Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pachnący różami, malowany bylinami

Pachnący różami, malowany bylinami

ewsyg 17:48, 01 lut 2024

DariaB napisał(a)
Ewo ależ masz piękne te irysy bródkowe, zwłaszcza ten brzoskwiniowo-różowy jest przecudny. Róże też masz spektakularne! Trzymam kciuki za wysiewy.

Dario, dziękuję. Irysy bródkowe też bardzo lubię i mam sporo odmian, ale nie wszystkie kwitną corocznie. Niektóre maja dwuletnie przerwy.
ewsyg 17:50, 01 lut 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)
Śliczne masz te irysy u mnie coś mają tendencję z sezonu na sezon słabszego kwitnienia. Nie wiem czemu...

Sylwia, moje też były nijakie, a koleżanka miała śliczne. Okazało się, że je zasila, a ja tego nie robiłam. Odkąd dostają obornik granulowany są ładniejsze, lepiej kwitną i przyrastają. Zasil swoje obornikiem granulowanym.
ewsyg 17:51, 01 lut 2024

LIDKA napisał(a)

Jest przepiękna!!!
Taka to zadowoli zmysły mojego chłopa.
więc bede sie radzić w sprawie cięcia, musze też zamocować jej pędy do pergoli, oborniczka dostanie i niech rośnie. wtorek mam wolny to bede działać.

Lidzia, pędy rozepnij poziomo
sylwia_slomc... 18:08, 01 lut 2024

ewsyg napisał(a)

Sylwia, moje też były nijakie, a koleżanka miała śliczne. Okazało się, że je zasila, a ja tego nie robiłam. Odkąd dostają obornik granulowany są ładniejsze, lepiej kwitną i przyrastają. Zasil swoje obornikiem granulowanym.

To u mnie chyba nie to bo co sezon całe rabaty obornikiem granulowanym zasilam więc siłą rzeczy im się też dostaje. Tą Giardinę to gdzieś u siebie też muszę upakować, piękna jest u Ciebie. A obiecywałam sobie już koniec z różami.....ech potem nie mam kiedy ciąć
ewsyg 18:12, 01 lut 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)

To u mnie chyba nie to bo co sezon całe rabaty obornikiem granulowanym zasilam więc siłą rzeczy im się też dostaje. Tą Giardinę to gdzieś u siebie też muszę upakować, piękna jest u Ciebie. A obiecywałam sobie już koniec z różami.....ech potem nie mam kiedy ciąć

Sylwia, to może chodzi o glebę ? Ja mam gliniastą, ale nie taka zbitą. Ula z Magdą osądziły, że glina z piachem
ewsyg 18:17, 01 lut 2024

Mam pytanie. Planuję zrobić grządki podwyższane na warzywa, takie skrzynie. Jaka jest najlepsza wysokość i szerokość ?
antracyt 18:30, 01 lut 2024

Ja mam 2,5x1,5m wysokie na 45cm. Moim zdaniem wymiar (1,5m) warto dostosować do swojego wzrostu, tzn tak, żeby swobodnie sięgać do środka skrzyni.
Jeżeli chodzi o wysokość, to sama w sobie jest ok, tylko że ja nie mam gliny i ziemia w skrzyniach szybko mi przesycha. Z tego względu, teraz zrobiłabym te skrzynie o połowę niższe.
Kordina 18:43, 01 lut 2024

ewsyg napisał(a)
(...) Jak masz miejsce, to dopakuj do koszyka Bouquet Parfait. Przecudne są te bukieciki panny młodej. Ja ją tak nazwałam (...)

LIDKA napisał(a)
Ta róża bardzo w moim stylu, Bożenka nie daj się długo Ewie namawiać

ewsyg napisał(a)
Popieram Lidzię dla zachęty jeszcze ona

A kysz! Kusicielki jedne
Na nic Wasze kuszenia, bo już opłacone moje dwie, ale za to zapisuję sobie w pamięci ogrodowej (bo mam różne. Pamięci )
Joku 18:49, 01 lut 2024

Masz różę Eden Rose? Nie wiem co zrobić z moją. Ma dwa główne pędy długości ponad 1,5 m, skromnie ale nie chce mieć więcej póki co. W górnych odcinkach pędów ma boczne gałązki. Nie wiem jak ją przyciąć i czy ciąć? Poradź proszę.
ewsyg 12:32, 02 lut 2024

antracyt napisał(a)
Ja mam 2,5x1,5m wysokie na 45cm. Moim zdaniem wymiar (1,5m) warto dostosować do swojego wzrostu, tzn tak, żeby swobodnie sięgać do środka skrzyni.
Jeżeli chodzi o wysokość, to sama w sobie jest ok, tylko że ja nie mam gliny i ziemia w skrzyniach szybko mi przesycha. Z tego względu, teraz zrobiłabym te skrzynie o połowę niższe.

Zuza, bardzo dziękuję. Myślałam o szerokości 120 cm. Cenna uwaga o wysokości, chyba bym o tym nie pomyślała.