Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

Magara 23:48, 04 kwi 2022

Zuza - i wyszło na to, że Twoja ekipa to prawdziwy skarb

Anda napisał(a)

Resztki z wertykulacji możesz dać jako ściółkę na rabaty. Każda materia organiczna tam Ci się przyda

A jak w tych resztkach jest baaardzo dużo mchu???
Mgduska 08:30, 05 kwi 2022

Ale Ci ładnie zrobili, elegancko, równiutko, albo genialna ekipa, albo kierownik robót Matko, ale Ty masz jeszcze miejsca do sadzenia!!
Martka 11:48, 05 kwi 2022

Co za ekipa, też chcę  ja na nowo tworzone rabaty kładę warstwę kartonu, trawnika po wertykulacji (jest świetny, już przesuszony), na to różnej maści odpadki organiczne, warstwę poszatkowanych miskantów i na wierzch korę. Odkładam na pół roku. W zeszłym roku tak przekompostowałam sobie jedną rabatę ze świetnymi efektami. Dżdżownic zatrzęsienie. Róże będą miały pole do popisu....... nie mogę się doczekać obrazków z sezonu. Śnieg faktycznie zrobił dobrą robotę, wczoraj kopałam i na 30-40 cm wgłąb mokro. Mam nadzieję, że skoro nie śnieg - to chociaż deszcze Cię obficie nawiedzą.

antracyt 12:18, 05 kwi 2022

Martko, według Twojego opisu mam przygotowaną różankę na starej części. Niestety pasy różane na nowej powstawały w inny sposób, róże trzeba było szybko sadzić, bo nie ogarnęłam tematu wcześniej.
Z tego powodu najpierw zrobiłam spore dziury(1x1m) i w nich przygotowałam odpowiednie podłoże pod same róże. Zostawiłam trawę na pozostałych fragmentach pasów i po kawałku zdzierałam. Teraz można było całość doprowadzić do ostatecznej formy.
Wczoraj trochę deszczu było, ale bardziej zwilżył niż podlał. Dzisiaj znowu wieje i słońce świeci.
antracyt 12:23, 05 kwi 2022

Mgduska napisał(a)
Ale Ci ładnie zrobili, elegancko, równiutko, albo genialna ekipa, albo kierownik robót Matko, ale Ty masz jeszcze miejsca do sadzenia!!

Kanciki podobno sam kierownik robót wykonał, pochwaliłam wszystkich
Miejsce do sadzenia może i jest, ale mocy przerobowych brak
antracyt 12:26, 05 kwi 2022

Magara napisał(a)
Zuza - i wyszło na to, że Twoja ekipa to prawdziwy skarb

A jak w tych resztkach jest baaardzo dużo mchu???

No faktycznie, ekipa okazała się całkiem dobrze zorganizowana, dokładna i sprawna
Taki zdarty mech, to chyba też materia organiczna.
antracyt 12:33, 05 kwi 2022

Gosialuk napisał(a)
To bardzo nieciekawie z tą suszą, a jeszcze chwilę będzie trwało zanim rośliny urosną na tyle aby zasłonić gołą glebę.
Jak jeden rok różni się diametralnie od drugiego. Poprzednia wiosna była bardzo deszczowa i mokra. Przynajmniej w moich okolicach. A podobno klimat mamy umiarkowany.
Życzę deszczu w takim razie.

Po tym, co na polach widać, obawiam się, że tegoroczne braki opadów dodatkowo przyczynią się do i tak sporego wzrostu cen żywności. Klimat umiarkowany (niestety)coraz bardziej tylko z nazwy.
Gruszka_na_w... 12:41, 05 kwi 2022

Na niebiesko świecą w trawniku granulki nawozu Yara Mila. To bardzo dobry nawóz!
W pierwszych latach ogrodowania ściółkowałam rabaty drzewiasto- krzewiaste tymi wyczeskami z wertykulacji. Swoich miałam niewiele, więc wspomagały mnie wyczeski sąsiada.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
antracyt 12:52, 05 kwi 2022

Jeszcze nie miałam czasu zapytać kierownika robót co to za nawóz, ale skoro dobry, to za to też go pochwalę
Wyczesek została mi spora ilość, myślę, że na różane pasy wystarczy. Niech tylko przestanie wiać.
mrokasia 13:24, 05 kwi 2022

Fajnie wyszło z tą ekipą . Kanciki pierwsza klasa!
Ja wyczeski po wertykulacji wysypałam pod żywopłot z tuj.