Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę

Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę

Dorii 13:54, 15 maj 2023

Ewa777 napisał(a)
Skusiłam się również na supertunie. Zamówiłam, ale mają przyjść dopiero za 21 dni. Też tyle czekałaś?
Bardzo mi się spodobało to zestawienie w donice żonkili z bratkami. Super to wygląda

Warto się skusić na nie :⁠-⁠D
Swoje zamawiałam 20 stycznia więc jeszcze dłużej.
Nie wiem gdzie zamawiałaś ale jeśli mieli przedsprzedaż to jeszcze realizują zaległe zamówienia, dlatego tak długi czas oczekiwania. Ale może szybciej przyjdą.

Mi też się podoba to zestawienie choć trochę z przypadku. Żonkile sądziłam chyba w lutym a może nawet w marcu bo zapomniałam o nich. Są tam jeszcze czosnki ale znaków życia nie widzę z resztą w tym gąszczu trudno dostrzec.
Donica stała taka pusta i żeby nie straszyła do czasu zakwitnięcia żonkili wsadziłam tam bratki i super się zgrały.
I tak sobie myślę że nawet po przekwitnięciu żonkili, bratki będą dobrze maskować zasychające liście.
sylwia_slomc... 18:19, 15 maj 2023

Pięknie skrzyneczki obsadzone
Dorii 16:48, 16 maj 2023

Dziękuję :⁠-⁠D
Agatorek 19:16, 16 maj 2023

Dorii, bardzo mi się podobają Twoje donice . Świetnie wyglądają ❤️. Zawsze masz takie fajne kompozycje

Zakupy niezłe. Nie szkoda Ci oddawać? Też miałaś połączone pudełka w jedno wielkie?

Ja narazie dostałam część zamówienia (tzn, jedno z dwóch), ale widzę, że podobnie mam (bodziszek, gaura - ale różowa, niska werbena )
Dorii 10:45, 17 maj 2023

Agatorek napisał(a)
Dorii, bardzo mi się podobają Twoje donice . Świetnie wyglądają ❤️. Zawsze masz takie fajne kompozycje

Zakupy niezłe. Nie szkoda Ci oddawać? Też miałaś połączone pudełka w jedno wielkie?

Ja narazie dostałam część zamówienia (tzn, jedno z dwóch), ale widzę, że podobnie mam (bodziszek, gaura - ale różowa, niska werbena )

Dziękuję :⁠-⁠D
Zakupy oddane, a no szkoda ale siostra od razu zaacila więc szans na przywłaszczenie nie było. Ale wróciłam z trzema sadzonkami Heliotropa :⁠-⁠D
Jak przyszły i zaczęłam otwierać paczki to musiałam sprawdzić co moje bo wszystko bym chciała.

Też sześć paczek zaczepionych w jedno. Zapakowane na szczęćcie tak by nic nie latało, bo kurierzy chyba nie patrzą na znaczki góra/dół.

Nasze zakupy to chyba ogrodowiskowe must have w tym momencie :⁠-⁠D
Agatorek 00:22, 18 maj 2023

Tak, ta firma pakowanie ma wyćwiczone do perfekcji . Jest super zabezpieczone, ale też równocześnie nie jest owinięte w kilometry streczu, czy taśmy klejącej.
U mnie kurierzy nieraz patrzą, a nieraz nie, na te napisy, czy strzałki. Ale nawet jak postawią mi paczkę w dobrym kierunku, to i tak nie ma pewności, czy na samochodzie nie jechała na odwrót. Czasami po rozpakowaniu mam takie wrażenie

Jutro przyjeżdża do mnie druga część

Dorii 13:55, 18 maj 2023

Niestety nie ma co wierzyć że w ciągu całej drogi paczki nikt jej nie odwróci. I nie chodzi mi tu o specjalne złe traktowanie a pośpiech. Na szczęście puki co zawsze roślinki docierały do mnie w dobrym stanie.

Za razem zazdroszczę kejnej paczki i współczuję. Nie ogarnęlam jeszcze tego co przyszło po majówce. Zimno u mnie znów i padało to drugie to na plus ale jednak popracować nie dało się w tym tygodniu. Ale żeby nie marnować czasu to pojechałam do szkółki. Nabytków zbyt wiele nie przywiozłam ale za to moim zdaniem zacne.
To tak apropos nie kupowania gdy miejsce nie gotowe :⁠-⁠\
April 14:30, 18 maj 2023

Dori, aż żal ruszać te doniczkowe kompozycje. Jeszcze bardzo świeżo wyglądają.
Ja też dostałam paczki z omawianego miejsca dziś zacznę sadzić. Też zamówiłam tą naparstnicę i kolejny raz liczę że przetrwa zimę, choć jeszcze jej się do nigdy nie udało. Świetnie wszystko zapakowane, u mnie bez strat. Choć przyznam że liczyłam że sadzonki będą ciut większe np gaury czy szałwie. Bo naparstnice wielgachne.
Anda 14:52, 18 maj 2023

Dorii, co kupiłaś w szkółce?

Jeśli sadzonki teraz nie są wielkie, to znaczy, że nie są podpędzone. Naparstnice akurat już na tym etapie przecież są naturalnie duże. One kwitną praktycznie za chwilę Gaura za to ma jeszcze czas. Szałwie różnie, Caradonna niedługo. Najważniejsze i tak są korzenie. Jeśli doniczka jest ładnie przerośnięta, to roślina na pewno się przyjmie.

Mnie aktualnie dziwią bardzo klienci oczekujący teraz (i miesiąc temu) traw w pełnej krasie i rozkwicie. Nie dziwota, że producenci leją azot w doniczki, skoro klienci tacy niecierpliwi
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
TAR 15:15, 18 maj 2023

Co kupilas ciekawego w szkolce, no i gdzie bylas?