Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

Kokesz 09:16, 14 lut 2022

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Tymi kwadratami chyba łatwiej byłoby usuwać darń- tak na szerokość szpadla- podważyć, podciąć i gotowe.

Bardzo ładnie zrobiłaś te otoczkę wokół drzewek w sadzie.

Tak robiliśmy u siebie szykując miejsce na placyk.
Darń położyłam pod płotem, na całej długości, tyle tego było, trawą do dołu.
Na to kartony i kora. Po roku nie było śladu po lekkim wybrzuszeniu na rabacie
Agatorek 17:29, 14 lut 2022

Magara napisał(a)
Hmmm, podobne mam doświadczenia Do obsługi kosiarki jakieś zaświadczenie od okulisty powinno być wymagane

Ja kilka lat temu ścięłam dwie sosenki (posadzone w trawie ). Jedna umarła, druga ma teraz jakiś metr wysokości .

Zuza, fajny pomysł z tym poletkiem cebulowych i jednorocznych . Będzie tylko jedno poletko?
antracyt 18:03, 14 lut 2022

Renata, ja tak cały czas z trawą robię, teraz mam jeszcze ok 20mb przy różach do zdjęcia Tylko przy tym nowym poletku, po głowie chodzi mi taki jeden dziwny wzór. Jak zrobię próbę (może w przyszły weekend jeżeli pogoda dopisze), to będę wiedziała, czy chce mi się kombinować, czy proste kwadraty z kwiatami w trawie zrobię.
antracyt 18:06, 14 lut 2022

Agatorek napisał(a)

Ja kilka lat temu ścięłam dwie sosenki (posadzone w trawie ). Jedna umarła, druga ma teraz jakiś metr wysokości .

Zuza, fajny pomysł z tym poletkiem cebulowych i jednorocznych . Będzie tylko jedno poletko?

Poletko będzie zdecydowanie jedno
Usytuowane jest tak, że jak się kiedyś na nim pokażą w dużej dawce cebulowe, to będę je mogła z domu, przez okno tarasowe, oglądać Na starej części mam jeszcze (na razie) mini łączkę krokusową. Wystarczy
tulucy 18:53, 14 lut 2022

Ja pierwsze krokusy miałam właśnie z takich kupowanych w doniczkach kwitnących. Krokusy, hiacynty, narcyzy i przebiśniegi. Dużo tego zawsze w L...u wiosną. Kupowałam do donic, dekoracji świątecznych itd. a potem siup do ziemi. Tulipany też takie widziałam ostatnio, ale już się nie skusiłam. U mnie pomysł na łączkę też jest. Mam taki mały kwadrat między jabłonkami. Tam spróbuję
Magleska 18:58, 14 lut 2022

Zuza fajny pomysł
u Danusi obłędnie wyglądają te kwadraty
antracyt 19:45, 14 lut 2022

tulucy napisał(a)
Ja pierwsze krokusy miałam właśnie z takich kupowanych w doniczkach kwitnących. Krokusy, hiacynty, narcyzy i przebiśniegi. Dużo tego zawsze w L...u wiosną. Kupowałam do donic, dekoracji świątecznych itd. a potem siup do ziemi. Tulipany też takie widziałam ostatnio, ale już się nie skusiłam. U mnie pomysł na łączkę też jest. Mam taki mały kwadrat między jabłonkami. Tam spróbuję

Ja też mam całą gromadkę cebulowych wysadzaną systematycznie co roku z doniczek
Przeważnie hiacynty i małe żonkile Teraz to muszę sporo cebul nabyć, jesienią zakupię ilość docelową, a teraz tak tylko na próbę
Łączka pod jabłonkami może przyjemnie sielsko wyglądać
antracyt 19:54, 14 lut 2022

Magleska napisał(a)
Zuza fajny pomysł
u Danusi obłędnie wyglądają te kwadraty

Widziałam kiedyś taką łączkę z rozrzuconymi narcyzami w trawie, potem w czerwcu doszły czosnki, a potem sama trawa, właśnie jak u Danusi(cudo ). Coś mi świta, że podobne rozwiązanie ma też Ewa Pszczółka. Ja chciałam w tej łączce latem mieć "naturalnie" rozrzucone kwiaty(niby polne), ale skoro jest duże ryzyko, że dotychczasowa trawa je zagłuszy, to zastosuję, wg podpowiedzi Andy plamy kwietne w trawie. Będzie żółty, 2 odcienie bieli, czerwony, wściekły fiolet i róż, lubię poszaleć z kolorem Jak mi się ten eksperyment nie spodoba, to w przyszłym roku zostaną same cebulowe w trawie.
Mgduska 20:18, 14 lut 2022

Danusia inspiruje, mi też chodzi po głowie rabatka, na której wiosną będzie się dziać najwięcej, a potem wszystko ukryje się między gatunkami o charakterze naturalistycznym. Myślę jeszcze o składzie
nicol21 11:31, 15 lut 2022

Nieśmiało, ale jednak zaczynasz prace ogrodowe Choćby od wyznaczenia rabaty na mix kwiatowo-trawowy. Będzie pięknie.
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies