Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

Gruszka_na_w... 21:57, 28 kwi 2022

Magnolie masz piękne. Jest się czym cieszyć. Kiedy podrosną, to dopiero będziesz miała spektakl!
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Magleska 22:36, 28 kwi 2022

Cudniaste magnolie
ajka 23:26, 28 kwi 2022

Ja tak myślę nad nową magnolia, myślę myslę i nie mogę się zdecydować Trochę boję się że u mnie na wygwizdajewie nie będzie miała się dobrze.
antracyt 08:33, 29 kwi 2022

Aniu, Mirko o tej metodzie słyszałam. W sadach owocowych obok to normalna praktyka.
A co do przymrozków, to dzisiaj u mnie niespodziewany przygruntowy był, szron na trawie miałam. W prognozach się nie zapowiadało, ale to tutaj norma.
antracyt 08:34, 29 kwi 2022

Haniu, Magdo, nieskromnie napiszę, że macie rację i mam nadzieję, że za kilka lat doczekam się prawdziwego pokazu
antracyt 08:41, 29 kwi 2022

ajka napisał(a)
Ja tak myślę nad nową magnolia, myślę myslę i nie mogę się zdecydować Trochę boję się że u mnie na wygwizdajewie nie będzie miała się dobrze.

Magnolie naprawdę nie lubią przewiewów, ta moja nn dopiero w tym roku wygląda przyjemnie dla oka. Myślę, że to "zasługa" nowego domu wybudowanego na drodze najsilniejszych wiatrów, a i tak po zimowych wichurach odpadło jej sporo pąków kwiatowych (przemarzły?). W sezonie, liście też nie wyglądały najpiękniej wymęczone przeciągami. Jeżeli możesz, to trochę poczekaj z zakupem, aż inne rośliny podrosną na tyle, że wygwizdajewo przestanie nim być w takiej sile jak teraz. Z moich obserwacji wynika, że jak magnolie maja sprzyjające warunki, to rosną szybko i szybko zaczynają pięknie kwitnąć
Martka 10:36, 29 kwi 2022

Co do podlewania, wytworzenie mgiełki czy nawet spryskanie roślin zapobiega odparowywaniu ciepła. Woda zamarzając wytwarza ciepło i ten fakt wykorzystuje się w sadownictwie, ale tam zraszacz wytwarza mgiełkę stale, nie tylko na chwilę. Czy można tak po prostu polać roślinę wodą i czy to wystarczy? Muszę spróbować, gdy będą przymrozki.

Yenna 11:31, 29 kwi 2022

Cieszę się, że Wasze spotkanie było udane mam nadzieję, że kiedyś uda mi się dotrzeć

Zuza, magnolie masz cudowne
antracyt 14:00, 29 kwi 2022

Martka napisał(a)
Co do podlewania, wytworzenie mgiełki czy nawet spryskanie roślin zapobiega odparowywaniu ciepła. Woda zamarzając wytwarza ciepło i ten fakt wykorzystuje się w sadownictwie, ale tam zraszacz wytwarza mgiełkę stale, nie tylko na chwilę. Czy można tak po prostu polać roślinę wodą i czy to wystarczy? Muszę spróbować, gdy będą przymrozki.

Nad tym samym się zastanawiałam, ale nie wiem, czy będę eksperymentować.
antracyt 14:01, 29 kwi 2022

Yenna napisał(a)
Cieszę się, że Wasze spotkanie było udane mam nadzieję, że kiedyś uda mi się dotrzeć

Zuza, magnolie masz cudowne