Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pachnący różami, malowany bylinami

Pachnący różami, malowany bylinami

ewsyg 20:29, 22 sie 2023

Urszulla napisał(a)
Ależ postępy ogrodowe
Fajnie, że się wszystko udaje

Ula, pogoda nie współpracuje z ogrodnikami,ale coś tam działamy.

Przesadziliśmy wiąza camperdownii. Mam zamiar utworzyć taki ala namiot. Wejście od strony placyku, reszta gałęzi do samej ziemi. Już takie miał, ale musieliśmy je podciąć.

Trwają przygotowania do robienia murków. Ja mam działkę dwupoziomową i murki są konieczne.

Na wprost będzie ścianka z wodą.

W wykopie widać, ze głębiej w ziemi jest wilgoć.
Joku 21:36, 22 sie 2023

Bardzo lubię murki, ciekawa jestem twoich. Ziemię masz gliniastą?
antracyt 11:44, 23 sie 2023

Mnie też zaciekawiły murki - czekam na efekt końcowy
Mam nadzieję, że wiąz dobrze zniesie przesadzanie w taką pogodę.
Anda 12:30, 23 sie 2023

Piękny wiąz. Oby dobrze zniósł przesadzanie.

Murków i ścianki jestem ciekawa
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
sylwia_slomc... 13:08, 23 sie 2023

Ale się dzieje u Was Ho ho mały włos, a bym przegapiła. Z czego murki będą, ściana wodna mnie zaintrygowała Mój Wiąz coś co sezon jedną gałąź traci nie wiem czemu nie mogę się okazu dochować
Makao 16:14, 23 sie 2023

Jakie duże wykopy. Sami kopiecie? Bo takie idealnie równiutkie jakby jakaś maszyna je wycinała.
Też w jednym miejscu u siebie zrobiłabym murek. Już małżowi to tłumaczyłam bo taki spadek mam że spływa woda na niższy teren.
Joku 16:48, 23 sie 2023

No właśnie, popatrzyłam na równiutkie ściany wykopów i pomyślałam sobie że to musi być glina. W moim piasku chyba wszystko by się obsypało.
ewsyg 20:51, 25 sie 2023

Odpowiem zbiorowo.
Ziemię mam raczej gliniastą. Wykopy, to praca ręczna mojego ema, który ma poziomicę w oczach i rękach. W tym roku chcemy wylać połowę murka, reszta może w przyszłym roku. Robimy szałowanie wykopu, em jest dowodzący, ja pomocnik. Dzisiaj rano mocno u nas padało, ale nie oberwało ziemi. Liczyliśmy na pochmurny dzień, ale po deszczu wyszło słońce i znowu było prawie 30 stopni. Pracowaliśmy w słońcu. Dzisiaj zbiliśmy jedną ścianę.

Jutro dalszy ciąg zbijania.

Tutaj gdzie jest ziemia z wykopu, będzie basenik
Murek zakręca za WC i linią prostą pobiegnie w stronę domu. Tutaj, gdzie jest domek ogrodnika w potrzebie, będzie murowana, dużą donica, dla zrównania lilii murka.
Tak sobie kiedyś to wszystko wymyśliłam, a teraz realizujemy

Murek będzie czymś obłożony. Mnie się podoba cegła klinkierowa, albo łupek. Do elewacji domu chyba lepiej pasuje łupek ?

Córka robi przedogródek. Mnie się podoba, będzie bardzo zielono i spokojnie.

ewsyg 20:54, 25 sie 2023

Kordina 22:02, 25 sie 2023

Oj Ewo, to się dzieje, ja też ciągle w wykopkach jestem, ale sama, stąd wszystko trwa odpowiednio długo, bo też nie samym ogrodem człowiek żyje
Powodzenia w pracach, jestem bardzo ciekawa efektu końcowego.
Chyba pierwszy raz pokazałaś domek, bardzo mi się podoba, te zaokrąglone u góry okienne świetna są.