Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

Kordina 12:14, 04 mar 2023

Rojodziejowa napisał(a)
Róż jeszcze w tym roku nie zamówiłam, a korci mnie na razie tylko jedna i mam też ochotę na jakąś jadalną… zamarzyły mi się suszone płatki na deserach i własne konfitury

O matko, to znowu szykuje się hurt w wykonaniu Asi Zielonorękiej, żeby uzbierać płatki róż w sensownej liczbie to trzeba mieć i sensowną liczbę róż
Rojodziejowa 12:48, 04 mar 2023

Kordina napisał(a)

O matko, to znowu szykuje się hurt w wykonaniu Asi Zielonorękiej, żeby uzbierać płatki róż w sensownej liczbie to trzeba mieć i sensowną liczbę róż

Nie, z różami chyba tak nie będzie. Wystarczy, że przyszalałam z daliami i piwoniami niech sobie powoli rośnie. Hansę tak ładnie opisują jako dobrą na przetwory. Jeden/dwa krzaczki i parę lat cierpliwości
antracyt 13:00, 04 mar 2023

Hansa to super róża, pełna wigoru, o ładnych, sporych, dobrze wypełnionych (jak na rugosę) kwiatach. Już w drugim roku po posadzeniu kwitła nieprzerwanie cały sezon. Docelowo ma być duża, ok 1,5x2m i na to liczę. Mam 2 na razie jeszcze niewielkie krzaczki i polecam gorąco.
Gosialuk 17:11, 04 mar 2023

Zuza wielkie dzięki za nasionka. Wczoraj miałam miłą niespodziankę.
Rojodziejowa 18:11, 04 mar 2023

antracyt napisał(a)
Hansa to super róża, pełna wigoru, o ładnych, sporych, dobrze wypełnionych (jak na rugosę) kwiatach. Już w drugim roku po posadzeniu kwitła nieprzerwanie cały sezon. Docelowo ma być duża, ok 1,5x2m i na to liczę. Mam 2 na razie jeszcze niewielkie krzaczki i polecam gorąco.

To jest bardzo dobra wiadomość trzeba w takim razie zakupić
Mgduska 18:55, 04 mar 2023

Zuza, o grochu jest przysłowie - kto sieje w marcu, ten zbiera w garncu, kto sieje w maju, ten zbiera w jaju A ja i tak sieję na rozsadę. Bardzo mało nasion rzucam do gruntu, nie dałabym rady upilnować wilgotności ziemi.
Ciekawe ile Kaśka ma odmian, ja mam w tym roku 8
lilarose 19:34, 04 mar 2023

Mgduska napisał(a)
Zuza, o grochu jest przysłowie - kto sieje w marcu, ten zbiera w garncu, kto sieje w maju, ten zbiera w jaju A ja i tak sieję na rozsadę. Bardzo mało nasion rzucam do gruntu, nie dałabym rady upilnować wilgotności ziemi.
Ciekawe ile Kaśka ma odmian, ja mam w tym roku 8

Magda, korona jest Twoja- przeprowadziłam ostrą selekcję i część zeszłorocznych rozdałam, bo nie mam gdzie ich sadzić potem - obeliski pozajmowane, płoty pozajmowane. Wysiałam 6 odmian po kilka sztuk i finito - za to mam upatrzone w necie takie odmiany, które śnią mi się po nocach, ale to już w przyszłym roku zapoluję
Ewik 20:51, 04 mar 2023

April napisał(a)
Ja dzisiaj znów, po raz dziesiąty chyba, wypakowałam koszyk różami a potem go z żalem skasowałam

Zawsze można spakować ponownie ja własnie dumam nad Penelope . W sumie to miał tam jakiś fajny nieduży krzaczek rosnąć, ale jakoś nic nie pasuje mhh
Agatorek 23:49, 04 mar 2023

antracyt napisał(a)

Taki domowy hamulec w dużym ogrodzie naprawdę się przydaje Najbardziej pod koniec zimy, wtedy ręce najmocniej tęsknią za pracą.
Kiedy miejsca w ogrodzie jest jeszcze sporo do obsadzenia bardzo łatwo się zatracić w zakupach. Posadzenie potem tego wszystkiego to właściwie pikuś w porównaniu do perspektywy ogarnięcia całości w kolejnych sezonach... to mnie teraz najbardziej stopuje. Chociaż jak widać hamulec nie jest do końca sprawny

No właśnie eM mnie hamuje tylko z robotą, mogę swoją zacząć, jeśli on swoją skończy , odnośnie zakupów się nie wtrąca (niestety ). Ale tak jak pisałam, w tym sezonie zimowym sama się hamowałam z zamówieniami.
Oczywiście nie wiem, co będzie w sezonie . Alden Biesen na pewno kupię .
I Tak jak piszesz - założenie rabaty to jedno, a późniejsze pielenie, podlewanie, nawożenie, kancikowanie itp to jest dopiero praca.

antracyt 09:49, 05 mar 2023

Gosialuk napisał(a)
Zuza wielkie dzięki za nasionka. Wczoraj miałam miłą niespodziankę.