Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

antracyt 11:23, 08 kwi 2022

Martka napisał(a)
Zawilce i tulipany turkiestańskie piękne, aż się śmieją piękny to widok. Na moje turkiestańskie jeszcze czekam, ale już w kiściach pąków, daję im jeszcze dobry tydzień I oczywiście łany niebieskości widoczne z daleka
Edit: u mnie nie tylko wiało, ale też lało teraz to już nie będzie mokro tylko bardzo mokro. Czyli pogoda zawsze odwrotnie do naszych potrzeb.

Turkiestańskie czekają na słońce, dopiero wtedy się otworzą.
antracyt 11:25, 08 kwi 2022

edi75 napisał(a)
Zuza u Ciebie już tak kolorowo.... U mnie tez wiało

Staram się coraz więcej wczesnowiosennych roślin mieć na widoku ale na razie to tylko malutkie wysepki koloru Wiatru mam już powyżej uszu, najchętniej odgrodziłabym się bardzo wysokim murem z każdej strony
Gruszka_na_w... 12:58, 08 kwi 2022

Na pobliskich polach wiatr urywa głowę. W ogrodzie żywopłoty ten wiatr nieco hamują. Jest zdecydowanie przyjemniej. W nocy miałam jakiś armagedon. Ciśnienie zleciało na łeb, na szyję, wiało potężnie i lało jak z cebra.
Tulipanki super!
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
antracyt 16:35, 08 kwi 2022

Oby moje żywopłoty rosły szybciej.
Można już napar miętowy robić
Gruszka_na_w... 21:17, 08 kwi 2022

U mnie surowiec na herbatki z melisy już jest.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
tulucy 00:03, 09 kwi 2022

Ja surowiec melisy usuwam, bo mam mnóstwo siewek. Miętę też staram się ograniczać... Strasznie się plenią i panoszą obie.
edi75 09:37, 09 kwi 2022

Zuzia.. właśnie gdzie ta sprawiedliwość..gdybym miała taką moc przegoniła bym deszcz do Ciebie.
antracyt 09:54, 09 kwi 2022

Nadmiary mięty i melisy też usuwam, ale na razie to mam jeszcze niedobór
Melisa dopiero powoli się budzi, na herbatkę jeszcze muszę poczekać, ale codziennie widać jak szybko wszystko chce zielonym wybuchnąć
Edyta, tu od rana wieje lodowaty wiatr, na szczęście nie tak silny jak ostatnio. Może mnie dziś z ogrodu nie wygoni

Na miły początek dnia machają do Was szklarniowy lokatorzy Też czekają na cieplejszą wiosnę
Kokesz 11:38, 09 kwi 2022

Ale szybko urosły
Moje cały czas w kartonie na balkonie. Dopiero w maju pójdą na rabaty
antracyt 19:32, 09 kwi 2022

Renata, a nie kiełkują Ci w tym kartonie? U mnie kilka się nie obudziło, ale to stare, najbardziej wysuszone. Ciekawe, czy w ogóle ruszą. Nowe, wszystkie prócz jednej, pokazały oznaki życia

Zapowiadali na dzisiaj deszcze i jak na razie to tylko kilka kropli spadło. Plus taki, że sporo udało mi się ogarnąć w ogrodzie. Hamakowa już prawie całą powiększona do zaplanowanych rozmiarów. Został mały fragment trawy do zdarcia w narożniku i dodanie "dobroci" do ziemi Z rozpędu wypieliłam też 2 rabaty, wyściółkowałam pasy różane, maliny i jagody kamczackie. Te ostatnie i wszystkie hortensje dostały w nogi przekompostowane resztki(trociny) po cięciu drewna - super ściółka się z tego zrobiła
Chciałam jeszcze jakieś zdjęcia porobić, ale w ferworze pracy strzeliłam jedno, a potem o telefonie zapomniałam