Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

Monia81 14:52, 06 sty 2022

Zuza o planach czytam dobrze, tak spisać na karteluszce wstępne założenia, a później tak fajnie się ta lista nam wydłuża ciemierniki u Ciebie kwitną u mnie też już zaczynają, jakoś te kwiatuszki przypominają mi o tym, że już dnia przybywa i wiosna coraz bliżej wszystkiego dobrego w tym Nowym Roku pozdrawiam
antracyt 15:02, 06 sty 2022

Kiedyś nie zwracałam uwagi na ciemierniki, nie rozumiałam zachwytu innych nad zimowymi kwiatami. Zmieniło mi się i cieszę się z tego To takie przyjemne, bezobsługowe rośliny. W sezonie, kiedy wokół jest korowo, one dają piękną głęboką zieleń, a jak w ogrodzie szaroburo zaskakują kwiatami
Odpozdrawiam noworocznie
Mgduska 15:17, 06 sty 2022

Ciemierniki są cudne, ja tam jestem w nich zakochana po uszy. Właśnie miałam wrzucić zdjęcia moich, niewiele widać spod śniegu, no i potrzebują jeszcze trochę czasu.
antracyt 15:25, 06 sty 2022

Mgduska napisał(a)
Tak, to dobry pomysł - spisać plany Czasem, kiedy się ma chwilkę, nie widomo za co się zabrać, wg listy jest znacznie łatwiej.
Punkt 6 u mnie też znalazłby zastosowanie - z tym, że ja już jestem zdecydowana na trwałą nawierzchnię wokół szklarni. Kamienie okazały się tymczasowe- są trudne do utrzymania, a ponieważ szklarnię mam w dzikim końcu działki, wciąż walczę tam z rozmaitą roślinnością, której nie potrzebuję w szklarni. Więc u mnie jednak będzie kostka kamienna, taka drobna, której trochę nam jeszcze zostało.
Spore masz te plany, ja muszę swoje jeszcze przemyśleć

Jakoś co roku tyle mi się do zrobienia zbiera... rzeczywiście nie jest tego mało, ale ogród młody, to pewnie dlatego.
Żwir wokół szklarni chcę głównie dać w miejsca, gdzie nachodzi dach. Tam stawiam donice z paprykami. Dodatkowo jako wykończenie rabaty pod szklarnią. Polne kamienie będą bliżej pompy (tam stawiam konewki do nagrzania wody) i prawdopodobnie na ścieżce między nową cienistą a drewutnią. Chociaż w tym drugim miejscu jeszcze się waham. Początkowo chciałam zostawić tam trawę i mech, ale z powodu cienia trawa nie chce rosnąć, a mech rozjeżdżam taczkę. Kamienie wbite na płasko powinny dać radę. Z tego samego względu co u Ciebie kostka kamienna, przed kompostownikiem sprawdzi mi się brukowa. Tam chwasty rosną na potęgę, a że ziemia wilgoć trzyma, to przy deszczach robi się nieprzyjemne grząsko.
Wiolka5_7 15:31, 06 sty 2022

Śliczne ciemierniki moje póki co w pąkach... już się nie mogę doczekać kiedy zakwitną
Mgduska 15:34, 06 sty 2022

No ja mam jeszcze do dokończenia ścieżkę z kamieni Połączenie żwirowej z kamienną, którą mam przy szklarni. Te grubsze roboty zawsze są kłopotliwe, bo musi się zbiec pogoda z większą ilością czasu. Może jeśli wyznaczę chociaż jej przebieg, chłopakom będzie łatwiej się za nią zabrać, zobaczymy, bo wszyscy chętni do roboty, a w sezonie się okazuje, że nie ma kiedy..
antracyt 15:35, 06 sty 2022

U mnie spora część też jeszcze w pąkach (takich malutkich), najpóźniej zaczyna mój ulubieniec, piegowaty różowy nn.
Twój ogród Wiolu, z ciemierniki czy jeszcze bez, zachwyca nieustannie
antracyt 15:38, 06 sty 2022

Mgduska napisał(a)
No ja mam jeszcze do dokończenia ścieżkę z kamieni Połączenie żwirowej z kamienną, którą mam przy szklarni. Te grubsze roboty zawsze są kłopotliwe, bo musi się zbiec pogoda z większą ilością czasu. Może jeśli wyznaczę chociaż jej przebieg, chłopakom będzie łatwiej się za nią zabrać, zobaczymy, bo wszyscy chętni do roboty, a w sezonie się okazuje, że nie ma kiedy..

To zazdroszczę. U mojego mężatego, nie tylko z czasem, ale też z chęciami (akurat do tej pracy) krucho
Mgduska 15:56, 06 sty 2022

Za wcześnie na zazdraszczanie Na razie mamy tak samo - robotę do zrobienia
Wiolka5_7 16:44, 06 sty 2022

antracyt napisał(a)
U mnie spora część też jeszcze w pąkach (takich malutkich), najpóźniej zaczyna mój ulubieniec, piegowaty różowy nn.
Twój ogród Wiolu, z ciemierniki czy jeszcze bez, zachwyca nieustannie

Już niedługo się doczekamy kwiatów
Dzięki kochana za miłe słowa
Powiem Ci, że w końcu doszłam do tego etapu, że też mi się podoba zajęło mi to sporo czasu i wiele przeróbek,ale warto było