Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród bez reguł

Ogród bez reguł

galgAsia 15:06, 05 paź 2019

mrokasia napisał(a)
U mnie też odpukać nie pada i działamy od 7ej.
Szkoda, że u Ciebie pogoda się popsuła .

No miałam plany na dziś, bogate plany, ale cóż... Może jutro będzie lepiej. A Wy będziecie mieli po czym odpoczywać zimą Normalnie wiosną chyba przyjadę na inspekcję
galgAsia 15:11, 05 paź 2019

Helen napisał(a)
O, jak miałaś w planach sadzenie, to nie fajnie, że pada. U nas prawdopodobnie jutro i pojutrze będzie bez deszczu. Może u Ciebie będzie podobnie i się uda praca?

Ja się cieszę, że od rana intensywnie padało. Wczoraj zlałam ogród florovitem p+k. Zmarzłam w ogrodzie straszliwie, pomimo że byłam grubo ubrana.
Więc teraz niech pada. Trzeba odpocząć i przemyśleć dalsze działania.
A florovit niech przechodzi w niższe partie ziemi.

Właśnie miałam zamiar m.in. podlać florovitem. Poza tym, trzeba już zacząć cięcie bylin. I sadzenie roślin, oczywiście ,Mam nadzieję na niedzielę i poniedziałek , w końcu nie może padać bez przerwy
Gosiek33 15:22, 05 paź 2019

Na razie nic nie tnę, przy tak mokrych roślinach raczej nie wskazane. Czekam na suche dni, nawet mroźne... liczę na listopad
Helen 15:42, 05 paź 2019

galgAsia napisał(a)

Właśnie miałam zamiar m.in. podlać florovitem. Poza tym, trzeba już zacząć cięcie bylin. I sadzenie roślin, oczywiście ,Mam nadzieję na niedzielę i poniedziałek , w końcu nie może padać bez przerwy

Jakie byliny teraz tniesz?
Gruszka_na_w... 16:06, 05 paź 2019

galgAsia napisał(a)
Żeby nie było... wyszłam... próbowałam... Dooopa . Zmarzłam, zwłaszcza w rąsie, zmokłam, oblepiłam się ziemią... I tyle z ogrodowania . Pojechałam do ogrodnika, kupiłam mocznik , obejrzałam szkółkę - faktycznie, już łyso się robi... Tak musi być o tej porze. Upiekłam chleb. Zrobiłam zupę dyniową. Piję sobie kawę z cynamonem i kardamonem . I co zrobić z tak pięknie rozpoczętym dniem? chyba kocyk, rzeczona kawa i książka jakaś.

To jest bardzo dobra koncepcja.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
kwartet 21:23, 05 paź 2019

Ja dzisiaj troszkę powsadzałam ale ostatnio to głównie (zawinięta w futrzastą narzutę) dreptam i myślę gdzie co poprzesadzać na wiosnę i tu problemik się pojawia .Oczywiście nie spamiętam tego a na wiosnę to kurka nie widać tego co teraz widać. Trzeba dokumentację fotograficzną zrobić jak nic.
I o przepis na ten chleb proszę .
ryska 21:28, 05 paź 2019

Dziękuję za pomoc w sprawie sadzenia czosnku
Bardzo ciekawy wątek. Zaznaczam sobie do podpatrywania i czytania.
Lekkie pióro masz i dobry żart.
Pozdrawiam
mrokasia 21:29, 05 paź 2019

kwartet napisał(a)
Ja dzisiaj troszkę powsadzałam ale ostatnio to głównie (zawinięta w futrzastą narzutę) dreptam i myślę gdzie co poprzesadzać na wiosnę i tu problemik się pojawia .Oczywiście nie spamiętam tego a na wiosnę to kurka nie widać tego co teraz widać. Trzeba dokumentację fotograficzną zrobić jak nic.
I o przepis na ten chleb proszę .

Ania, dokumentacja fotograficzna to doskonały pomysł! Sama muszę ją zrobić swojej frontowej, na której rozplenice pożarły całą resztę i pojałowcowej, której prawa i lewa strona nijak się mają do siebie.
galgAsia 21:39, 05 paź 2019

Aniu, to jest chleb, który uwielbiam właśnie jesienią - z orzechami włoskimi. Ma jedyną wadę - znika naprawdę zbyt szybko . Obawiam się, że dla kwartetu Kwartecika na kolację dwa bochenki będą ledwo-ledwo...
Wieczorem przestało padać, bojam się, że te przygruntowe są możliwe...
Ja sobie zawsze rysuję, co kombinuję, jestem wzrokowcem - raz zobaczę, zapamiętam
galgAsia 21:49, 05 paź 2019

Helen napisał(a)

Jakie byliny teraz tniesz?

Irysy syberyjskie, monardy, jeżówki, jarzmianki, kłosowce, wszystko co już przekwitło i jest brzydkie albo pokrywa się pleśnią. Planuję też - wzorem Hani - przyciąć co nieco róże, trochę też ogarnę powojniki.