Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

sylwia_slomc... 09:21, 06 lip 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Się zamrozi?

Niby dużo miejsca a i tak za ciasno. Fasola u mnie rośnie za lawendą w zielniku.

U mnie więcej miejsca w zamrażalniku zajmują składniki do lecza i na placki cukiniowe i dyniowe , a fasolkę to tylko ja i Młody lubimy
07_Rene 09:44, 06 lip 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Marchewnik anyżowy (o którym Łukasz Łuczaj pisze, że powinien występować w stanie naturalnym w Kotlinie Kłodzkiej - potwierdzam występuje), raz posiany sieje się sam, późno wschodzi.

Czy ten marchewnik anyżowy nie jest zbyt inwazyjny?

Ja w tym roku mam problem z werbeną i dzikim, białym krwawnikiem - wszędzie ich pełno.

Pozachwycałam się ogrodem. Jest wyjątkowy. Podziwiam szczerze. Ciągle się zastanawiam jak Ty ogarniasz taki teren, tyle warzyw.... róż i innego dobra? A pewnie też Ci się sieje z sąsiedztwa...
tulucy 12:56, 06 lip 2016

Nawet nie umiem wybrać, co mi się najbardziej podoba...

Pszczelarnia 13:23, 06 lip 2016

07_Rene napisał(a)

Czy ten marchewnik anyżowy nie jest zbyt inwazyjny?

Ja w tym roku mam problem z werbeną i dzikim, białym krwawnikiem - wszędzie ich pełno.

Pozachwycałam się ogrodem. Jest wyjątkowy. Podziwiam szczerze. Ciągle się zastanawiam jak Ty ogarniasz taki teren, tyle warzyw.... róż i innego dobra? A pewnie też Ci się sieje z sąsiedztwa...

I teraz się zastanawiam, czy to marchewnik czy kolendra? Trudno mówić o inwazji czegoś, co tak łatwo można z rabaty usunąć. Ale fakt, sieje się ładnie.

Renia, po prostu często "dotykam ziemi", podsypuję, napowietrzam, wzruszam, leję te mikstury, szukam ślimaków i innych uprzykrzaczy i przy okazji pielę i przywykłam do tego, że się sieje. Raczej cieszy mnie ta różnorodność dookoła. Nawłoć się sieje i wszystko inne też. Oset bardzo daje mi się we znaki w tym roku. I jeżyny na skarpach (walczą z rugosami), pokrzywy, dziewanny, i cała masa roślin, których nawet nie znam. Ale tak po prostu musi być: naturą rośliny jest siać się a naturą ogrodnika jest panować nad ogrodem.
Pszczelarnia 13:24, 06 lip 2016

tulucy napisał(a)
Nawet nie umiem wybrać, co mi się najbardziej podoba...

A po co wybierać?
tulucy 13:24, 06 lip 2016

Kolendra śmierdzi... niezbyt miły zapach ma - ale nie wiem, jak marchewnik

edit - nawet w sieci opisują ten zapach używając niezbyt ciekawego porównania
tulucy 13:25, 06 lip 2016

Pszczelarnia napisał(a)

A po co wybierać?

Ha... żebym miała ze 3 razy więcej miejsca, to bym nie wybierała ale m się nie zechce przeprowadzić pewnie
Pszczelarnia 13:29, 06 lip 2016

tulucy napisał(a)
Kolendra śmierdzi... niezbyt miły zapach ma - ale nie wiem, jak marchewnik

Jakież to względne określenie. Marchewnik ma zapach słodkiej marchewki i jakby świeżość ogórka.

Wiesz, że pachně to po czesku śmierdzi? A jak przyjemnie to voně? Taki językowy relatywizm.
Pszczelarnia 13:30, 06 lip 2016

tulucy napisał(a)

Ha... żebym miała ze 3 razy więcej miejsca, to bym nie wybierała ale m się nie zechce przeprowadzić pewnie

A to teraz rozumiem.
tulucy 13:36, 06 lip 2016

czyli odpowiednio mamy zapach i woń