Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród bez reguł

Ogród bez reguł

galgAsia 19:44, 06 paź 2019

Jesień zaczęła być widoczna i u mnie. Ściana zaczęła się mienić mieszaniną odcieni czerwieni i zieleni

Lecą kolorowe liście...

Lecą ptaki
Misia 20:02, 06 paź 2019

Te ptaszki to w sobotę były chyba u mnie całe popołudnie leciał klucz za kluczem. Piękna jesień u Ciebie
galgAsia 20:03, 06 paź 2019

Jak już się napatrzyłam i narobiłam zdjęć, przyszła pora, by troszkę podziałać. Dokończyłam rabatkę pod skrzynią. Przekopałam, poczyściłam, dodałam tego i owego...

I posadziłam, co było pod ręką : parocja, penstemon, rdest Golden Arrow, pełną jeżówkę, floksa, kichawca, odętkę wirginijską, astry (m.in. nowobelgijskiego Violetta), firletkę od Hani i montanę od Hani również . Nieortodoksyjnie posadziłam siewki stipy, która jakimś cudem wysiała się w donicy derenia. To było wyzwanie - wykopać stipę z dużą grudką ziemi, nie ruszając korzeni derenia, który grzebania w korzeniach nie lubi. Ani jedno, ani drugie nic nie zauważyło .
Na koniec jeszcze barbulka Hint of Gold - moim zdaniem powinna ładnie zagrać z rdestem. Docelowo w pleckach skrzyni planuję jeszcze trawy - albo któreś proso, albo palczatka; nad wyraz przypadła mi ona do gustu.
A jutro dołożę szafirków . Jak myślicie - czy teraz można by przesadzić całą ich kępę bez szkody dla kwitnienia? bo one oczywiście mają już liście, ale z drugiej strony - cebulki sadzi się jesienią... Po prostu mam dwie kępki rosnące w niewyjściowym miejscu...
galgAsia 20:17, 06 paź 2019

Znalazłam jeszcze dom dla dwóch gaur. Są różowe , a te podobno gorzej zimują... Dostały duuużo piasku i żwiru, żeby im nawet do głowy nie przyszło wygniwać i zobaczymy. Zamieszkały w sąsiedztwie palczatki.

Wysiałam swoją metodą werbenę - wytrząsnęłam nasionka do doniczki , która zostaje przez zimę w ogrodzie. Na wiosnę tylko pilnuję, żeby miała mokro. Rośnie jak gooopia . A przekonałam się, że w ogrodzie musi być - jak żadna roślina, robi cudne tło i nawet o tej porze jest oblegana przez owady.

I na dobranoc - niezawodne zawilce

jolanka 20:20, 06 paź 2019

Asia, a tę doniczkę z werbeną to dołujesz czy zostawiasz luzem?
galgAsia 20:35, 06 paź 2019

Misia napisał(a)
Te ptaszki to w sobotę były chyba u mnie całe popołudnie leciał klucz za kluczem. Piękna jesień u Ciebie

A to być może, bo one wszystkie leciały na zachód
Gruszka_na_w... 20:36, 06 paź 2019

Szafirki spokojnie możesz teraz dzielić.
Nasionka werbeny muszą być przemrożone- świetny sposób znalazłaś na ich rozmnożenie.

Ładny kawałek rabatki stworzyłaś. Nie zmarzłaś?
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
galgAsia 20:41, 06 paź 2019

jolanka napisał(a)
Asia, a tę doniczkę z werbeną to dołujesz czy zostawiasz luzem?

Jolu, zostawiam "samopas", nie robię z nią zupełnie nic. Przecież jak się wysieją do ziemi, to też są niczym nieosłonięte. A wiosną kiełkują szybciej niż te w ziemi - ziemia w doniczce ogrzewa się chyba po prostu szybciej...
jolanka 20:44, 06 paź 2019

Dzięki, spróbuję tak zrobić bo u mnie jakoś mało się sama rozsiewa. Inni narzekają, ze maja w nadmiarze a ja czekam i czekam aż cokolwiek skielkuje
galgAsia 20:47, 06 paź 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Szafirki spokojnie możesz teraz dzielić.
Nasionka werbeny muszą być przemrożone- świetny sposób znalazłaś na ich rozmnożenie.

Ładny kawałek rabatki stworzyłaś. Nie zmarzłaś?

No to dzielę. Mam nowe cebulki, dołożę te i będę miała niebiesko na wiosnę
Właśnie, werbena siana w domu - mimo, że przetrzymana w lodówce - trochę kiepsko kiełkuje i słabo rośnie. Ta z doniczki jest super.
Troszkę zmarzłam w doopkę