Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

antracyt 12:42, 29 lut 2020

Pojechałam wczoraj po korę...

Od jesieni chodzi za mną taki jasny żółty do ogrodu. Chciałabym stworzyć taką rabatę: żółtą(ale nie wściekły żółty, tylko taki rozbielony) z dodatkami jasnego niebieskiego (jak w perovskia czy mikołajku). Nie mam na razie na nią miejsca, ale nie mogę się powstrzymać i jakoś same mi w ręce wpadają rośliny w takim odcieniu. Liliowiec Blizzard Bay trafi na biało-zieloną frontową, ale będzie miał wizualnie do towarzystwa różę The Pilgrim, która na wiosnę trafi do ogrodu. Reszta zakupów chyba będzie w donicach czekać na przyszłoroczne rozpoczęcie sezonu w nowej części.
Kłącza wsadziłam do doniczek i zastanawiam się, czy zadołować je teraz w skrzyniach warzywnych? Trochę się boję zostawiać je w domu, żeby za bardzo nie wybujały zanim się sezon nie zacznie.
Nie wiem co zrobić z dalią, zaczęła wypuszczać mini kły. Wsadzić do doniczki z ziemią (bez podlewania) i zanieść na strych, gdzie trzymam jej koleżanki? Tylko, że one są bez ziemi i dopiero w kwietniu planuję je stamtąd zabrać...
galgAsia 13:05, 29 lut 2020

Doniczki wystaw na zewnątrz, ale przy ścianie, w zacisznym miejscu. Podlej i zostaw. Ja wystawiam przy ścianie tę wysoką szklarenkę, co to ją kiedyś pokazywałam. Jak trzeba - naciągam foliowy skafanderek.

A dalia... chcesz mieć więcej? - to zostaw w ziemi w domu, podlej. Jak wypuści pierwsze pędy, zetnij je z piętką i wsadź do nowych donic. A jak nie chcesz na razie rozmnażać, to wsadź do ziemi bez podlewania, jak mówisz.
Kiedyś podpędziłam w domu dalie i sadziłam w maju do ogrodu zielone rośliny, a nie karpy. Szybko zakwitły
Wiolka5_7 16:23, 29 lut 2020

antracyt napisał(a)

Jak na czubku to dobry znak

antracyt 16:27, 29 lut 2020

Asia, ja mam teraz robioną elewację, nic przy ścianie stawiać nie mogę. Pozostaje mi zadołowanie w skrzyniach warzywnych. Liczę na to, że sobie poradzą. Rośliny które kupiłam na Gardenii potraktowała w ten sam sposób i na razie mają się dobrze.
Dalii nie zamierzam rozmnażać dopóki nie zorientuję się czy nie jest pomylona. Zobaczymy po tym sezonie czy warto.
Mam dla Ciebie zdjęcie mojej lilii

Dla Wioli miało być zdjęcie Śś ale tak wiało, że nie mogłam telefonem złapać ostrości na ruszających się gałązkach.
Znalazłam za to takiego jegomościa, któremu coś się pomyliło

Wiolka5_7 16:42, 29 lut 2020

Kochana nie pali się...
Kokesz 19:13, 29 lut 2020

Robiłaś może zakupy w Obi, mają już bratki w 10-pakach?
antracyt 19:22, 29 lut 2020

Tak w Obi, ale nie rozglądałam się jeszcze za bratkami. Planuję ich zakup dopiero po zrobieniu elewacji. W zeszłym roku kupowałam w casto. Preferuję te o drobniutkich kwiatach i tam co roku je znajduję.
Nowa12 20:09, 29 lut 2020

antracyt napisał(a)

A co z zapachem? Czy też zauważyłaś zależność, że pachnie przy większej wilgotności powietrza?

Ja nie czuję zapachu. Ale ja mam słaby węch to może dlatego .
galgAsia 21:35, 29 lut 2020

U mnie takich lilii na pewno jeszcze nie ma Wygrałaś
sylwia_slomc... 21:38, 29 lut 2020

Liliowce już możesz do ziemi posadzić, a dalie dopiero w maju daję do ziemi, więc może daj w doniczkę