Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

mrokasia 08:50, 09 maj 2022

Miałam kiedyś smardze u siebie. Pierwszy rzut wywaliłam bo nie wiedziałam co to. Drugi skrupulatnie zebrałam by dodać do jajecznicy. Tylko mimo wysiłków mało skutecznie je wypłukałam i potem piasek nam w zębach trzeszczał .

Jabłonka Freja obłędna. Szkoda, że nie mam już miejsca by posadzić.
antracyt 09:18, 09 maj 2022

Dziewczyny drogie, na temat grzybowy odpowiem grupowo.
Jako, że spożywam tylko grzyby dobrze mi znane, pomimo zachwalania ich walorów smakowych, smardze mają u mnie dożywocie No chyba, że któraś z Was wpadnie na zbiory

Renia, mogę Ci przywieźć trochę kory z miejsc grzybowych, tylko nie gwarantuję szybkiego terminu.

Kasya, wydaje mi się, że hosty i paprocie są u mnie na tym samie etapie wzrostu, co w zeszłym roku. Widać życie, to dobry znak

Aniu, rzeczywiście trochę się napracowałam i bardzo dobrze mi z tym Ta soczystość to pewnie zasługa podlewania (niestety).

Ewo, mój ogród bez dopalaczy, chociaż może oborniczek pięknie przekompostowany można pod nie podłączyć
U mnie już spora część róż w pąkach, a ta jedna, to mnie mobilizuje, do codziennych wycieczek w ten kąt ogrodu...ciekawe, czy kolejna pomyłka, czy nie. Najwyżej znowu będę reklamować. Jabłonkę Freja wypatrzyłam u Danusi i po prostu musiałam ją mieć, zaczarowała mnie

Asiu, te irysy, to moje najpierwsze, co roku wyrywne. Jeszcze tylko jedna nówka zeszłoroczna ma już pąk(ciekawe czym się okaże ), a reszta na razie same liście.
Ten ścisk, to trochę zasługa kadrowania, chociaż rzeczywiście coraz bardziej gęsto się robi.
Doczekasz się swoich lilaków, kiedy dla nas będą już tylko przyjemnym wspomnieniem, wtedy będę Ci zazdrościć, bo uwielbiam ich zapach
Kokesz 09:24, 09 maj 2022

To poproszę trochę kory z grzybnią
Na jakim stanowisku u Ciebie rosną?
nyna76 09:34, 09 maj 2022

Renia smardze zawsze wyrastają po wysypaniu świeżej kory. Potem już ich nie ma.

Ale tego jeszcze u nas nie było, co tam sadzonki roSlin - korę poproszę ... SUPER
antracyt 09:38, 09 maj 2022

Magda, odwiedziny odnotowane
Zobacz kto mnie pierwszym kwiatkiem uraczył. Muszę przyznać, że miejscówkę sobie wybrał wyjątkowo niekorzystną, a w tej lepszej wszystkie zeszłoroczne siewki wymarzły. Dosiałam to co zostało z nasion, mam nadzieję, że wróci tam, gdzie był rok temu, bo idealnie wpasowywał się w kompozycję.

Basiu, te kaliny to takie najpospolitsze i najłatwiejsze w uprawie, a mimo to bardzo ładne. Pomysł ściany z drewna podkradaj bez wyrzutów Gdybym miała odpowiednie miejsce na pewno przekopiowałabym w całości Wasz warzywnik, z kanami i koszem włącznie

Ewo, ta jabłonka jest śliczna o każdej porze roku, bardzo zdrowa i pełna wigoru pomimo nie najlepszej miejscówki. Za chwilę pojawią się kolejne liście, takie powcinane, a potem malusieńkie owoce, które zostają na drzewku do wiosny. Ta moja ma dość dziwny pokrój, ale mam nadzieję, ze uda jej się w miarę szybko zbudować ładną koronę.

Edi, dzięki

Jolanko, jabłonka godna polecenia. Widoki to raczej bardziej w szczególe, bo trawa wiecznie nieskoszona, ale mężaty obiecał, że dzisiaj postara się w koncu wygospodarować odpowiednią ilość czasu
Ciekawe dlaczego te Twoje smardze wyginęły, moje wyrosły w zeszłorocznej korze, może jeszcze odpowiednio świeżej, będę robić obserwacje.

Kasiu, u mnie się czasem takie kurki piaskowe zdarzają

Renata, Aniu korą się podzielę, ale najszybciej by było gdybyście po nią wpadły
Grzyby rosną u mnie na hamakowej przy płocie, czyli w półcieniu i dość wilgotno mają.
Martka 09:54, 09 maj 2022

Smardze smakują, ale nie wyglądają  Zuzko, jak mają się Twoje sadzonki Bupleurum? Wyszukiwarka forumowa podpowiedziała, że je wysiewałaś Kiedy sadzisz do gruntu?

antracyt 10:43, 09 maj 2022

Bupleurum od tygodnia mieszka już w miejscach docelowych. W większości ma się bardzo dobrze, chociaż sadzonki, które miały najbardziej odsłonięte stanowiska trochę mocniej odczuły przeprowadzkę. Pierwsze listki złapały pomarańczowe odcienie, ale następne już wychodzą zieloniutkie.
nyna76 10:43, 09 maj 2022

Zuza ja nie chcę kory, ja napisałam jakby w imieniu Reni " korę poproszę"
Mgduska 11:00, 09 maj 2022

Rzeczywiście coś dziwnego w tym roku działo się w pogodzie, bo po raz pierwszy od lat ośmiału nie mam, mimo, że było mnóstwo siewek po zimie. Będę siać
A bupleurum dopiero wczoraj posiałam.Ładne ma siewki, ciekawe, co będzie dalej. Też macie pierwszy raz?
antracyt 11:22, 09 maj 2022

Tak, pierwszy raz je wysiewałam i chyba mamy je z tego samego źródła. Wzeszło super, tylko jest bardzo delikatne, przy pikowaniu trzeba uważać. Dzisiaj muszę robić dosiewkę groszku pachnącego, w ogóle nie wzeszły mi 2 odmiany, nie wiem czemu, a miejsca docelowe już czekają.

Ania