Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród bez reguł

Ogród bez reguł

TAR 08:37, 27 kwi 2020

Asia, zamiast pełnych paneli moze tylko kratownice gotowe poprzykręcasz. Pomalujesz jakim innym kolorem (nie szarym albo ciemniejszym) moze byc ładnie. No chyba, ze mocno Cie uwiera ten widok to zrob pełne albo pełne z kratka na górze.
galgAsia 08:53, 27 kwi 2020

Tarcia, to nie ten mur . Na ten pójdą kraty dla Edenki i chcę powojnika montanę na ten wysoki fragment przy bramie.
To po przeciwnej stronie

TAR 08:58, 27 kwi 2020

Asia juz u mnie napisałam, te panele nie nadaja sie na plot, są za wiotkie. Musiałabys ew. zrobic kantowki i kotwy na beton, pomiedzy kantówkami usztywnienie z desek albo mniejszych kantówek i na to plot. Lub od razu grubszy i porzadniejszy panel kupic.
galgAsia 09:01, 27 kwi 2020

Ok, muszę zatem popatrzeć i pomacać, zanim się zdecyduję
Dzięki
Anda 10:19, 27 kwi 2020

galgAsia napisał(a)
Wczoraj znalazłam na listkach róży taki wzorek. Wygląda całkiem dekoracyjnie, ale mam obawy, że to może być wirus mozaiki (choć właściwie oprócz podobnego zdjęcia innych wiadomości na ten temat nie znalazłam). Być może ktoś będzie mógł mi pomóc...?

Takiego wzorku na liściach na żywo jeszcze nie widziałam. Na pozostałych liściach też już widać zaczątki... Obserwuj, bo to chyba rzeczywiście wirus. Jeśli kolejne liście też takie będą, to będziesz musiała pozbyć się całego krzaczka. Dezynfekuj nie tylko narzędzia, ale i rękawice, dłonie. Wirus może się przenosić na wszystkim.

Tak wygląda ten wirus na różach

https://www.arbofux.de/img/rosa-virus2-g.jpg

Obejrzyj dokładnie pozostałe rośliny.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
galgAsia 10:23, 27 kwi 2020

Ewa, nie dobijaj... to moja ukochana Ascot Chyba się zapłaczę...
TAR 10:24, 27 kwi 2020

tez czytałam i radza zeby jak najszybciej pozbyc sie krzaka zeby nie zarażał

znalazlam taki poradnik dot. róż Poradnik
Anda 10:27, 27 kwi 2020

galgAsia napisał(a)
Ewa, nie dobijaj... to moja ukochana Ascot Chyba się zapłaczę...

Jesienią posadzisz nową. Nie narażaj innych róż i roślin.

Od kiedy masz tą różę?

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
UrsaMaior 10:45, 27 kwi 2020

Eh dałabym Ci nową, gdybyś była bliżej. Mam chyba 8 krzaków.
galgAsia 10:56, 27 kwi 2020

Różę mam od 2018. Dotychczas nie chorowała i pięknie kwitła. Nie rośnie w sąsiedztwie innych róż, na tej same rabacie jest jeszcze MW, ale w pewnym oddaleniu.

Jesteście kochane, dziękuję