Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

Basieksp 10:42, 19 lis 2023

No też zauważyłam nowy awatarek jak powiekszyałam sobie to bez okularów rozpoznałam jeżyny no i ten tatuaż, ogrodowo dopasowany
a okulary powinnam nosić do czytania, no ale.....no zapominam o nich
Margerytka40 10:44, 19 lis 2023

Nic tak nie podnosi na duchu jak zdjęcia porównawcze. Od razu dostaje się kopa z energią do działania. Widać efekty jak na dłoni
antracyt 13:49, 19 lis 2023

Basiu, zachciało mi się świeżych jeżyn Otworzyłam nawet słoik zasypanych cukrem. Pychota, chociaż smaku prosto z krzaka nie zastąpią.
antracyt 13:57, 19 lis 2023

Margerytka40 napisał(a)
Nic tak nie podnosi na duchu jak zdjęcia porównawcze. Od razu dostaje się kopa z energią do działania. Widać efekty jak na dłoni

To prawda. Teraz wyczekuję wiosennej odsłony nowej relaksacyjnej i obsadzania poszerzonej lawendowej W głowie układam też plan na rozmieszczenie kwiatów ciętych. Powoli krystalizuje mi się nowa miejscówka - oj ja niemądra, nic już nowego tworzyć nie miałam...ale co zrobić, jak się nie mieszczę. Zresztą to nie będzie przecież nic nowego, tylko stare w innym miejscu

antracyt 14:06, 19 lis 2023

Tak jak w innych rejonach kraju, za oknem pochmurno i pada śnieg( niestety z deszczem). Do ogarnięcia, przed prawdziwym atakiem zimy, zostało mi jeszcze zadołowane donic z różami i dokończenie sprzatania szklarni. To drugie czeka na zakończenie sezonu paprykowego, ale na razie krzaczki nadal mam oblepione owocami, które w tej formie super się przechowują.
Pogoda sprzyja innym zajęciom. Rudy się cieszy, bo spacery są teraz dużo dłuższe.

A na potem przygotowałam stosik książek
Gruszka_na_w... 16:09, 19 lis 2023

Piękna trasa spacerowa. Bardzo zachęca do dłuższych spacerów w siną dal.
Polecam książki Stramer i Stramerowie Mikołaja Łozińskiego.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
antracyt 16:54, 19 lis 2023

Haniu, tą trasę przemierzam głównie latem, kiedy pola zajęte są zbożem, kukurydzą albo rzepakiem, albo w czasie roztopów, żeby nie wpaść po kolana w błoto. Zimą lubię bardziej pod prąd, polem szerokim

Dzięki za polecane tytuły. Widziałam kiedyś te pozycje (może tylko jedną?) w formie audiobooka, czytanego przez Chyrę. Spróbuję w takiej formie.
Teraz jestem na etapie "lekko, zabawnie, ciepło i przyjemnie". Czytam jednocześnie kolejny z serii kryminał o włoskim komisarzu Montalbano Camilleriego (o ile nie jestem wielką fanką kryminałów, to język tego autora trafia idealnie w mój gust, przy okazji łechcąc podniebienie tak, że czytając sięgać muszę do lodówki ), "Jej wszystkie życia" Kate Atkinson i "Nie ma się czego bać. Rozmowy z mistrzami" Justyny Dąbrowskiej. Zbieram się przy okazji do "Bezduszni. Zapomniana zagłada chorych" Kaliny Błażejowskiej, chociaż tu muszę trafić na dobry moment, bo nie wiem, czy inaczej przebrnę przez ten reportaż.

Gruszka_na_w... 21:31, 19 lis 2023

antracyt napisał(a)
Haniu, tą trasę przemierzam głównie latem, kiedy pola zajęte są zbożem, kukurydzą albo rzepakiem, albo w czasie roztopów, żeby nie wpaść po kolana w błoto. (...)
Teraz jestem na etapie "lekko, zabawnie, ciepło i przyjemnie".

Zapadanie się w polnej drodze i ślizganie się na glinie nie są mi obce. Dobrze, że tu i ówdzie zostało rżysko po skoszonej kukurydzy.
Z lekkich i przyjemnych wpadły mi ostatnio w łapki Kameliowy sklep papierniczy Ogawy Ito i Ukochane równanie profesora Yoko Ogawy. Czasem lubię zboczyc na orientalne ścieżki literackie. Odczuwam wielką wdzięczność dla Magary i Judith za przekonanie mnie do zakupu czytnika. Nigdy w życiu nie czułam się tak spełniona czytelniczo.
O komisarzu Montalbano powstał serial. Zaintrygowałaś mnie tym powiązaniem akcji z buszowaniem w kuchni. Mus sprawdzić, czy na mnie lektura też tak podziała.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
antracyt 22:34, 19 lis 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Zapadanie się w polnej drodze i ślizganie się na glinie nie są mi obce. Dobrze, że tu i ówdzie zostało rżysko po skoszonej kukurydzy.
Z lekkich i przyjemnych wpadły mi ostatnio w łapki Kameliowy sklep papierniczy Ogawy Ito i Ukochane równanie profesora Yoko Ogawy. Czasem lubię zboczyc na orientalne ścieżki literackie. Odczuwam wielką wdzięczność dla Magary i Judith za przekonanie mnie do zakupu czytnika. Nigdy w życiu nie czułam się tak spełniona czytelniczo.
O komisarzu Montalbano powstał serial. Zaintrygowałaś mnie tym powiązaniem akcji z buszowaniem w kuchni. Mus sprawdzić, czy na mnie lektura też tak podziała.

Ukochane równanie profesora mam, czytałam i bardzo lubię. Kameliowy sklep papierniczy wpadł mi wczoraj w ręce w księgarni i jest na mojej liście do przeczytania Orientalne ścieżki literackie są mi bliskie.
Serial o komisarzu Montalbano to według mnie porażka. Widziałam 2 odcinki i zdecydowanie nie polecam
Magara 23:14, 20 lis 2023

Niezapominajek przesadzać nie zamierzam, bo nie ma takiej opcji przy obecnej pogodzie
Polecany przez Hanię Łoziński - u mnie już na tapecie/liście, reszta lektur - zapisana
Całkiem przyjemne jest to, że sezon ogrodowy się skończył

P.S. Haniu Mamusia mi ostatnio coś orientalnego podesłała, jak będzie znośne - prześlę dalej