Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

antracyt 16:49, 10 sty 2020

Idealnie
Pszczelarnia 17:01, 10 sty 2020

Kochana śpij dobrze. Nie ma co dzielić włosa na czworo. Kierunek dobry.

Sonka ograniczyła nakład pracy w zabiegach agro i to jest dobre.

Mazan 21:42, 10 sty 2020

Antracyt

Widzę, że czytałaś prof. Zimnego o mulczowaniu /tak wnioskuję ze stylu wypowiedzi/.
Sonka również wytoczyła ciężką artylerię, którą popieram lecz chcę zaznaczyć, że poplon ma za zadanie zgromadzić składniki pokarmowe dla roślin następczych, a Ty nie chcesz stosować nawożenia mineralnego i oprysków. Po wszystkich monokulturach występuje "zmęczenie gleby", czyli wyczerpanie składników nawozowych w strefie korzeniowej oprócz eksudantów /wydzielin korzeniowych/. Zjawisko jest niezauważalne przy nawożeniu naturalnym. Nie piszę organicznym, gdyż nawozy mineralne także występują w formie organicznej /to wtręt dla uściślenia sformułowań/.
Dlaczego owies? Jest dobrym wskaźnikiem niedoboru manganu natomiast dobrym 'dostawcą' dla następców łatwo przyswajalnej krzemionki i próchnicy.

Nie doradzam, gdyż nie znam celu dla tej formy poprawy gleby. Gleby klas 3 nadają się pod wszystkie rośliny, ale nie wszystkie rośliny nadają się na te i wyższe klasy gleb.

Pozdrawiam
antracyt 11:25, 11 sty 2020

Mazan,
dzięki, że chciało Ci się zajrzeć na mój watek, poczytać i zabrać głos.

antracyt 14:59, 17 sty 2020

Koszmarny tydzień wymagał odreagowania
antracyt 17:12, 17 sty 2020

Kurcze, nasienne zakupy cudów nie zdziałały. Koszmarny tydzień się nie skończył. Zmienialiśmy drzwi wejściowe, zamówiłam ciemno niebieskie albo jak kto woli jasno granatowe. Nie dość, że przyjechały z dwu tygodniowym opóźnieniem, to najgorsze, że zamiast matu jest mega połysk! Wróciłam do domu jak już były zamontowane, no i do producenta już się oczywiście dodzwonić nie mogę.
antracyt 09:14, 21 sty 2020

Chciałam ogłosić wszem wobec, że na mojej nowej działce widziałam dziś pierwszego w tym roku bociana Niestety, kiedy wróciłam z aparatem akurat odlatywał, więc nie udało mi się go uwiecznić. Idzie wiosna
Pszczelarnia 10:00, 21 sty 2020

A więc start. Lada moment przylecą skowronki.
antracyt 16:08, 21 sty 2020

Lepiej żeby się jeszcze wstrzymały troszeczkę. Na wiosnę czekam niecierpliwie, ale za parę dni na ferie na narty się wybieram i chociaż parę dni śniegu będę potrzebowała
A tak serio to sobie o tym boćku myślę i mam nadzieję, że w razie mrozu znajdzie jakieś przyjazne gospodarstwo, gdzie go dokarmią. My w zeszłym roku, jakoś pod koniec lutego ratowaliśmy młodego łabędzia z lodu, a też niby zimy nie było.
Helen 21:50, 21 sty 2020

antracyt napisał(a)
Chciałam ogłosić wszem wobec, że na mojej nowej działce widziałam dziś pierwszego w tym roku bociana Niestety, kiedy wróciłam z aparatem akurat odlatywał, więc nie udało mi się go uwiecznić. Idzie wiosna

Zuza, może to taki bociek, co nie odleciał, bo z jakiegoś powodu nie mógł?

W przeciwnym wypadku, to by była totalna anomalia przyrodniczo-pogodowa...