Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

Martka 17:56, 02 lis 2022

antracyt napisał(a)

Właściwie, to nie planowałam już niczego większego robić i jakoś tak przypadkiem stałam się posiadaczką sporej ilości nowości do posadzenia

Klasyka gatunku
Mgduska 18:25, 02 lis 2022

Martka napisał(a)

No tak, ale to by się zgadzało, że u Ciebie rosną. Masz cacy glebę.
Obawiam się o moją glinę. Posadzę trzy na próbkę. Kuszą.

Martko, dobrą glebę mam tylko w kilku miejscach, to jest tam, gdzie robiłam rabatę zaplanowaną, wytyczoną, przygotowaną. Poza tym mam marną do bólu, kamienistą, suchą ziemię
Kamasje sadziłam w zeszłym roku też na próbę, też tylko kilka sztuk. Dostały miejsce między liliowcami i molinią. Jeden sezon to za mało, żeby stwierdzić, że im u mnie dobrze. Zobaczymy wiosną
Helen 21:01, 02 lis 2022

Jak mi nic nie wyskoczy, to ja chętnie się z Wami spotkam
nyna76 23:46, 02 lis 2022

Ja też chętnie Was zobaczę
antracyt 07:27, 03 lis 2022

No to super Można jeszcze odezwać się do dziewczyn, które ostatnio nie zaglądają na forum.
Myślę, że fajnym miejscem na takie spotkanie jest kawiarnia przy Jucce.
nicol21 14:19, 03 lis 2022

Szalenstwo różane - wspieram w chwilach słabości . Pamiętaj - lepiej zaoszczędzić na kosztach przesyłki

U nas nadal dość ciepło, w sumie noce powyżej 10st były. Ostatnia tylko chłodniejsza, ale widzę zę dalie już nie kwitną tak dobrze jak np 2 tyg temu. A i te kwiaty są takie umęczone, szybciej więdną. Może zmiany czasu nie lubią?!
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
antracyt 15:24, 03 lis 2022

Zaoszczędziłam jak nic, dostałam krzaczek różany gratis
Twoje dalie na zdjeciach wcale nie wyglądają na wymęczone zmianą czasu
antracyt 17:21, 06 lis 2022

Dzisiaj miałam chwilę na ogrodowe dłubanie i w końcu udało mi się posadzić zalegające cebule tulipanów. Z nadmiarów zrobiłam 3 i pół donicy, w te pół wsypałam wszystkie pozostałe maluchy. Ciekawe, czy jakiś kwiat się tam pokaże?
Przy okazji zrobiłam szybki obchód. Niewiele już do oglądania zostało, większość szarobura, bez liści i kwiatów. W listopadzie co roku rzuca mi się w oczy brak odpowiedniej ilości ogrodowych zimozielonych. Niby cały czas coś dosadzam, ale jak znika reszta kolorów, to marzy mi się iglasty lasek.
Resztki...Te dzwonki kwitną od późnej wiosny do mocniejszych przymrozków.

Szałwia, jakaś spożywcza, liście mają aromat ananasów i o dziwo piękne, czerwone kwiaty. Szkoda, że u nas jednoroczna, bo teraz cała w pąkach.

Zrobiłam przegląd kalin. Bodnantska cała w pąkach, burkwooda nie pozostaje w tyle. Liczę na pierwszą różową, pachnącą chmurkę już w okolicach lutego, a potem kawałek dalej na powtórkę w kwietniu

Mam nadzieję, że przyszy tydzień będzie tak piękny jak dzisiejszy dzień. Muszę w końcu posadzić róże. Przy ostatnim zamówieniu, w gratisie dostałam krzaczek Alby Maximy. Mam już jeden z innego źródła, ciekawe czy będą się różnić, ta stara odmiana nie jest zbyt jednorodna. Na razie nie wiem, gdzie nówka posadzę. Pomiędzy już rosnące historyczne dosadziłam niedawno kilka powojników, powinny dobrze się zgrać z różami. Ciekawa jestem kolorów, były z przeceny i podejrzewałam, że trafią się pomyłki. Mam nadzieję, że niezależnie czym się okażą, nawet jesienią będą ozdobą, tak jak ten spod drewutni.

Basieksp 18:48, 06 lis 2022

Piszesz, że niby niewiele się dzieje a jednak dużo no ta szałwia bardzo ładna a dzwoneczki takie niepozorne mają teraz swój czas, bo w sezonie inne gwiazdorzą a one w ukryciu, no teraz się popisują i nadają koloru w ogrodzie
Mgduska 19:12, 06 lis 2022

Taki urok bylinowych rabat. Ja mam taką metodę, że w momencie, kiedy odczuwam braki, wybieram się do szkółki po zakup czegoś kwitnącego - w zeszłym roku dosadziłam sobie tojad, który powtórzył kwitnienie o tej porze
Ale u mnie jest zupełnie inaczej, jak wiesz. Zaletą szybszego zakończenia sezonu jest możliwość posprzątania rabat - część badyli, tych brzydkich, wycinam jesienią. Można ziemię pograbić i przysypać kompostem - lubię taki posprzątany ogród. Ale u mnie trzeba z tym jeszcze czekać Ostatecznie zostaję z tym bałaganem na jeszcze krótsze i zimniejsze dni, kiedy bardzo ciężko jest się wyrobić ze wszystkim.