Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród bez reguł

Ogród bez reguł

Gosiek33 07:30, 05 wrz 2020

Zakochana jestem w metodzie No Dig i choć nie mam teraz tyle ziemi by tak rabatę utworzyć to po skończeniu wzrostu cukini dobiorę się do skrzyni z kompostem i na zimę zrobię w pełni taką rabatkę. Idzie zima to będzie czas na oglądanie kolejnych odcinków Dowdinga

Wczoraj robiłam placuszki z dyni, marchewki, cebuli i jajka. Pychota
galgAsia 10:11, 05 wrz 2020

Magleska napisał(a)
bardzo ładna ta Nandina -ciekawe ,czy w moim L będzie ....
czytam ,że ostro działasz w temacie przenoszenia warzywnika ........
ja swoje skrzynie chyba 4 razy przenosiłam

i pod skrzyniami nic ne plewiłam ,darni nie zdzierałam ,wokół skrzyń też nie ....

do skrzyń na dno dałam tylko siatkę na krety ,tektury ,resztki nieprzerobione z kompostownika ,darń ,znowu tekturę i dopiero na to dobrą ziemię ,a pomiędzy skrzyniami też na łatwiznę -agro i kamyki ....

jedynie pod foliak chyba trzeba odchwaścić i przygotować ziemię ...

Asia .....a Twój foliaczek gdzie kupowałaś ?
bo jak mi się nie uda ze szklarenką ,to właśnie myślę ,czy chociaż foliaczka na przyszly sezon nie zrobić

Buziaki

ps ..dzięki za skopiowany przepis -zapisałam sobie

Tunele foliowe zobacz tutaj. To producent, więc nie wariuje z cenami.

U mnie skrzynie przesuną się na miejsce obecnego foliaka, więc pod nimi nic nie robię, ale nowe miejsce pod tunel to prawdziwy mordor. Póki co, od rana popaduje, więc na razie nie mam co iść do ogrodu...
galgAsia 10:13, 05 wrz 2020

Anda napisał(a)

Jeśli będzie w zacisznym miejscu, ziemia jej się spodoba, nie będzie miała zbyt dużo słońca to da radę. U mojej koleżanki zimuje od paru lat
No to spróbujemy z nandiną Może się uda Bo ładna jest, skubaniutka, z tymi przebarwieniami
galgAsia 10:18, 05 wrz 2020

andzia458 napisał(a)
Nandina- no jeszcze o niej nie słyszałam. Wiem, że wiem coraz mniej hahahah.
Ania, ja sama zobaczyłam ją po raz pierwszy i szybciutko googlałam, żeby się dowiedzieć, kto ona

Tak samo wczoraj znalazłam w ogrodniczym taką trawkę, która też mnie za serducho złapała, a w życiu o niej nie słyszałam, nie czytałam... Szkoda, że woli gleby wapienne, chwilowo nie mam na stanie
galgAsia 10:21, 05 wrz 2020

Gosiek33 napisał(a)
Zakochana jestem w metodzie No Dig i choć nie mam teraz tyle ziemi by tak rabatę utworzyć to po skończeniu wzrostu cukini dobiorę się do skrzyni z kompostem i na zimę zrobię w pełni taką rabatkę. Idzie zima to będzie czas na oglądanie kolejnych odcinków Dowdinga

Wczoraj robiłam placuszki z dyni, marchewki, cebuli i jajka. Pychota
Ha, no dig kusi , ale w moim przypadku nie da rady... Za duży odsetek ciał obcych w glebie organicznych i nieorganicznych

Placuszki wyglądają baaardzo apetycznie

Wczoraj w nocy zechciał łaskawie wyjść zza chmur

Gosiek33 10:48, 05 wrz 2020

galgAsia napisał(a)
Ania, ja sama zobaczyłam ją po raz pierwszy i szybciutko googlałam, żeby się dowiedzieć, kto ona

Tak samo wczoraj znalazłam w ogrodniczym taką trawkę, która też mnie za serducho złapała, a w życiu o niej nie słyszałam, nie czytałam... Szkoda, że woli gleby wapienne, chwilowo nie mam na stanie

Mam wietrznicę Sirocco drugi sezon, przezimowała ale skitrana jest między roślinami. Piękna jest ale nie mam odwagi wyciagnąć jej w bardziej eksponowane miejsce
galgAsia 11:02, 05 wrz 2020

Gosiek33 napisał(a)

Mam wietrznicę Sirocco drugi sezon, przezimowała ale skitrana jest między roślinami. Piękna jest ale nie mam odwagi wyciagnąć jej w bardziej eksponowane miejsce
Gośku, a robiłaś jej wapienną miejscówkę? czy jest raczej tolerancyjna?
mrokasia 11:31, 05 wrz 2020

Kusicie tymi jesiennymi donicami, kusicie. Chyba sobie nabędę wrzosy
Gosiek33 14:00, 05 wrz 2020

galgAsia napisał(a)
Gośku, a robiłaś jej wapienną miejscówkę? czy jest raczej tolerancyjna?

Śmię wątpić. Jeśli się doczytałam przed sadzeniem to najwyżej garść dolomitu sypnęłam
Magleska 19:47, 05 wrz 2020

Asia
odgapiłam od Ciebie i zakupiłam skimię
piękne ma te bordo listeczki

Miłej Niedzieli
ja jutro zamierzam nic nie robić