Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

Basieksp 13:58, 31 gru 2022

Samych przyjemnych chwil w pięknym ogrodzie życzę na ten Nowy Rok
antracyt 14:21, 31 gru 2022

Dzięki Dziewczyny
Domek w końcu stoi, mam nadzieję że do wakacji wyrobimy się z ogarnięciem czegoś więcej. Covidowe lata mocno nam plany skomplikowały i opóźniły prace, co niestety poskutkowało bardzo mocnym wzrostem cen. Na razie nie będzie połowy tego co sobie w tym miejscu wymyśliłam...może kiedyś je zrealizujemy. Teraz cieszymy się bardzo tym co jest
Z założenia domek będzie całoroczny, ociepliliśmy go od środka. Jeżeli chodzi o kolor, to chciałabym, żeby pozostał drewniany, jedynie okna i drzwi planuję w kolorze zgaszonej zieleni. No i tutaj mam zagwozdkę. Drewno to sosna, czyli przy lakierowaniu(ew. innym zabezpieczeniu) złapie ciepły, żółty odcień za którym nie przepadam. Jak zminimalizować ten efekt? Czym potraktować drewno? Może macie jakiś sprawdzony sposób? Taki sam dylemat mam jeżeli chodzi o wnętrze... Początek roku będę miała pod znakiem rozkmninek materiałowych
Anda 15:08, 31 gru 2022

Mnie rownież domek się podoba. Za żółtym rownież nie przepadam. Może warto byłoby potraktować drewno białą lub szarą bejcą?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Kordina 15:26, 31 gru 2022

No właśnie z lakierem tzw bezbarwnym do drewna też mam nieciekawe doświadczenia, co prawda do małych przedmiotów, ale zawsze coś
Chciałam zabezpieczyć porządnie przedmioty drewniane decoupage lakierem trwałym, więc użyłam bezbarwnego twardego do podłóg, po 2-3 latach kolor na siwym zrobił się haki a kolor biały żółtoszary, przedmioty straciły na urodzie, a naturalny drewniany pomaranczo -rudawy.
Z bejcami białą czy szarą byłoby podobnie potraktowaną lakierem tzw bezbarwnym.
Myślę, że musiałabyś poszukać w lakierach jachtowych, one są droższe, ale warto poszperać w tym temacie.
Martka 16:19, 31 gru 2022

Zuzo, Fluegger ma białe farby podkładowe na takie sytuacje. Nazywa się to stop primer. Zabezpiecza przed żywicami. Stosowałam i efekt swietny. Na to idzie właściwa farba. Można poszukać, moze inni producenci tez maja tego typu rozwiazania.
Rojodziejowa 16:33, 31 gru 2022

Ja mam na moich lamelach lazurę remmers w kolorze srebrnoszary. Nie wiem, czy kojarzysz. W sumie wygląda prawie jak surowe drewno. Naczytałam się sporo o niej i na razie wygląda ok, ale to dopiero rok.
Fotkę wysłałam przez insta, żeby Ci wątku nie zaśmiecać.
Wiolka5_7 20:18, 31 gru 2022

Piękny domek ! Fajnie, że powolutku udaje Wam się realizować marzenia
Gruszka_na_w... 21:32, 31 gru 2022

Piękny domek! Fajnie, że dostosowany do całorocznego wykorzystania.
U mnie sprawdził się ten impregnat
Po zaimpregnowaniu widać strukturę drewna, ale ulega ono zabarwieniu w zależności od wybranego z wzornika odcienia. Można użyć tego delikatnie wybielającego. Impregnat działa 6 lat. We wnętrzach można drewno zabezpieczyć woskiem wybielającym.
Wszystkiego dobrego w nowym roku.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Kokesz 12:18, 01 sty 2023

Domek piękny ciekawa jestem Twoich nasadzeń w Wakacyjnym
Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku To mój pierwszy Sylwester i Nowy Rok w łóżku jakieś choróbsko mnie dopadło a na dworze 16 stopni, aż miło byłoby wyjść na spacer...
antracyt 12:23, 01 sty 2023

Dziewczyny drogie, domek dziekuje za pochwały
Za wszystkie rady jestem bardzo wdzięczna, jutro przeczytam je po raz drugi, dokładniej i zacznę kombinować Pogoda jest idealna nie tylko do działań ogrodowych, ale do "budowlanych" również