Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród bez reguł

Ogród bez reguł

darkowa 07:16, 02 wrz 2020

Bardzo ładnie masz Asiu
I widzę że ussuryjski się pozbierał??

pozdrawiam
galgAsia 11:55, 02 wrz 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Bardzo wypiękniał ogród w tym sezonie. Warto było się pomęczyć nad uporządkowaniem tła.
Dobry pomysł z tymi płytkami. Dobrze porządkują przestrzeń.
Zawilce cudne!
Nad tym tłem to ja jeszcze muszę sporo popracować Ale faktycznie, z każdym działaniem widać poprawę jakości Warto
Jestem zawiedziona, że mimo tylu opadów, zawilce u Ciebie nie chcą gwiazdorzyć...
galgAsia 11:58, 02 wrz 2020

andzia458 napisał(a)
No no, jaka uczta dla oczu
Te wszystkie "trawy i trawki" to chyba teraz fascynujące główne role w ogrodzie.
Aniu, ucztuj do woli

Trawy i trawki dopiero pokażą, na co je stać. Powiem Ci, że nie wyobrażam sobie teraz swojego ogrodu bez nich, w sensie strukturalnym, kolorystycznym, ruchu... Przy trawach ciągle coś się dzieje. Naprawdę warto je mieć
galgAsia 12:03, 02 wrz 2020

Magleska napisał(a)
kolejny kawałek do przodu bardzo fajna ta ścieżka

w ogrodzie same piękności kwitną

edit.. a co to za krzew z tymi bordowo-zielonymi listkami ? chcem
Tak, kolejny punkcik do odkreślenia Tam jest przestrzeń do przycinania żywopłotu i od początku planowałam coś takiego. Naprawdę super, że trafiłam te płytki

Czekam z niecierpliwością na kwitnienie astrów, które uwielbiam, a trochę ich mam

O to chodziło szanownej pani? to dereń kousa zaczyna czarować
galgAsia 12:06, 02 wrz 2020

Gosiek33 napisał(a)
Nowe smaczki
Cały czas biję się po łapach, żeby nie zagracić ogrodu, ale parę pierdółek będzie Właśnie takie smaczki
galgAsia 12:16, 02 wrz 2020

darkowa napisał(a)
Bardzo ładnie masz Asiu
I widzę że ussuryjski się pozbierał??

pozdrawiam
Niestety, ussuryjski już kompletnie nie rokuje . To, co być może rzuciło Ci się w oczy, to klony ściętolistne Acer trunkatum.

Ale znalazłam już dojście do ussuryjskiego i na pewno go kupię. Jest cudny, muszę go mieć

Zastanawiam się też nad klonem okrągłolistnym Acer circinatum. W granicy działki rosną w tej chwili dwa jarząby, choć właściwiej byłoby powiedzieć - rosły. W tej chwili to w zasadzie martwe drzewa. Trzeba będzie je wyciąć i coś w to miejsce posadzić. Od strony sąsiada są tam iglaki, więc jesienią cudnie by się odbijał od ich zieleni. Ja generalnie bardzo lubię klony, ale niekoniecznie palmowe. Zwłaszcza o te jesienne przebarwienia mi się rozchodzi

Nawiasem mówiąc, w okolicy zauważyłam sporo chorujących (?), usychających (?) jarząbów. Mam na myśli te zwykłe, tzw. jarzębinę. Nie mam pojęcia, co to być może, ale widok łamie serce.
Kawa 13:36, 02 wrz 2020

Galgasiu ślicznie kolorowo i niestety widac że jesień idzie
olę masz sliczną z tymi jabłuszkami
moja royality to obraz nędzy i rozpaczy po gradobiciu wiatrach i deszczach dopadł ją jakiś grzyb mimo pryskania
no trudno

klona szkoda , acer circinatum mam i wreszcie się nim cieszę listki ma sliczne szczególnie wiosną i ten kolor i szybko rośnie polecam
Kawa 14:34, 02 wrz 2020

wstawiłam
Dorii 15:10, 02 wrz 2020

Jak ten usyryjski w internetach to ja poproszę namiar

A jarzębiny młode czy starsze usychają?
Jak młode to podejrzewam akcje sadzenia drzew przez energetykę. Jakoś tak słabo sądzą i większość usycha.
greg66 17:35, 02 wrz 2020

U mnie przez dwa dni lało dopiero dziś wyszedłem zobaczyć co tam słychać ale dobrze bo przed deszczem zdążyłem trochę poprzesadzać. A i kupiłem krzewuszkę żółtą.