Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

Magara 22:50, 06 sty 2025

Zuzku, a tym popiołem to jak często róże podsypujesz?
Magara 23:00, 06 sty 2025

Aaaa, jeszcze jedno pytanko
Mam nasiona floksa Cherry Caramel - jakoś z Tobą mi się on kojarzy - dobrze mi pamięć działa???
antracyt 07:44, 07 sty 2025

Z floksów Drummonda mam akurat odmianę Creme Brulee i od 2 lat wysiewam już z własnych nasion. Do bukietów roślina idealna

Generalnir popiołem sypię raz, późną jesienią lub na przedwiośniu. Chociaż zdarza mi się zapomnieć że już sypałam i czynność powtórzyć
Magara 22:47, 07 sty 2025

antracyt napisał(a)
Z floksów Drummonda mam akurat odmianę Creme Brulee i od 2 lat wysiewam już z własnych nasion. Do bukietów roślina idealna

Generalnir popiołem sypię raz, późną jesienią lub na przedwiośniu. Chociaż zdarza mi się zapomnieć że już sypałam i czynność powtórzyć

Czyli, połowicznie, dobrze pamiętałam Myśl o roślinach sianych z myślą "do bukietów" we mnie kiełkuje, ale ja długodystansowiec

A w temacie popiołu pod róże - znaczy teraz lepiej nie sypać? Poczekać? Materii u mnie mnogość, część idzie w kompost, część w tzw. trawnik i nasz i sąsiadowy, ale i tak jest nadmiar
antracyt 09:50, 08 sty 2025

Mnie bukietowanie bardzo relaksuje i nastraja pozytywnie Ciekawa jestem co na końcu dłuuugiej drogi znajdziesz Ty

Zastanawiam się, co mogłoby zaszkodzić, gdybyś teraz popiół pod róże dała. Raczej nic.
Męzaty też na bieżąco rozsypuje nadmiary po ogrodzie. Pod owocowe drzewa i krzewy już dałaś? W warzywne miejsca i truskawki? Pod graby/buki, bukszpany, cisy? Pod ciemierniki na pewno tak

Rojodziejowa 10:31, 08 sty 2025

Zuza, a jakie wypełniacze wysiewasz/stosujesz?
antracyt 13:59, 08 sty 2025

Z wysiewanych bardzo lubię bupleurum, wszelkie baldaszki(orlaya, dzika marchew, fenkuł, kolendra) i oczywiście ośmiał. Do tego kwiatostany wszelkich bazylii, fasolnik egipski fioletowy. W tym roku kupiłam nasiona Talium Jewels of Opal(to akurat wieloletnie), Kochia scoparia Autumnred i Ammobium alatum Grandiflorum(czy to jeszcze wypełniacz?).
Z wieloletnich do ulubieńców należą kwiatostany lebiodki, mięt wszelakich, krwiściągów, rdestów. Pięciornik krwisty, bodziszki te o łodygach bardziej płożących(Rozanne też), wszystkie części orlików, gipsówka... i wszystko co akurat w oko mi wpadnie
olciamanolcia 21:20, 08 sty 2025

Ja też sypię popiół z kominka pod róże
Powiedz mi czy już mogę posadzić dalie w donice oczywiście będą w domu - czy jeszcze za wcześnie?
Basieksp 21:44, 08 sty 2025

Ja z daliami bym jeszcze poczekała. Raz sadziłam je tak szybko, ale napewno nie w styczniu, chyba w lutym, szybko wystartowały i nie miałam potem co z nimi zrobić. W domu miały za mało miejsca i słońca, wyciągały się, na dworze było jeszcze za zimno by je wysadzić. Ale to też napewno zależy gdzie będziesz je trzymać.
AgaBoso 23:43, 08 sty 2025

Zuza, kiedy wysiewasz kwiaty bukietowe?
Słyszałam, że fajnym wypełniaczem jest przywrotnik ostroklapowy.