Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

antracyt 16:17, 18 maj 2020

Broniłam się z całych sił W przyszły weekend będzie podobnie
Kasya 17:33, 18 maj 2020

Tez mi się podoba
antracyt 17:59, 18 maj 2020

Mi powoli też
Zana 21:31, 18 maj 2020

antracyt napisał(a)

Wróciłam
Oczywiście prócz piwonii Pink Hawaiian Coral do samochodu spakowałam jeszcze mały bonusik
Lilak Krasawica Moskwy i Lilak chyba Ottawski (sprawdzę, czy rzeczywiście śmierdzi )

Zuzia, uroczo. Ten lilak jest przepiękny
A w szklarni wzrok mój przykuło krzesełko (na uprawach szklarniowych się nie wyznaję)
antracyt 21:38, 18 maj 2020

Krasawica Moskwy, zakochałam się w niej. Do tego pachnie tak jak wygląda
A krzesło, no cóż. Może w końcu znajdę czas żeby je doprowadzić do przyjemnego dla oka (i nie tylko) stanu. W tej wersji siedzisko jest dość niewygodne
Magara 22:48, 18 maj 2020

antracyt napisał(a)

Renata, kupowałam ją chyba kilka lat temu. Teraz tylko przesadzałam. Raczej stacjonarnie, nie lubię internetowych zakupów roślin.

Zuza, a jaki jest najlepszy moment na przesadzanie host? jak kły pokazują czy jesienią? już wiem, że trochę roszad hostowych będę musiała porobić...
galgAsia 22:50, 18 maj 2020

Daga, ja myślę, że spokojnie możesz teraz przesadzać. Hosty są pancerne, nie zrobisz im krzywdy...
Magara 23:21, 18 maj 2020

galgAsia napisał(a)
Daga, ja myślę, że spokojnie możesz teraz przesadzać. Hosty są pancerne, nie zrobisz im krzywdy...

no teraz to ja właśnie nie za bardzo przygotowana jestem na ich przesadzanie - i nie wiem co robić, jak to zwykle ja, ale usiłuję coś tam poplanować
Helen 06:15, 19 maj 2020

Daga, hosty dzieliłam chyba tydzień temu. Wykopałam całość, podzieliłam nożem w bryle korzeniowej - od razu widzisz gdzie się robią ładne (nowe) sadzonki i nawet z małymi korzeniami, one dają radę. Z jednej mam 3.
Podzieliłam też trzmieliny i katalpy (to już eMa, rosły za blisko siebie w donicy)i też mam nadzieję, że dadzą radę. Wszystko już odbija i myślę, że dobrze sobie radzi.
antracyt 07:58, 19 maj 2020

Magara, tak jak piszą dziewczyny, najlepszy moment jest moim zdaniem wiosną.
Zdarzyło mi się latem przesadzać, ale ich wygląd pozostawał potem wiele do życzenia. Połamały się liście, do końca sezonu nie wyglądały najlepiej. Liczyłam się z tym, ale musiałam naprawiać błędy. Nie widziałam, że mam tak wrażliwe okazy na popołudniowe słońce. Liście im tak paliło, że w lipcu wyglądały jak pod koniec sezonu.
Widziałam kiedyś jak Monty Don dzielił i przesadzał hosty chyba jesienią( albo z końcem lata). Też komentował, że uczono go, żeby to robić wiosną, ale ryzykuje. Następnej wiosny wyglądały pięknie
Tak sobie myślę, że jak nie jesteś swoich roszad tak do końca pewna, to poczekaj co Twoje hosty pokażą tego lata, daj sobie czas na przemyślenia co przesadzić i gdzie. A jesienią albo przyszłą wiosną chwyć za szpadel A jak nie jesteś w stanie wytrzymać to ryzykuj i działaj nawet latem