Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

antracyt 09:19, 04 mar 2023

Kokesz napisał(a)

Skrzynki mają 50x40x30, może dwie sadzonki by weszły...te wiadra faktycznie nie były duże.
W skrzyniach miałam wcześniej po dwie sadzonki cukini, które też prowadziłam pionowo.
A one muszą stać pod daszkiem?

To są odmiany, które wg opisów, mogą rosnąć u nas w gruncie, więc daszek nie jest konieczny.
antracyt 09:23, 04 mar 2023

April napisał(a)
Ładna ta kocimiętka Amelia. Ale przy okazji podsunęłaś mi pomysł. Kocimiętka jakaś stale mi się rozsiewa w pobliżu Lukkefundów, na ścieżce. Jak ona taka pancerna to spróbuję ją wcisnąć pod te róże. Co prawda będzie to niemal w same ich korzenie ale już im nie zaszkodzi. Nie będzie tam tak łyso A blady niebieski pasuje wszędzie

Kocimiętka Amelia prócz urody ma też taki plus, że ani mój, ani sąsiedzkie koty nie zwracają na nią uwagi. Inne pod Lykkefund na pewno też będą dobrze się czuły, byle słońca im nie zabrakło, wciskaj
antracyt 09:25, 04 mar 2023

April napisał(a)
Ja dzisiaj znów, po raz dziesiąty chyba, wypakowałam koszyk różami a potem go z żalem skasowałam

Ja miałam tej zimy podobne reakcje na dalie, ostatecznie jeszcze nic nie zamówiłam...czekam do połowy marca, żeby sprawdzić jak zimujące karpy się mają.
antracyt 09:29, 04 mar 2023

Martka napisał(a)
Druga działka z różami, których nie masz obok domu - genialne rozwiązanie na terminatorki, które lubią się popanoszyć
Pooglądałam sobie, bo z listy znałam tylko Alden Biesen za sprawą zakupów Hani I pomarzyłam.
Morgenlicht mnie urzekła. Wygląda trochę jak powojnik, rozstrzelone płatki Wszystkie piękne. Kreatywność znów się wyżyje

Czekam na atak kompulsywnych zakupów różanych, obawiam się, że jeszcze przede mną

Czekasz? Ja bym się trochę bardziej bała
Zobaczymy co z tych nowych róż się "urodzi". Większości nigdy na żywo nie widziałam, a zdjęcia w internecie, to wiadomo, mają przyciągać klienta. Lubię ten czas oczekiwania na pierwsze kwiaty.
antracyt 09:35, 04 mar 2023

Agatorek napisał(a)
Ja się nie odważę googlować tych róż, które podałaś. Za miętka jestem . Na razie tylko Alden Biesen jest na mojej liście pewniaków.
Jak popatrzę na poprzednie sezony, to w tym roku bardzo mało zamówiłam przez zimę . Mam spisane w zeszycie różne rośliny, nad którymi się zastanawiam, ale nigdzie nie mam otwartego koszyka .
Całe szczęście eM mnie trochę hamuje, w tym, że musi najpierw dokończyć kopanie rowu/fosy i wtedy mogę pociągnąć dalej rabatę.

Ale wizja różanego raju u Ciebie powoduje szybsze bicie serca .

Taki domowy hamulec w dużym ogrodzie naprawdę się przydaje Najbardziej pod koniec zimy, wtedy ręce najmocniej tęsknią za pracą.
Kiedy miejsca w ogrodzie jest jeszcze sporo do obsadzenia bardzo łatwo się zatracić w zakupach. Posadzenie potem tego wszystkiego to właściwie pikuś w porównaniu do perspektywy ogarnięcia całości w kolejnych sezonach... to mnie teraz najbardziej stopuje. Chociaż jak widać hamulec nie jest do końca sprawny
antracyt 09:46, 04 mar 2023

Mgduska napisał(a)
Bardzo fajne te nowe róże, kilka z nich chętnie bym sobie też posadziła Zwłaszcza Tottering i El. Oberle. Na razie jestem twarda, nie zamówiłam żadnej róży, póki co sieję groszki.
Nie pamiętam kiedy siałam fasolnika, ale on jest ciepłolubny, więc nie ma się co śpieszyć.

Groszki już teraz? Właściwie czemu nie Czy to pierwsza partia?
Ja wysiewam dopiero w kwietniu i maju do gruntu. Mam sporo zeszłorocznych siewek i będę je przesadzać na docelowe miejsca jak ogarnę rabaty. Zakwitną szybko, ale dla kontynuacji kwitnienia dodam te wysiane później.
El.Oberle widziałam na żywo. Kwiaty ma takie nie typowo różane, lekko bałaganiarskie w odbiorze i wyjątkowo duże. Krzew docelowo też ma być spory. Tottering spodobał mi się tylko na zdjęciu i czekam na przyjemną niespodziankę
antracyt 09:49, 04 mar 2023

Kordina napisał(a)

Szczęściara możesz zacząć od nowa, a ja cały czas w zawieszeniu, jak rozdarta sosna Żeromskiego ani wte, ani wewte

Miałam tak w tym roku z floksami - ostatecznie poszło "wte"
antracyt 10:05, 04 mar 2023

Napia napisał(a)
Jestem ciekawa eksperymentów melonowo-arbuzowych. ja kiedyś próbowałam, ale nie wyszło mi za bardzo - one jednak potrzebują żyznej ziemi i duzo wody, u mnie to raczej było z tym słabo.

Na róże nie patrzę, bo tak jak Agnieszka, mogłabym nie wytrzymać takiej presji, a u mnie już naprawdę nie ma miejsca na róże

Aga, u mnie też raczej sucho i dlatego eksperyment w kastrach będzie. Obornika i kompostu sporo dostaną i podlewania będę pamiętać bo będą obok tarasu cały czas na oku
Rojodziejowa 11:22, 04 mar 2023

Róż jeszcze w tym roku nie zamówiłam, a korci mnie na razie tylko jedna i mam też ochotę na jakąś jadalną… zamarzyły mi się suszone płatki na deserach i własne konfitury
antracyt 11:44, 04 mar 2023

Asia, ja się wcale nie dziwię, że Ty jeszcze róż nie zamówiłaś w tym roku
Jadalnych mam sporo, ale jeszcze nie miałam okazji nic z nich zrobić. Czekam na rozrost krzaczków.