Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

antracyt 13:45, 07 maj 2022

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
W Wojsławicach tak udanie podkrzesywali lilaki, że udało im się uformować piękne drzewka. Swojego NN też zaczęłam podkrzesywać i wygląda to całkiem nieźle.
Fotergillę nabyłam 4 lata temu. Trzy lata wegetowała, a w tym roku nie przejawia oznak życia. Widocznie nie jest mi pisana. Twoja wygląda uroczo. Ładnie podrosła i pięknie kwitnie.

Haniu, pamiętam Twoje wypowiedzi o fortegilli. Ciekawe co ją uśmierciło.
Podkrzesywane lilaki widziałam na żywo w jakimś ogrodzie botanicznym, podsadzone trawami. Pięknie to wyglądało. Stąd mój pomysł na liliowce u mnie.
antracyt 13:49, 07 maj 2022

Martka napisał(a)
Antracycie, pooglądałam ostatnie fotki, cudne kolory i klimaty. Psiząb rozrasta się? Dobra wiadomość mój, nabytek jesienny, nieśmiało wyłania się z ziemi, ciekawe, co z niego będzie, każdego dnia oglądam. Połączenie Zuzy - zachwycające. Szachownice na liście zakupów jesiennych. Zachwyciła mnie także fotergilla, pokrój trochę buczkowy, nigdy wcześniej nie zwracałam na nią uwagi. Magnoliową miłośniczką nie jestem, podobnie jak Mgduska, najbardziej podoba mi się gwiaździsta, jest delikatna. U siebie nie sadzę, mało miejsca, a kwiaty obarczone ryzykiem przemarzania. Gertrude J. pachnie przepięknie, posadziłam, na tym etapie jest najbardziej zaawansowana pod względem rozwoju listków ze wszystkich róż. Chopin przemarzł i u mnie, przycięłam przy samej ziemi i czekam, coś nieśmiało pokazuje. Po zeszłym sezonie mam takie doświadczenia, że praktycznie przez cały czas kwitnie, ale bardzo podatny na mączniaka. Kwiaty czasem musiałam podpierać, po deszczu ich ciężar jest nie do udźwignięcia. Ciekawe, jaki będzie ten sezon i czy będzie.

Moje Chopiny rosną w ogrodzie już chyba 5lat i dopiero od zeszłego roku coś im doskwiera. Zaczęło się od przemarznięcia właśnie, ale podejrzewam, że swój udział mają też mrówki w nogach. Walczę z ich plagą również przy innych różach i tu niestety stosuję chemię.
Kokesz 14:00, 07 maj 2022

Moje oba lilaki są podkrzesane.
Jeden wielopniowy drugi wyprowadzony na drzewko.
Rosnie na łączniku. Podsadzony jest tulipanami, czosnkami a później callami.
W tym roku nie zakwitnie, bo w zeszłym sezonie był ciut prostowany. Za to trochę ciachnę
Anda 18:27, 08 maj 2022

antracyt napisał(a)
Znalazłam pączki na pierwszej róży i powinnam się cieszyć, ale to nówka i na pierwszy rzut oka kolejna pomylona. Czy z takiej czerwieni pąków może wyjść Mariage Parfait? Za to pączek na zdjęciu obok zawsze cieszy

Ładne pączki oba I jak, róża rozwija się zgodnie z oczekiwaniami? Fioletowy róż?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
antracyt 20:03, 08 maj 2022

Na razie nie zauważam zbyt wiele fioletu i różu... a bardziej coś w kolorze MW, czekam niecierpliwie na rozwój pąków.
antracyt 20:19, 08 maj 2022

Weekend zaliczam do ogrodowo udanych W końcu uporałam się ze szklarnią, pomidory i cała reszta są na swoich miejscach Coraz więcej doniczek z wysiewami jest już opróżniona, a wszystkie róże z przechowalnika przesadzone do większych donic i zadołowane
Jabłonka Freja jest w swojej najpiękniejszej fazie i obłędnie pachnie

Dla Martki - moje połączenia z trupio/lila tulipanami Zestaw maślano-cukierkowy i bardziej ekstrawagancki Ten ostatni ma do towarzystwa jeszcze takie maluszki

antracyt 20:32, 08 maj 2022

Leśna i cienista coraz pełniejsze, teraz czekam na hosty i paprocie. Jak co roku zgrzytają mi żółte tulipany, ale jakoś nie mam sumienia ich ruszać, były na tej rabacie jako pierwsze.

Kasya 20:37, 08 maj 2022

No właśnie, tez czekam na hosty i paprocie… późno wyłażą
antracyt 20:43, 08 maj 2022

Na hamakową, chyba z korą, przywędrowały zarodniki grzybów - czy to mogą być smardze?

Na tej rabacie mam 2 kaliny, obie bardzo lubię

Poletko truskawkowe zakończone skrzynią daliową też lubię coraz bardziej nawet z taką nieskoszoną trawą W narożniku wysiał się groszek pachnący, dorobiłam mu na szybko podpórkę.

nyna76 20:48, 08 maj 2022

Smardze są pyszne

Soczyście u Ciebie, iście wiosennie, na pewnno odwaliłaś mnóstwo roboty.