Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

Magara 23:52, 05 cze 2020

No muszę jeszcze raz napisać, bo się zupełnie przypadkowo w wątku Twoim cofnęłam (nie wiem czemu wcześniej mi umknęło) i widzę te piękne mebelki dla Pożyczalskich Dominika Pożyczalska to musi być przeszczęśliwa, że ma u Was taki letni ogródek
Stara już chyba jestem (albo niemłoda raczej) ale Pożyczalskich kocham od lat wielu i chyba wierzę w ich istnienie (biorąc pod uwagę "ginięcie" różnych dziwnych przedmiotów )
A książki sobie wszystkie kupiłam w ramach gromadzenia biblioteczki z dzieciństwa I się napawam wspomnieniami w wolnych chwilach (znaczy w zimie ) )
antracyt 08:20, 06 cze 2020

Magara napisał(a)

Zuza, przybij piątkę Z tej pokrewności to aż wyjątkowo się rozpiszę w tym temacie
W sprawie zielska też niby ja rządzę, Małżonek jedynie czasem w ogrodniczych sklepach dostaje tzw. pierdolca w temacie "to ładne, nie mamy, kupmy jedno", ale jeszcze większego dostaje jak jest mowa o przyszłym (dodam, że niepewnym póki co - sąsiedztwie) - wtedy jest gotów kupić "wszystko" żeby się odgrodzić
Trochę go rozumiem, i nawet trochę popieram więc się specjalnie przed odgrodzeniowymi zakupami nie bronię, ale ja już się nauczyłam, że trzeba z planem i zdrowym rozsądkiem a nie na hurra
I widzę, że hasło "forum" na niego działa Jak mówię, że coś mi się po prostu nie podoba to się wykłóca, ale jak mówię, że Dziewczyny na forum powiedziały, żeby czegoś nie kupować (bo nie rośnie, choruje etc.) - to przyjmuje info i nie walczy Być może jest to wynikiem tego, że wiele wiedzy z forum zasięgniętej w rzeczywistości się sprawdziło i Małżonek rozsądnie ocenia źródło dobrych rad
P.S. Nie tak dawno próbowałam metody pt. "tego nie kupujemy bo jednoroczne, szkoda kasy" ale się skubany na to wyczulił i sprawdza

Moja droga, no to przybijam
Temat czerwcowego sadzenia tui pozostawiłam do przemyślenia. Widzę jednak, że chyba z pozytywnym skutkiem, bo na koniec rozmowy padło zdanie " To może podjadę jutro i pogadam, że w razie czego to my je (te tuje) we wrześniu weźmiemy"
ps. U mnie metoda na "szkoda kasy" w ogóle nie działa. Mam w domu model w stylu "przecież do grobu tego nie zabierzemy". Byłoby super gdybyśmy miliony mieli
antracyt 08:29, 06 cze 2020

Magara napisał(a)
No muszę jeszcze raz napisać, bo się zupełnie przypadkowo w wątku Twoim cofnęłam (nie wiem czemu wcześniej mi umknęło) i widzę te piękne mebelki dla Pożyczalskich Dominika Pożyczalska to musi być przeszczęśliwa, że ma u Was taki letni ogródek
Stara już chyba jestem (albo niemłoda raczej) ale Pożyczalskich kocham od lat wielu i chyba wierzę w ich istnienie (biorąc pod uwagę "ginięcie" różnych dziwnych przedmiotów )
A książki sobie wszystkie kupiłam w ramach gromadzenia biblioteczki z dzieciństwa I się napawam wspomnieniami w wolnych chwilach (znaczy w zimie ) )

Ja ich poznałam dopiero przy dzieciach. Czytałam z przyjemnością
Ten ogródek letni to rzeczywiście pomysł trafiony, może chociaż w ciepły czas drobiazgi przestaną ginąć, albo będę wiedziała gdzie ich szukać
Mam nadzieję, że zakupiłaś serię z przepięknymi ilustracjami Emilii Dziubak. Dodają wiele uroku treści
ps. Ja tak kocham Muminki i całą również tą "dorosłą" twórczość Tove Jansson. Mogę czytać na okrągło
Magara 09:29, 06 cze 2020

To z tujami chyba faktycznie masz załatwione pozytywnie
Pożyczalskich chyba w ostatnich latach tylko jedno wydanie było Muminiki też już mam, jak również Dzieci z Bullerbyn, całą Anię i Mary Poppins
antracyt 09:54, 06 cze 2020

Och Mary Poppins
Strasznie się cieszę, że w domu mam kolejne pokolenie pochłaniaczy książek. Teraz już prawie nic sama nie podrzucam, mają swoje gusta. Biblioteczka się zapełnia w tempie ekspresowym, a odwiedziny w księgarni są na równi przyjemne co w sklepach odzieżowych

Zakochałam się w tych delikatnych kwiatuszkach. Zapach mają bardzo w moim guście

Czy u Was też z taki zimny, silnym wiatr wieje? Jak tu się do ogrodu zebrać?
galgAsia 10:13, 06 cze 2020

O tak, bardzo zimny i bardzo nieprzyjemny . Jednakowoż upiekę ciabattę i polecę , choć tak naprawdę chyba bym posiedziała w domu i porobiła nic

Gratuluję i zazdroszczę pożeraczek książek Jest jeszcze nadzieja
antracyt 20:24, 06 cze 2020

Planowałam dzisiaj obsadzić różankę, ale pogoda pokrzyżowała mi plany. Popracowałam trochę pod dachem
Czy widać co zrobiłam?

Zajęłam się też pomidorami w donicach i znalazłam niespodziankę
antracyt 14:55, 07 cze 2020

Siedzę sobie na ławeczce z kawką i oglądam ten nasz nieidealny ogród. Lubię go nawet z tą za długą, koniczynową, wydeptaną gdzieniegdzie trawą, nie posprzątaniem po wczorajszym ognisku i leżącymi wszędzie deskami

Jak tylko wróci z kajaków zagonię jednak trawnikowego do koszenia
antracyt 15:05, 07 cze 2020

Z bliska też mi się podoba
Emelie przy tarasie

Lawendowa na ciemnym tle

Przyśmietnikowa

Hostowa przydomowa z resztkami styropianu

A nawet rozgrzebana różanka - fragmentarycznie

Koniec Chyba jednak trochę zajmę się chwastami.
antracyt 15:14, 07 cze 2020

galgAsia napisał(a)

Gratuluję i zazdroszczę pożeraczek książek Jest jeszcze nadzieja

Są plusy dodatnie i plusy ujemne tej sytuacji "Tajemniczy ogród" zostaje np pochłonięty w dwa dni... Potem znowu słyszę: - mamo musimy pojechać do księgarni... Dodam, że jesteśmy zapisani w dwóch bibliotekach