Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

Helen 19:06, 12 lut 2022

Ale masz fajny areał.
Cebulowe to już chyba za późno do sadzenia, chociaż z promocji.
antracyt 19:12, 12 lut 2022

No właśnie... promocje kuszą, ale na ten areał to nawet one będą trochę kosztowały. Czy warto ryzykować?
ps. Najbardziej nowy pomysł podoba się kosiarkowemu
Magara 22:53, 12 lut 2022

Bardzo jestem ciekawa tego pomysłu, a szczególnie efektów No i tego połączenia z jednorocznymi
Kojarzę z forum, że ktoś kiedyś jeszcze cebulowe zimą sadził (jakoś mi się z Kasią-Mrokasią kojarzy), ale to chyba do donic było???
Ja bym nie ryzykowała, bo promocje promocjami, ale jak nie wyjdzie to kasy szkoda. Może Kosiarkowy z kieszonkowego zasponsoruje? Każdy ma inny gen ryzyka
mrokasia 07:59, 13 lut 2022

Magara dobrze pamięta, sadziłam cebule i to na początku marca . Z tym, że to były tulipany . Kwitły chyba z 2 tygodnie później niż te sadzone jesienią.
Z krokusami jednak bym nie ryzykowała.
antracyt 17:10, 13 lut 2022

Magara, też jestem tego efektu ciekawa, taki eksperymencik Kosiarkowy to ogród ma w głębokim poważaniu...a koszenie jest obecnie prawie jak kara Będę go musiała wiosną porządnie przeszkolić, żeby mi po tym wyznaczonym poletku z roztargnienia nie przejeżdżał, już kilka krzewów pod noże poszło(bo zapomniałam oznaczyć).

Kasia, ostatecznie odpuściłam cebulowe promocje.
Magara 17:17, 13 lut 2022

Hmmm, podobne mam doświadczenia Do obsługi kosiarki jakieś zaświadczenie od okulisty powinno być wymagane
Anda 18:26, 13 lut 2022

antracyt napisał(a)
Wyznaczyłam sobie dzisiaj miejsce pod łączkę krokusowo-narcyzową (ok 20mkw). W sezonie letnim chciałabym uzyskać efekt podobny do kwadratów cebulowych u Danusi, czyli niekoszona trawa aż do jesieni. Jednak, w trawę chcę wpleść trochę koloru w postaci kwiatów jednorocznych, takich jak Bupleurum rotundifolium, Agrostemma githago czy Saponaria vaccaria. Boję się wysiewać je bezpośrednio w trawie, żeby nie zostały zagluszone (zanim porządnie nabiorą masy). Dlatego wymyśliłam, że wysieję je osobno i już dorodniejsze sadzonki będę w trawę wsadzać. Kuszą mnie jeszcze promocje cebulowe, ale czy to już jednak nie za późno na krokusy i narcyze(myślałam jeszcze o czosnkach, ale nie za bardzo wysokich, raczej delikatnych)? Może lepiej cebule na ten sezon odpuścić i jesienią wsadzać?

Fajne plany

Dobrze, że chcesz jednoroczne najpierw wysiać do pojemników. Mimo to, aby mogły się dobrze rozrosnąć, będziesz musiała zerwać trochę darni. Myślę o takiej jakby szachownicy.Trawa, ziemia, trawa, ziemia itd. Inaczej korzenie traw je szybko zagłuszą. Przerabiałam już to i sadzenie w trawie nie zdaje egzaminu. Poza tym w trawie nie będą mogły się wysiać na przyszły rok.
Krokusy i narcyzy możesz kupić już kwitnące i posadzić w ziemię. W sumie takie zleżałe paczki cebulowe też można kupić, ale po uprzednim sprawdzeniu, w jakim stanie są cebule. Jeśli w dobrym to siup do ziemi. Jeśli w tym roku nie wyjdą, to wyjdą w następnym. Tylko tulipanów bym tak nie sadziła.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
antracyt 19:47, 13 lut 2022

Bardzo fajny pomysł mi podsunęłaś tym zdzieraniem fragmentów trawy Szachownicy nie będę robić, ale może wymyślony wzór mi się uda "odmalować"
A od marca zacznę się rozglądać za cebulowymi w doniczkach.
Gruszka_na_w... 22:11, 13 lut 2022

Tymi kwadratami chyba łatwiej byłoby usuwać darń- tak na szerokość szpadla- podważyć, podciąć i gotowe.

Bardzo ładnie zrobiłaś te otoczkę wokół drzewek w sadzie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
antracyt 08:13, 14 lut 2022

Haniu, to są te młode drzewka. Otoczkę robiłam 2 lata temu przy sadzeniu, w zeszłym powiększyłam do metra. Dodatkowo drzewka w nogi dostały poduszkę z przekompostowanego obornika.
Na starej części owocowe nadal czekają na ogarnięcie.