Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pachnący różami, malowany bylinami

Pachnący różami, malowany bylinami

ewsyg 12:34, 02 lut 2024

Joku napisał(a)
Masz różę Eden Rose? Nie wiem co zrobić z moją. Ma dwa główne pędy długości ponad 1,5 m, skromnie ale nie chce mieć więcej póki co. W górnych odcinkach pędów ma boczne gałązki. Nie wiem jak ją przyciąć i czy ciąć? Poradź proszę.

Jolu, mam nadzieję, że pomogłam. Ja moją w tym roku rozepnę na pergoli, pędy poprowadzę poziomo.

Moja Edenka wygląda tak.

ewsyg 16:29, 02 lut 2024

Joku napisał(a)
Masz różę Eden Rose? Nie wiem co zrobić z moją. Ma dwa główne pędy długości ponad 1,5 m, skromnie ale nie chce mieć więcej póki co. W górnych odcinkach pędów ma boczne gałązki. Nie wiem jak ją przyciąć i czy ciąć? Poradź proszę.

Jola, pokażę ci jak ja tnę róże pnące. Do każdej podchodzę indywidualnie, bo każda ma swoja indywidualną siłę wzrostu. zależy jeszzce jaka wysokość chcesz uzyskać.
Pokażę na przykładzie róży Baltimore Belle, która kwitnie dopiero na zeszłorocznych pędach. Zobacz, że ma ich mało, ale pędy częściowo poprowadziłam poziomo. Pomimo tego kwiatów było dużo.

Tak wygląda po zimie. Jest suchy pęd do wycięcia i nowe, zielone pędy z tamtego roku, które jeszcze nie kwitły.

Na czerwono zaznaczyłam pęd do wycięcia.

zbliżenie

ale nie wycinam go do samego końca, bo od dołu jest na nim nowy pęd. ( w niebieskiej obwódce )

ewsyg 16:39, 02 lut 2024

Zrobiłam jeszcze zdjęcie róży FRIEDENSLICHT

Teraz wygląda tak i zaznaczyłam co na pewno jest do wycięcia.

Stary pęd i góra na równo. Możliwe, że jeszcze coś wytnę z środka, bo ona jest bardzo gesta.
LIDKA 17:24, 02 lut 2024

Z chęcią oglądam lekcje o cięciu.

Zapraszam do mnie bo wstawiłam zdjęcie Giardiny do obcięcia.

Czy jak pęd dlugi zostawiam to czy boczne gałązki mam mu obcinać?
Joku 19:41, 02 lut 2024

Serdeczne dzięki za instrukcję cięcia róży. Moja Edenka ma kilka lat (4-5, nie pamiętam dokładnie). Pędy są już sztywne więc przyginanie nie wchodzi w grę. Przytnę ją tak jak u mnie napisałaś na 50 cm i poczekam na nowe pędy. Rośnie przy podporze, takim ostrosłupie, będę przyginać. Cenna uwaga dla mnie o przycinaniu częściowo zdrewniałych pędów. Tzn. Na starym pędzie wyrasta zdrowo wyglądający młodzian. Ostatnio się gapiłam zastanawiając się co z tym fantem zrobić, czy wyciąć w całości czy zostawić odrost. Teraz już wiem.
LIDKA 20:09, 02 lut 2024

Ewa giardina kwitnie na pędach jednorocznych ?

Dziękuję że u mnie byłaś i pomogłaś.
ewsyg 20:43, 02 lut 2024

Lidziu, nie ma za co.

Giardina kwitnie na pędach jednorocznych, ale one po dwóch, trzech latach obumierają i trzeba je wyciąć.
ElzbietaFranka 00:10, 03 lut 2024

ewsyg napisał(a)
Balerina

Masz dużo pięknych róż. Też mam te które są na fotkach oprócz tej na 2 fotce.
Grafton Diana dopiero 3 krzak się przyjął ma 3 lata w zeszłym roku bardzo padnie kwitła. Nie mogę jej dobrze sfocic kolor się zlewa. Wiosna ja trochę wyżej przytnę przynajmniej 1 peda zobaczę jak urośnie. U mnie kwitnie cały sezon.
Bardzo lubię róże Olivia. Bardzo ładny krzak. Jest to zdrowa i ładna róża. Mam 8 sztuk.

Papryki sieje od 2 lat i zawsze mam duży urodzaj. Rośnie bezproblemowo. Sądzę między krzaki, zioła kwitnące aby bzyki były do zapylania. Papryka ma spore liście a kwiatki jak u pomidora.

Też nasion nie kupuje. Idę do marketu kupuje papryki i wybieram nasiona. Trochę suszę, aby nie spleśniały.
Już trzeba wysiać w przyszłym tygodniu, aby były sadzonki do wysadzenia po 15 mają.

ewsyg 17:27, 12 lut 2024

ElzbietaFranka napisał(a)

Masz dużo pięknych róż. Też mam te które są na fotkach oprócz tej na 2 fotce.
Grafton Diana dopiero 3 krzak się przyjął ma 3 lata w zeszłym roku bardzo padnie kwitła. Nie mogę jej dobrze sfocic kolor się zlewa. Wiosna ja trochę wyżej przytnę przynajmniej 1 peda zobaczę jak urośnie. U mnie kwitnie cały sezon.
Bardzo lubię róże Olivia. Bardzo ładny krzak. Jest to zdrowa i ładna róża. Mam 8 sztuk.

Papryki sieje od 2 lat i zawsze mam duży urodzaj. Rośnie bezproblemowo. Sądzę między krzaki, zioła kwitnące aby bzyki były do zapylania. Papryka ma spore liście a kwiatki jak u pomidora.

Też nasion nie kupuje. Idę do marketu kupuje papryki i wybieram nasiona. Trochę suszę, aby nie spleśniały.
Już trzeba wysiać w przyszłym tygodniu, aby były sadzonki do wysadzenia po 15 mają.

Elu dziękuję w imieniu róż
U mnie Gräfin Diana to nowość i niestety ma tylko jeden pęd. Niezbyt ładną sadzonkę dostałam. Olivii nie posiadam. Paprykę będę miała pierwszy raz i sama jestem ciekawa jej hodowli, bo będzie pod gołym niebem.

coś mi już wzeszło.

Por i jeżówka - mieszanka różnych kolorów

Papryka też się wyłania

żeleźniak bulwiasty

A dzisiaj wysiałam ten zestaw

ewsyg 17:29, 12 lut 2024

Najbardziej zaskoczyły mnie czosnki ozdobne, które sadziłam jesienią.Prawie wszystkie już wychodzą, a niektóre są tej wielkości.

Stare siedzą w ziemi