieniu przez owady...

Ja wszystkie takie chwaściory z kłączami zalewam wodą i mam potem eliksir młodości i urody dla roślinek Sama nie próbowałam...
galgAsia 19:35, 15 kwi 2020

inka74 napisał(a)
świetne krzesełka i piękna Ola, patrzyłam na drzewka tej odmiany ostatnio. A ta żółta magnolka to nie przypadkiem Yellow River?
No właśnie magnolki jeszcze nie rozgryzłam. Ursa zdyskwalifikowała ją od bycia Elisabeth, więc może faktycznie to Yellow River? Obserwuję ją pilnie i dokumentuję
galgAsia 19:36, 15 kwi 2020

deszczowymaj napisał(a)

Kasiu ..wygląda to na chwast i to na jeden z najbardziej upierdliwych czyli podagrycznik
No prawda, jest upierdliwy, ale ja go wykorzystuję dla swojego dobra Zaraz nastawię gnojóweczkę z zielska
sylwik69 19:41, 15 kwi 2020

Asia u Ciebie wiosna na całego fajnie mieć dużo roślin kwitnących,bo jest na czym oko zawiesić ! i czy popularne,czy nie to nieważne! dają radość
Jak tam samopoczucie? i jak sytuacja w pracy? liczysz już po włosku,ale proszę Cię tylko nie Włochy,nieee
Magleska 19:42, 15 kwi 2020

Asia nawet nie wiedziałam ,że to zielsko ma ,aż tyle dobrych składników będę szukać go u siebie

a perz też ma jakieś ukryte odżywcze walory ? ...tego mam pod dostatkiem niestety ….

nie wiem ,czy już pokrzywę można znaleźć ….hmm ….przydołoby się jakieś gnojóweczki nastawić …..
w sobotę wybiorę się na poszukiwania …. tylko niech się ociepli ,bo zimnoooo
sylwik69 19:51, 15 kwi 2020

Magleska napisał(a)
Asia nawet nie wiedziałam ,że to zielsko ma ,aż tyle dobrych składników będę szukać go u siebie

a perz też ma jakieś ukryte odżywcze walory ? ...tego mam pod dostatkiem niestety ….

nie wiem ,czy już pokrzywę można znaleźć ….hmm ….przydołoby się jakieś gnojóweczki nastawić …..
w sobotę wybiorę się na poszukiwania …. tylko niech się ociepli ,bo zimnoooo

Pokrzywki młode już są gnojówka się robi