Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

barbara_kraj... 23:58, 28 lut 2012

Pszczelarnia napisał(a)
Rododendrony.
Jedne podmarzły:
Inne chorują, co to jest?

- Pierwszy podmarzł na pewno.
- Drugiego liście mógł zaatakwać kibitnik azaliaczek (Catotilia azaleella), który wygryza liście od spodu lub je minuje. Potrzebny oprysk środkami owadobójczymi.
- Na trzecim może być początek jakiejś choroby grzybowej ale nie jestem pewna. Jeśli nie był przenawożony lub podlewany twardą wodą co mogłoby zmienić pH podłoza, to na wszelki wypadek można go spryskać odpowiednim środkiem grzybobójczym a zarażone liście oberwać i spalić.
agniecha973 00:00, 29 lut 2012

Ewo, robię zamówienie na nasiona w PNOS-ie i znalazłam tam jednoroczne miododajne do wysiewu. Może znasz, a może coś Ci się spodoba. Tu są:
http://www.epnos.pl/index.php?d=nas_kwi&o=4
Sebek 00:00, 29 lut 2012

U mnie rh też mają takie brązowe listki, ale z tamtym nie wiem co pomóc - na jakiegoś wirusa mi to wygląda. Może spytaj się Bogdzi?
Pszczelarnia 10:11, 29 lut 2012

alinak napisał(a)
Ewka - jak zdecydowałaś z nasadzeniami ? namieszałyśmy tu chyba nieźle.

To będzie nasadzenie z samych rododendronów wielkokwiatowych ('Eskiomo', 'Cunninghams') i gęstych (r. impeditum) w kolorze białym (r. hybr.) i lila-fioletowym (r. imped.) w układzie grupowym na całej przestrzeni pod drzewami.

Jak posadzę rododendrony, to będzie wielki sukces i wtedy może coś w runo dosadzę.

Pamiętam zalecenie Bogdzi, że pod drzewami i tak trzeba podlewać (bo deszcz nie sięga dokładnie) - a ja lubię podlewać bardzo!

EPODLAS 10:17, 29 lut 2012

Ewo, Bodzia, ma rację, pod drzewami jest roślinom trudniej. Korzenie to wielkie pijaki. Na mojej skarpie rośliny też mają szkołę przetrwania. Co roku podsypuję kompost i nie żałuję im wody. I jakoś rosną. Zupełnie dobrze radzą sobie hosty, które przecież lubią wilgoć.
Pszczelarnia 10:19, 29 lut 2012

agniecha973 napisał(a)
Ewo, robię zamówienie na nasiona w PNOS-ie i znalazłam tam jednoroczne miododajne do wysiewu. Może znasz, a może coś Ci się spodoba. Tu są:
http://www.epnos.pl/index.php?d=nas_kwi&o=4

Agniecha, dziękuję. Kupię i rozsieję na skarpie. Niektórych nie znałam. Ale "moje" pszczoły pewnie znają! Z tych roślin to nostrzyk bardzo lubię, tak samo jak i pszczoły.
Pszczelarnia 11:07, 29 lut 2012

Czekam już na takie łąkowe widoki:
agniecha973 11:10, 29 lut 2012

Nostrzyk kiedyś rósł w prawie każdym rowie, pamiętam jak zbieraliśmy kwiatki i tato dodawał do jakiegoś pokarmu, na który łowił ryby. Teraz rzadko go widać.
Gabriela 11:12, 29 lut 2012

Ewa, fioletowe mówisz... One mają dość intensywne kolory i nie bardzo mi pasują do Twojego różu na tynku. Ja bym poszła w monochromatyczność, czyli białe i bladoróżowe, żeby nie podkręcać kontrastem koloru elewacji. No, tak to widzę.
jotka 11:17, 29 lut 2012

Co jakaś nowa (dla mnie oczywiście) nazwa pojawia sie na ogrodowisku, to mój net ma zajecie Dziś na tapecie był nostrzyk - nazwa nowa, a roslinka znana
A pro pos rh pod drzewami, to własnie najładniejszy z moich rh rośnie pod gruszą - właśnie go dziś u siebie go pokazałam. Czekam na niego, bo zawsze pierwszy rozkwita. Planuję mu kolegę dosadzić do towarzystwa - właśnie wybieram jaki ...