Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Mala_Mi 13:22, 24 lut 2012

i jak pięknie to wygląda..ten obłoczek....miodzio
Milka 13:25, 24 lut 2012

miodzio
Pszczelarnia 13:57, 24 lut 2012

Ewo, pójść w biel?
czy różanecznik gęsty (rhododendron impeditum) może być w odmianie koloru białego?
Czy różaneczniki gęste (rhododendron impeditum) dosadzić w liczbie kilku sztuk do jednego rhododendrona 'Cunningham`s White czy do 3 rhododendronów 'Cunningham`s White'.
Układ:
3 różaneczniki gęste do 3 różaneczników 'Cunningham`s White' x 3 grupy

3 różaneczniki gęste do 1 różanecznika 'Cunningham`s White' x 3 grupy

3 różaneczniki gęste do 3 różaneczników 'Cunningham`s White' x 1 grupa

Pisałam obszerną odpowiedź Wszystkim ale mi wcięło posta.
W skrócie: kora drobna źle nie wygląda przy RH pod drzewami iglastymi. Zaś na rabatach bylinowych jest dla mnie trudna do zaakceptowania.
Runo: tiarelki i runianka - oczywiście tak!

Dziękuję za wsparcie i utwierdzenie w przekonaniu co do charakteru swobodnych nasadzeń. Jak eden to eden. Lubię takie właśnie nasadzenia, tylko czasami ogarnia mnie popłoch związany z rozmachem. W najlepszym układzie wejdzie tam 9 RH dużych i 9 małych. I o to chodzi!
Bogdzia 16:12, 24 lut 2012

Siedzę i patrzę na ten Twoj kawałek ziemi i próbuję sobie wyobrazic go jak drzewa lisciaste mają liście. Czy tam jest bardzo duży cień? Na tych zdjęciach jest dośc jasno ale to pierwsze drzewo jest bez liści, a jak są liście to może byc zupełnie inaczej, kto wie czy nie za ciemno. Trudno jest radzic jak się nie zna warunków.Jeśli jest bardzo duży cień to może jednak posadzic je po drugiej stronie ścieżki a jeśli cień jest umiarkowany to może tak jak narysowała Ewa bo ja chyba ten jeden ostatni dałam za głęboko w cień. Co do rh impeditum to może Ewa zna lepiej warunki bo ja już bym wolała tiarelkę.
Pszczelarnia 16:27, 24 lut 2012

Bogdziu, po lewej stronie ścieżki jest znacznie ciemniej. Nie umiem opisywać warunków świetlnych, bo trzeba byłoby opisywać każdy promień słońca i smugę cienia. Pociecha jest taka, że jest to miejsce bardzo zaciszne. Choć to niby Dolny Śląsk to jednak w kotlinie teren górski (wysokość 385 m npm), na szczęście z opadami śniegu.
Dla azalii będzie jednak i tak za ciemno. Więc impeditum i runianka z tiarellą.
To pierwsze drzewo po prawej stronie (taka tyczka) to modrzew. On przepuszcza światło.

Zrobię jeszcze zdjęcia lepsze całości tego skrawka i wyrysujemy.
alinak 19:48, 24 lut 2012

EWciu podoba mi się projekt Bogdy . ja dodałabym z boku , gdzieś w kącie kompozycji Rh conicę zwykłą . ona rośnie na 2m . po 10 latach i byłoby coś ostrego .
gdyby nie było stołu zdecydowanie doradzałabym ci kompozycję na środku właśnie z coniką w tle . zastanawiam się czy przy tak wysokich drzewach dobrym rozwiązaniem do podsadzenia RH. jest runianka .
ja dałabym jakąś wysokość pośrednią tzn , coś lekko wyższego od runianki np wrzosy . lub do wrzosów jeszcze jakieś karłowe świerki gniazdowe. jeżeli natomiast mają być do podsadzenia azalie japońskie to też bym je zmieszała z karłowymi odmianami świerka gniazdowego . naprawdę fajnie wygląda ich połączenie.
Monic 12:54, 25 lut 2012

Ewciu, ależ u Ciebie pędzi wątek. Nie nadążam z czytaniem. Ładne te tiarelle na fotkach z poprzedniej strony. One szybko się rozrastają? Kupiłam sadzonkę w ubiegłym roku i niewiele o tej roślince wiem.
monteverde 14:29, 25 lut 2012

runianka jest jednolita, a tiarella ma różne liście i kwiaty w zależności od zacienienia możesz wybrać odpowiedni gatunek żeby wszystko współgrało. jedna z moich tiarelek zdjęcie nie za specjalne, ale chodzi o liście
Mala_Mi 14:41, 25 lut 2012

Ewa, u siebie zaraz wstawie jak wygląda tiarelka zaraz po zejściu śniegu Żurawki przedstawiają dość kiepski obraz..a tiarelka ma się super..... Obejrzałam ogród, bo snieg w większości zszedł. I jest to pora roku której nie lubię najbardziej.... tak jak pisze Ania, tiarelki są w wielu odmainach ...moja nie wiem jak się nazywa.
Milka 19:46, 25 lut 2012

własnie takie sobie wybrałam, sliczne są a i umnie żurawka mizernie wygląda