Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

Kasya 08:17, 10 kwi 2022

No nie wiem, nikt się nie chwali ze juz
Mam duzo grabienia po wertykulacji
antracyt 08:20, 10 kwi 2022

paniprzyroda napisał(a)
Szklarniowi lokatorzy już pędzą w górę. Kiedyś takie pędzone dalie połamały mi się podczas hartowania, ułamane pędy ukorzeniłam. Jak długo kompostowałaś trociny?

Dalie, które przeniosłam już do szklarni, nie będą wymagały hartowania i mam nadzieję, że się za mocno nie wyciągną, ale kiedyś też mi się takie połamania trafiały. Teraz łamią mi się już na rabatach podczas coraz częstrzych wichur, nawet podpory nie zawsze pomagają.
Trociny kompostowały się 1-2lata, w zależności od tego, kiedy drewno było cięte. To nie było zamierzone działanie, po prostu na nieużytkach obok mężaty zwoził i porządkował drewno z przecinek leśnych. Kiedy miejsce opustoszało zaczęłam tam zrzucać nadmiary zdzieranej trawy i tak odkryłam tą super ściółkę Zebrałam już 3 taczki i myślę, że jeszcze drugie tyle uda mi się wykorzystać. Właściciel nieużytków pozwala sąsiadom z naszej uliczki na takie wykorzystanie terenu, ale niestety ten pas za czas niedługi przekształci się w kolejny rząd domów.
antracyt 08:21, 10 kwi 2022

Kasya napisał(a)

Widziałam na kilku wątkach, że dziewczyny też są już po.
antracyt 08:24, 10 kwi 2022

tulucy napisał(a)
Mnie też wywiewało z kosza. A cięłam suchelce i trawy ogród do grabienia koniecznie Chyba że wywiało ostatecznie dalej

Jeszcze jednym minusem takiego wiatru(a mam już całą listę) jest mnóstwo śmieci "przynoszonych" do ogrodu z pobliskich budów. Codziennie zbieram spore kawałki styropianu, folie, opakowania itp.
tulucy 08:47, 10 kwi 2022

antracyt napisał(a)

Jeszcze jednym minusem takiego wiatru(a mam już całą listę) jest mnóstwo śmieci "przynoszonych" do ogrodu z pobliskich budów. Codziennie zbieram spore kawałki styropianu, folie, opakowania itp.

Tych skarbów w tym roku los mi oszczędza. Sąsiedzi się już poocieplali Za to my będziemy w tym roku malować elewacje (tu odpowiednią ikonka: walenie głową w ścianę), jedyny plus, że ocieplenie już też mamy, tylko tynk będzie robiony.
mrokasia 09:11, 10 kwi 2022

Kasya napisał(a)

Ja robiłam wertykulację chyba dwa tygodnie temu . Potem od razu rozsypałam nawóz i widzę, że powoli rusza.
antracyt 10:03, 10 kwi 2022

tulucy napisał(a)

Tych skarbów w tym roku los mi oszczędza. Sąsiedzi się już poocieplali Za to my będziemy w tym roku malować elewacje (tu odpowiednią ikonka: walenie głową w ścianę), jedyny plus, że ocieplenie już też mamy, tylko tynk będzie robiony.

Nie wspominam najprzyjemniej tynkowania domu, ale teraz jest fajne tło dla roślin
Życzę Ci dobrej, terminowej ekipy
antracyt 10:04, 10 kwi 2022

mrokasia napisał(a)

Ja robiłam wertykulację chyba dwa tygodnie temu . Potem od razu rozsypałam nawóz i widzę, że powoli rusza.

U Ciebie Kasiu to pewnie sporo padało po tej wertykulacji?
tulucy 10:06, 10 kwi 2022

Nie wiem, co bardziej mnie teraz martwi, ewentualne zniszczenia czy kolor tynku. Nie mam pojęcia, co chcę mieć.
antracyt 10:36, 10 kwi 2022

A w jakim miesiącu tynkujecie?
Kolor najlepiej dobrać do elementów, które są stałe. Myślisz o czymś neutralnym czy bardziej widocznym?