Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

Mgduska 10:19, 20 maj 2020

Możesz też nocować, mój M tak czasem robi
Pszczelarnia 10:53, 20 maj 2020

antracyt napisał(a)

Kolor ma piękny. Czy przy okazji pachnie? Doczytałam, że jest z tych późno kwitnących, to dobrze Będę się za nią rozglądać.
Szukam piwonii pasującej kolorystycznie do róży Ascot.

Przecież nie kwitną w tym samym czasie?

Ale rozumiem, że Ascot to wyznacznik koloru? Magenta?

Sarah Bernhard (delikatny róż) - piękna. 'Karl Rosenfield', 'Kansas'.
antracyt 11:06, 20 maj 2020

Nie wiem jak Ascot (myślę, że dopiero w przyszłym roku pokaże jakiś kwiat), ale część moich róż kwitnie, no może zaczyna kwitnienie, kiedy dwie ostatnie piwonie są w całe w kwiatach. Chciałabym, żeby chociaż przez chwilę załapały się na dobre zestawienie korystyczne. A potem resztę kwitnących roślin dopasuję już do róż. Zaraz obok Ascot ma dwa Chopiny i one zaczynają szybko, mam tam też piwonię nn w kolorze bladołososiowym przechodzący w biel. Ona kwitnie u mnie ostatnia, razem z Chopinami.
antracyt 11:10, 20 maj 2020

Mgduska napisał(a)
Możesz też nocować, mój M tak czasem robi

Obawiam się, że u mnie też tak będzie. No trudno, dzieci czasem wyganiamy gdzieś na obozy, w końcu znajdę chwilę dla siebie
Pszczelarnia 11:17, 20 maj 2020

To Sarah będzie dobra. Jest jedną z późniejszych. No tak generalnie róże kwitną w czerwcu.
antracyt 12:50, 20 maj 2020

Dzięki przyjrzę się jej i poprzednim też. Jak ja bym chciała do botanika pojechać. Może w końcu w przyszłym tygodniu czas wygospodaruję.
galgAsia 13:29, 20 maj 2020

Tak popatrzyłam na zdjęcia z ub. roku - Ascot pierwsze pąki pokazała na początku czerwca. Nie jest specjalnie wyrywna z kwitnieniem... ale jak już zacznie Ja ją uwielbiam
antracyt 13:46, 20 maj 2020

Do kwitnienia u Ciebie będę musiała dodać jakiś tydzień
Mgduska 13:52, 20 maj 2020

Ja mam taką zasadę, żeby w określonym miejscu sadzić wyłącznie określone kolory - np. na górce tylko żółte, białe i fioletowe. Odpada ryzyko zgrzytu w przypadku przesunięć w kwitnieniu, przypadkowego nałożenia kwitnienia, konieczność pamiętania, dobierania, etc.
Tyle teoria.
W praktyce wysiewa mi się tyle roślin zupełnie nie tam, gdzie bym je chciała widzieć, że mam w rezultacie kolorowy busz.
Ale zasada uważam bardzo pierwszorzędna
antracyt 14:25, 20 maj 2020

Fajna zasada, tylko niestety dla tych co potrafią być konsekwentni. Chyba nie dałabym rady