Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

antracyt 19:04, 05 kwi 2021

To mnie zaraz dogonisz z zapchanymi parapetami
Kokesz 19:10, 05 kwi 2021

antracyt napisał(a)
To mnie zaraz dogonisz z zapchanymi parapetami

Ty masz fajnie, bo do szklarni możesz wynieść.
Chciałabym już wysiać część warzyw na docelowe miejsce np marchewki, posadzić dymki, szalotki i czosnek ale kwatery jeszcze nie gotowe...
April 19:15, 05 kwi 2021

antracyt napisał(a)

Miałam taki głupi pomysł jakiś czas temu, żeby sobie różności, trochę tego, trochę tamtego wysiać na próbę... i niestety prawie wszystko wzeszło. To na zdjęciach to tylko drobny fragment zielonego, co mam na parapetach do pikowania. Muszę szybko szklarnię posprzątać, bo roślinność mnie w domu pochłonie

Szczęściara, mi ciężko wschodzą siewy, nie mam ciepłych parapetów. Ale i tak z uporem maniaka ciągle coś sieję. Głód zielonego jest po zimie tak silny... a wiadomo co się robi na głodzie
antracyt 20:12, 05 kwi 2021

Haha, ja wysiewy robię na podgrzewanej podłodze w łazience, bo parapety mam raczej chłodne Dopiero jak pojawiają się pierwsze listki przenoszę na parapet. Uważam, że to super patent, wschody są dużo szybsze przeważnie udane.
antracyt 20:15, 05 kwi 2021

Kokesz napisał(a)

Ty masz fajnie, bo do szklarni możesz wynieść.
Chciałabym już wysiać część warzyw na docelowe miejsce np marchewki, posadzić dymki, szalotki i czosnek ale kwatery jeszcze nie gotowe...

Rzeczywiście cebula i czosnek spokojnie mogłyby już w ziemi siedzieć. Widziałam gdzieś w necie filmik, jak "podpędzano" je w doniczkach i już ukorzenione przenoszono na miejsca docelowe. Może mogłabyś o czymś takim pomyśleć?
Magleska 21:45, 05 kwi 2021

Zuza podziwiam Twoje roślinki do pikowania ja wiele swoich wywaliłam ,bo mi się za bardzo powyciągały ,jedynie papryka ,bakłażan ,pelargonia ,seler,szałwia ,rudbekie ,jeżówki są ładne ....

pomidory muszę popikować -może jutro się zmotywuję

U mnie dziś śnieg zaczął padać ,a cały dzień było strasznie zimno i wietrznie ....

antracyt 07:42, 06 kwi 2021

Moje wysiewy też się wyciągają do słońca (co dziwne, najmocniej te, które najbardziej słoneczny parapet dostały), przy pikowaniu wkładam je głębiej w ziemię i wyciągnięte łodyżki przysypuję jak najwyżej. Co przeżyje, to przeżyje. Nie cackam się z nimi, tylko podlewania pilnuję i o dziwo spora część daje radę

W ostatnie i nadchodzące przymrozki śnieg to nie takie głupie rozwiązanie. Nawet lekko zazdroszczę
Kokesz 08:10, 06 kwi 2021

antracyt napisał(a)

Rzeczywiście cebula i czosnek spokojnie mogłyby już w ziemi siedzieć. Widziałam gdzieś w necie filmik, jak "podpędzano" je w doniczkach i już ukorzenione przenoszono na miejsca docelowe. Może mogłabyś o czymś takim pomyśleć?

Karolina Popcorn tak podpędza.
Mgduska 08:34, 06 kwi 2021

Cześć dziewczyny po Świętach U mnie jest biało, ze 2 cm w nocy spadło. Nie wiem, co o tym myśleć.
antracyt 13:35, 06 kwi 2021

A część U mnie wczoraj było biało, ale szybko stopniało. Dzisiaj pięknie słońce, ale wiatr wczorajszy. No nie da się nic zrobić w ogrodzie.

Pytanie mam do posiadaczek magnolii. Czy jak zbrązowiała warstwa ochronna na kwiatach (nie ta włochata, tylko ta pod nią), to znaczy, że kwiaty też mrozem dostały po płatkach?