Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

antracyt 12:39, 03 maj 2022

Ewo, co może być przyczyną takiego niedorozwoju liści na pędzie róży?

To jeden z moich Chopinów. Zeszłej jesieni po pierwszych przymrozkach wyrosły mu na jednym pędzue takie "liście". Myślała wówczas, że to przez przymrozek, ale teraz sytuacja się powtarza.
Anda 15:05, 03 maj 2022

Zuza, to może być stres wywołany niedoborem wody lub pożywienia. Ewentualnie jakiś oprysk chemiczny, może u sąsiada?
Mamy czasem w szkółce takie przypadki. Niekiedy takich róż nie da się uratować nawożeniem i podlewaniem. Myślę, że to może być też wina podkładki. Teraz wszyscy wszystkie róże okulizują na laxie lub caninie, a nie każda róża je lubi.
A przy korzeniu nic się nie dzieje? Zaglądalaś tam?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
antracyt 20:01, 03 maj 2022

Obejrzałam podstawę i wszystko wygląda normalnie. Jesienią musieliśmy zastosować oprysk na tuje. Podejrzewam, że mogło trochę na tą różę trafić.
Myślisz, że powinnam ten pęd zostawić? Zimą oba Chopiny dość mocno uszkodziły przymrozki i ten jest już zredukowany tak naprawdę do 2 pędów, jak ten "chory" zetną, to niewiele zostanie.
Napia 22:47, 03 maj 2022

Maluch Rustica Rubra, to na pewno ona i do tego przepięknie pachnie cytrusami Podoba mi się, że kwitnienie zaczyna nieco później i ma mniejsze szanse na uszkodzenia przymrozkowe.

Kwiaty obu odmian są bardzo do siebie podobne, jak dla mnie różni je głównie zapach i termin kwitnienia. Trzecia, patyczek Elizabeth, nie zaszczycił mnie kwiatem. A po głowie chodzi mi cały czas jeszcze jedna odmiana - Gold Star.

Prześliczne magnolie Aż musiałam powtórzyć
Anda 06:39, 04 maj 2022

Nie obcinaj, poczekaj. On musi choć trochę robić fotosyntezę tymi kikutkami.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Kasya 06:55, 04 maj 2022

antracyt napisał(a)
Obawiałam się, że w tym roku przymrozek po raz kolejny odbierze mi możliwość podziwiania własnych magnolii, ale o dziwo kwiaty jakoś się uchowały(z mniejszym lub większym uszkodzeniem) i bardzo mi się podobają.
W końcu wiem, że moja rzekoma soulangeana, to jednak jakaś odmiana, płatki kwiatów mają mniej wydłużony, a bardziej tulipanowy kształt od gatunku.

Maluch Rustica Rubra, to na pewno ona i do tego przepięknie pachnie cytrusami Podoba mi się, że kwitnienie zaczyna nieco później i ma mniejsze szanse na uszkodzenia przymrozkowe.

Kwiaty obu odmian są bardzo do siebie podobne, jak dla mnie różni je głównie zapach i termin kwitnienia. Trzecia, patyczek Elizabeth, nie zaszczycił mnie kwiatem. A po głowie chodzi mi cały czas jeszcze jedna odmiana - Gold Star.

Koleżanka ma bardzonpodobną magnolie nn
Myślałam ze to lenei
Ale teraz to juz nie wiem
Roocika 08:24, 04 maj 2022

April napisał(a)

Ale fajne połączenie tego grujecznika z szachownicą
Długo kwitną takie szachownice?

Miałam dokładnie to samo pisać

U Ciebie to kolorów moc.
antracyt 08:25, 04 maj 2022

Napia napisał(a)

Prześliczne magnolie Aż musiałam powtórzyć

O dziwo nadal trzymają kwiaty Mam nadzieję, że trzeci Maluch w końcu w przyszłym roku również pokaże swą urodę.
antracyt 08:26, 04 maj 2022

Anda napisał(a)
Nie obcinaj, poczekaj. On musi choć trochę robić fotosyntezę tymi kikutkami.

Tak podejrzewałam. Dzięki
antracyt 08:27, 04 maj 2022

Kasya napisał(a)

Koleżanka ma bardzonpodobną magnolie nn
Myślałam ze to lenei
Ale teraz to juz nie wiem

Ale którą, tą pachnącą czy nie?