Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

Basieksp 12:09, 13 paź 2024

antracyt napisał(a)
Basiu, ja nie narzekam na rychłe zakończenie sezonu, żałuję jedynie, że nie zdążyłam zachować uroku dalii na dłużej.
Coraz bardziej zmienia się mój stosunek do ogrodu. Jeszcze nie wiem czy na lepsze, czas pokaże

Ostatnio widziałam w jakimś programie ogrodowym, jak jedna kobietka suszyła kwiaty dalii, była na tym punkcie trochę zakręcona, bo naprawdę dużo tego miała. Rozwieszała je na takich drutach pod sufitem, nawet w sypialni. Same kwiaty nawet ładnie wyglądały, ale nie wszyscy lubią suszone kwiaty. Chociaż tak na próbę, do małego bukietu, zobaczę? coś mi tam jeszcze kwitnie
antracyt 13:03, 13 paź 2024

Kordina napisał(a)

Ale w jakim kierunku ta zmiana idzie?

W stronę naturalizacji.
antracyt 13:14, 13 paź 2024

Basieksp napisał(a)

Ostatnio widziałam w jakimś programie ogrodowym, jak jedna kobietka suszyła kwiaty dalii, była na tym punkcie trochę zakręcona, bo naprawdę dużo tego miała. Rozwieszała je na takich drutach pod sufitem, nawet w sypialni. Same kwiaty nawet ładnie wyglądały, ale nie wszyscy lubią suszone kwiaty. Chociaż tak na próbę, do małego bukietu, zobaczę? coś mi tam jeszcze kwitnie

Basiu, dalie suszy się bardzo łatwo, spróbuj
W zeszłym roku miałam tak podwieszonych kilka odmian, oczywiście w mniejszej ilości. W tym postawiłam na inne kwiaty. Próbowałam zasuszyć cynie, ale ładne wychodziły mi tylko wąskolistne. Z pewniaków mam przegorzan, a do tego mikołajek i czarnuszka. No i główki jeżówek
Basieksp 13:26, 13 paź 2024

Świetne, będą do jesienno- zimowych kompozycji, do wianków, stroików
Kordina 13:40, 13 paź 2024

Widzę, że masz też zatrwian wrębny, na suche zimowe bukiety doskonały i zachowuje kolory polecam na jednoroczne
Monia81 14:59, 13 paź 2024

antracyt napisał(a)

Zuza cudne masz te marcinki, a ten na fotce to tak kaskadowo rośnie?, wiesz jaka to odmiana?
czytam, że dalie u Ciebie już też dostały od przymrozku, u mnie już część wykopana, bo oberwały 2 tygodnie temu, teraz się obsuszają w szklarni, może w przyszłym tygodniu uda się je schować
Juzia 15:21, 13 paź 2024

antracyt napisał(a)

W stronę naturalizacji.

Permakultura?
inka74 16:09, 13 paź 2024

Zachwyciły mnie u ciebie kosmosy siarkowe i te cupcakes. One się same rozsiewają jak werbena czy co roku dosiewasz nowe? Astry ci oszalały. Są piękne. Ja mam część odmian jakiś takich dramatycznie słabych. Nowobelgijskie się u mnie tylko dobrze czują. Dalii szkoda ale i tak długo były piękne. Wyjazdu nad morze zazdroszczę. Lubię spacerować lub po prostu siedzieć na plaży.
antracyt 16:19, 13 paź 2024

Basieksp napisał(a)
Świetne, będą do jesienno- zimowych kompozycji, do wianków, stroików

Dalie też się do tego idealnie nadają
antracyt 16:23, 13 paź 2024

Kordina napisał(a)
Widzę, że masz też zatrwian wrębny, na suche zimowe bukiety doskonały i zachowuje kolory polecam na jednoroczne

No właśnie pomyliłam zatrwian z przegorzanem Chociaż tego drugiego też planowałam zasuszyć, tylko przegapiłam moment, kiedy kulki są jeszcze niebieściutkie. Zatrwian to jeden z moich ulubionych "suszków", świeży też pięknie w bukiecie wygląda.