Piękne bogactwo flory i fauny Ewo może Ty mi podpowiesz jaką roślinkę wsadzić do ceramicznej donicy, która ma pełnić funkcję oczka wodnego? Myślałam o żółtym irysie, ale został mi doradzony ze względu na szybki rozrost i być może w przyszłości rozbicie donicy celem jego wysadzenia.
To jest pistia. Ona swobodnie pływa po powierzchni i glony nie maja z nią szans, ale nie zimuje.
Lilie wodne są nawet takie miniaturki, większych do donic nie polecam. Kupiłam niby do małych oczek, ale im w donicach jest za ciasno. Moje donice maja około 45 cm średnicy.
To jest ta mini mini
Ja mam oprócz tego oczka jeszcze kilka doniczek. W jednej mam tatarak, w drugiej skrzyp, w trzeciej sama przęstkę, a w dwóch lilie wodne.
W tym większym oczku mam zagłębienia na strefę bagienną, więc dokupiłam babkę białą i zobaczymy jak sobie poradzi.
Kolekcja irysków imponująca, mnie oczywiście wszystkie odmiany fioletów urzekają i te blado-niebieskie, w moich okolicach nigdy takich nie widziałam
A pistię miałam kiedyś w akwariach, myślę, że w warunkach domowych to ona swobodnie przetrwa zimę.
Ewo - masz pięknie!
I masz co robić! Ogród róźano- bylinowy jest bardzo pracochłonny.
Ja mam słoneczny ogród, a róż się bałam. Teraz zaczęłam w ten temat wchodzić.
Pozdrawiam serdecznie