Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród Karoliny

Ogród Karoliny

karo11inka 10:30, 14 mar 2020

Albo jeszcze kolejna wersja która mi przychodzi do głowy , zastosować rośliny z projektu Asi (wykonała projekt tak jak biegną krawężniki w tej chwili)tylko dostosować je do nowych rabat. Czyli w ząbkach odpowiednio:
najwyższe pietro: na środku 1 buk po bokach tawuły szare
potem drugie pietro 2 wiśnie 'Umbry' po bokach hortensje 'Limelight' a miedzy wiśniami miskanty 'Morning Light'
trzecie pietro : przed hortensjami tawuły japońskie, przed miskantami jeżówki lub matrony. Jakby się zmieściły to jeszcze szałwie , berberysy i seslerie.
AlinaP 12:08, 14 mar 2020

Czyli tawula szara jest całkiem ok, musi jednak coś mieć przed sobą. Szykuje się dłuuugie planowanie.
Kolejna przypowiesc:tawuly szare zachwycały mnie kiedyś w założeniach zieleni miejskiej. Oczywiście nie znając nazwy tej konkretnej odmiany, kupiłam tawule Van Houtte'a (mam nadzieję, że nazwa bez błędu). Jakaż byłam zdziwiona, że w czasie kwitnienia nie wyglądała tak, jak oczekiwałam...
Zgadnijcie, co z nią zrobiłam? Ha, ha!
karo11inka 13:10, 14 mar 2020

Kolejna wizja
czerwone okręgi - buk dawyck purple
zielony okręg - buk dawyck gold
zielone koła- Umbry
zółte- tawuły szare
morelowe pomiędzy wiśniami - Limki
pomarańczowe- tawuły 'Goldflame'
różowe - rozchodniki 'Matrona
zielone - sesleria
brązowe- berberys 'Admiration'
niebieskie - miskanty 'Morning Light'
w środku zielone to'Memory', obwódka z seslerii jesiennej
Przy placyku tawuła japońska dookoła, i w pionach przy zębach też.

AlinaP 13:41, 14 mar 2020

Jeszcze niedawno chciałaś "oszukać skosy" dając przykład z ogrodu Oli. Uśmiech.
Dorii 13:51, 14 mar 2020

Nie do końca mnie przekonują mieszane paseczki, moim zdaniem nasadzenia liniowe powinny być jednolite ale masz prawo mieć inne zdanie.

Na rabacie przed drogą będzie dość długo łyso. Podobno miskanty późno ruszają, więc będzie tylko obwódką z senserii. Przydało by się coś na wiosnę. Mogą to być cebulowe wiosenne w dużej ilości. Krokusy, tulipany p
Botaniczne,narcyzy itp. można by też dosadzić serduszkę albo inne byliny wcześnie kwitnące, które potem zanikają na lato.
Dorii 13:52, 14 mar 2020

AlinaP napisał(a)
Jeszcze niedawno chciałaś "oszukać skosy" dając przykład z ogrodu Oli. Uśmiech.

Ale te nasadzenia oszukują skosy

Jeszcze bardziej by to robiły gdyby środkowa część nie była w linii a wypełniająca przestrzeń.
Dorii 14:00, 14 mar 2020

A może na rabacie przed drogą dać hortensje w szpalerze zamiast memory w towarzystwie ml wyglądały by super.

Hmm tylko tam słońce jest dużo, czy się mylę? Które hortensję dobrze w słońcu rosną.
Anda 14:05, 14 mar 2020

Dorii napisał(a)
Które hortensję dobrze w słońcu rosną.

Paniculata, czyli np. Limelight
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
karo11inka 14:22, 14 mar 2020

Czy ML nie będzie za wysoki przed hortensjami Limelight?

Odnośnie rabat, narazie podoba mi się najbardziej wersja z czerwonymi bukami , grackami (albo zamiast nich tawuła szara ?) i hortensjami z przodu rozchodnik i berberys. Zamiast 'Memory' jako wypełnienie rabaty hortensje byłyby też fajne ale chyba jakaś niższa trawka niz ML by tam pasowała. Nie ma tam dużo słońca - północny zachód.
AlinaP 14:49, 14 mar 2020

Pomysł z miskantami super, tylko wg mnie pasy równolegle do siebie i prostopadle do długich linii schodków.
Tak sobie myślę, (a doświadczenia nie mam) że ogród nowoczesny rządzi się określonymi prawami. To uwaga tylko intuicyjna. Niekonieczna do zastosowania.
Muszę więcej ogrodów oglądac na tym portalu. Jak Karo zapodała te śliwy w ogrodzie Anety, już na nie choruję...