Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

antracyt 16:54, 03 sty 2025

Teraz będzie trochę donicowo.
Kwitnienie rozpoczęło się już na początku maja i z małymi wyjątkami trwało do końca sezonu. Jesienią 3 róże trafiły na nową różankę, w donicach zostały tylko Dusky Maiden i Orienta Djamila. Tak już chyba pozostanie, zbyt często wyjeżdżamy latem a donice trzeba codziennie podlewać. Nie chcę jeszcze tym obarczać sąsiadów i tak ogarniają nam pomidory, papryki i inne donicowe.
Mariage Parfait i Bienenweiden Apricot

Dusky Maiden

Orienta Djamila (z Dusky Maiden w tle )

antracyt 17:32, 03 sty 2025

Czas na ogrodowe terminatorki
Rewelacyjnie na moich piaskach sprawdzają się wszelkiej maści dzikuski i mieszańce piżmowe. Niestraszne im zawirowania pogodowe, choroby czy szkodniki. Rosną sobie prawie bez opieki. Nieważne czy odmianowe czy nn
Tych drugich mam 2 sztuki, obie białe. Jedna powtarza kwitnienie cały sezon i z daleka wygląda jak biała chmura. Pierwsze zdjęcie majowe, drugie z końca września

Odmianowe (nawet te od 2lat zadołowane w oczekiwaniu na swoje miejsce) również kwitły prawie non stop. Zdjęć wszystkich wstawiać nie będę, ale na pewno przynajmniej jedną odmianę warto mieć w ogrodzie
Abigail Adams oraz Alden Biesen solo i w towarzystwie

Z dzikusek niepowtarzających kwitnienia do moich zeszłorocznych(i nie tylko) faworytów zaliczam oczywiście rubrifolię

cdn.
Magara 22:58, 03 sty 2025

Ale powiało latem Super przegląd Obejrzałam dziś kilka razy
Wszystkie róże zachwycające, ale żadnej nie wpisałam na listę
Chyba mnie sezon zimowy rozleniwił na maxa - nie chce mi się nawet nic planować
Kordina 01:41, 04 sty 2025

Ja też kilka razy. Jaką tęsknotę wzbudziłaś we mnie za kolorami...
LIDKA 10:24, 04 sty 2025

Zuza te Twoje Róze to ochy i achy wywołują. Wlasnie zamówiłam 9 szt. Dalas mi impuls i klepnełam koszyk który mialam.

Na mojej glinie nie obserwuje problemów z suszą choc ją miałam.
Po zimie pomponele i inne dłuzej sie tylko zbierały.
antracyt 10:43, 04 sty 2025

Magarko, Bożenko, cieszę się, że te smętne dni trochę Wam podkolorowałam Chociaż dzisiaj podobno w całej Polsce biało, a u mnie nawet słońca sporo

Lidko, jakie odmiany zamówiłaś?
Glina to dobre podłoże dla róż, a najlepsze będzie jak im glinę z piaskiem pomieszasz
antracyt 10:53, 04 sty 2025

Ostatnia porcja różanych podsumowań.
Tym razem już bez żadnego klucza, po prostu cała reszta ulubienic 2024roku
Lykkefund - jest na czele stawki już od kilku lat i zapowiada się, że już tu pozostanie. Z roku na rok coraz większa, bardziej kwietna, cudnie owocowa jesienią i zimą. Zdrowa i bezproblemowa, tylko dużo miejsca trzeba jej zapewnić.
antracyt 11:04, 04 sty 2025

Candy Rokoko - kwitła do przymrozków i to nie pojedynczymi kwiatami a po całości. Zdrowa i coraz większa mimo cięcia. Chciałabym, żeby jej siostra Lemon Rokoko dorównała jej wigorem
antracyt 11:17, 04 sty 2025

Queen of Sweden i Clair Renaisance. Perwsza z nich od kilku lat należy to moich ulubienic, druga jeszcze młoda, ale jak zakwitnie to widać ją z daleka. Obie mają w sobie sporo elegancji.

Mme Boll i Quatre Saisons. Obie odurzają zapachem QS w przeciwieństwie do Mme Boll nie jest klasyczną pięknością, raczej pachnidłem pełnym chaosu, ale klasycznym zapachem bije wszystkie inne na głowę

Koniec
Z niecierpliwością czekam, co przyniesie ten rok.
Rojodziejowa 12:52, 04 sty 2025

Queen mnie kusi od trzech sezonów chyba. Nakupiłam innych cudów, a jej jeszcze nie. Kardynalny błąd!