Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród Karoliny

Ogród Karoliny

AlinaP 23:01, 12 mar 2020

Kiedyś, w miarę pojawiania się na rynku nowych drzew, kupowałam je zauroczona ich wyglądem. Szukałam dla nich miejsca, teraz kiedy urosly widzę też wady. Pojemny ogród o swobodnym charakterze na to pozwalał. Crimson Sentry na początku był bez zarzutu. Potem wiosna ok, za to latem łapie maczniaka. Z zasady nie stosuje chemii. Te 2, które są daleko mi nie przeszkadzają. 1 szt. zakomponowalam blisko i jest problem. Amanogawa- 1 szt. posadzona w zaciszu. Znajomej wymarzla, moja się trzyma. Jaśniejsze kwiaty od Kanzan, za to pachnące. Wredei- architektoniczny wykrzyknik w pięknym odcieniu. Naczytałam się, że lubi się przypalać i jest w słońcu z wyjątkiem palącego zachodu.
Ten jarząb też mnie ciekawi, brałam go pod uwagę zamiast Memory, zanim je wymyśliłam. On się przebarwia podobnie do dębów błotnych. Czy nie będzie dysonansu? Nie mogę nic powiedzieć o kolumnowej brzozie, zapewne wodopij, jak to brzoza.
makadamia 09:27, 13 mar 2020

Próbowałam narysować układ roślin ale mam problem, bo w miejscu gdzie ząbki się na sienie nakładają, robi się "dziura" za wyższymi krzewami. Potrzebuję więcej czasu na myślenie

Mnie trzy drzewa nie przeszkadzają, ale umbry do pissardi faktycznie jakoś nie leżą.

Kolumnowe miały być wysokie: dąb, buk spełniają te wymagania. Klon i grab też.
Amanogawy i jarząby moim zdaniem są zbyt niskie jako ostatnie piętro, wiąz jest zbyt charakterystyczny na masowe nasadzenia, brzoza bardziej pasuje do naturalistycznych nasadzeń a nie w szpalerze.
Rzecz jasna - to tylko moje opinie
Dorii 10:07, 13 mar 2020

Jeszcze jest jarząb AUTUMN SPIRE 'Flanrock'

Te kuliste też spoko tyle że wybrałabym jeden gatunek.

Z tyłu wyższe, kolumnowe ale nie koniecznie. Z przodu niższe. Te z tyłu mogą rzeczywiście być mało widoczne do czasu zanim zaczną górować.

karo11inka 10:46, 13 mar 2020

Macie racje 'Umbry' jako kuliste by już wystarczyły. Jako kolumnowe najbardziej przemawia do mnie buk i grab.
Makadamia,własnie wychodzi tam taka dziura, i nie wiem czy w pionach przy zębach kontynuować obwódkę czy nie. I co z rabatą nr 2 , czy zostawić tak jak wcześniej zrobiłaś, czy ukierunkować się pod kątem nowej rabaty nr 1. Odnośnie nowej rabaty w której Ala proponowała miskanty "Memory'też teraz nie wiem czy nie zmienić pod wygląd nowej linii rabaty nr 1. Mam wiele znaków zapytania.
Strasznie ciekawa jestem Twojego pomysłu
karo11inka 15:26, 13 mar 2020

W 'ogrodzie Oli' zauważyłam podobną rabatę do mojej (tej nowej od zachodu). Nasadzenia równolegle do trawnika i wtedy od wewnątrz nie widać że tam nie jest prosto.
Dorii 15:34, 13 mar 2020

Jak zrobisz nasadzenia w kształcie wachlarza to z każdej strony będziesz mieć linie proste. Środek wypełniasz już nie liniowo
Dorii 15:38, 13 mar 2020

Miałam ci ten ogród podpowiedzieć. To jeden z moich ulubionych.
Rabaty u Oli maskują nieregularne kształty działki więc dla ciebie jak znalazł.
karo11inka 15:58, 13 mar 2020

Dorii, ogród Oli strasznie mi się podoba , tak jak i ogród Wioli . Teraz zrozumiałam o co chodzi z tym wachlarzem
Wiolka5_7 16:12, 13 mar 2020

karo11inka napisał(a)
Dorii, ogród Oli strasznie mi się podoba , tak jak i ogród Wioli . Teraz zrozumiałam o co chodzi z tym wachlarzem

AlinaP 17:41, 13 mar 2020

To moja propozycja. Te puste kółka to dereń o jasnych liściach. Bialo-ziel. Dokleiłam też przed goldflame zurawkę
Southern Comfort, ale lepiej berberys Admiration. Zurawka będzie się przypalać. Jeżeli chcesz ten ząbek przy drodze, Memory zostaw 3. Jeżeli nie, zostaw tylko buki i miskanty daj do końca, tam, gdzie czerwone pole. U podnóża już nie wiem, coś jednolitego. Teraz nawet myślę o tych Beatlesach, że będą dobre. Wcześniej tak nie sądziłam. Zastosowałam jednak tawule szara, bo ja lubisz. Po prawej minimalnie.
Pozdrawiam. Może coś z tego wybierzesz. Może w realu coś jeszcze się zmieści? Pozdrawiam.