Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Jagna 10:18, 31 mar 2012

Pszczelarnia napisał(a)

Wypasiona ta jajecznica, a gdzie szczypiorek? super spotkanie warsztatowe, też kiedyś podobne robiłam spotkania, ale myśmy muzykowali a co jest w tym woreczku? pozdrawiam

Aniu, to Schwebisch' Spaetzle (mąka i jaja zapiekane z serem ostrym i boczkiem wędzonym - czyli w sumie jajecznica z 18 jaj wiejskich). Tam są orzechy dla wiewiórki, która wygląda z ogrodowej dziupli .

Uwielbiam Spätzle. Sama robię sobie czasem. Lubię z kapustą i dużą ilością sera.

Bardzo do Ciebie lubie zaglądać. Moje klimaty. Może i u mnie kiedyś tak będzie. Zrobie sobie lawendowe pole i po srodku postawie Ul.
Pozdrawiam
Madzenka 10:25, 31 mar 2012

O Jaguś będzie ślicznie romantycznie. Pszczółka sie ucieszy
Jagna 10:32, 31 mar 2012

Marzena2007 napisał(a)
O Jaguś będzie ślicznie romantycznie. Pszczółka sie ucieszy

NA szczęście lawenda mnie lubi. mam ją i z siewu zeszłorocznego i z ukorzeniania. Maleńkie. Ale za rok dwa... będzie poletko
Pszczelarnia 23:07, 01 kwi 2012

Wszędzie jakieś szaleństwa twórcze. I u nas też się co nieco w ogrodzie zmieniło. Ciągle się zmienia.
Mamy cisy. W szkółce było ich tylko 26 szt. Może i dobrze, bo gdyby było więcej, kupilibyśmy więcej.
Tym samym temat rabaty przy studni wkroczył w fazę realizacji. Na razie nic z zaplanowanych roślin (oprócz cisów) jeszcze nie kupiłam, bo po zimie wszystko marne, nowych dostaw jeszcze nie ma.

Posadziliśmy od razu po zakupieniu. A teraz drżę o ich system korzeniowy w balocie.

Matka 23:11, 01 kwi 2012

ależ pikne!takie bym chciałaA u Ciebie w jakich cenach takie cisy?
Pszczelarnia 23:11, 01 kwi 2012

A dla Danusi wklejam kawał drewna. Wydaje mi się, że kiedyś wspominała o czymś takim.

agniecha973 23:13, 01 kwi 2012

Ładne cisy znalazłaś.
Pola 23:17, 01 kwi 2012

Ewa ale cudne ciski, po ile one. Potrzebuję ich też u siebie, narazie brak u mnie wyższych.
finka 23:21, 01 kwi 2012

Cześć Ewo, dzisiaj byłam w Kletnie na małej wycieczce, zachciało nam się wracać górami do Siennej a potem przez Idzików do Bystrzycy i dalej do domu. Rozglądałam się za Twoim domem ze zdjęć, ale nic z tego. Nie wiem dokładnie gdzie mieszkasz, nie planowałam jechać tą drogą, ale musisz mi na pw napisać gdzie Cię mam szukać w razie gdybym krążyła po okolicy. Czasem jeżdżę do Marcinowa przed Żelaznem a czasem do Krosnowic, a z obu miejscowości do Ciebie to juz rzut beretem.

Fajne cisy, nie martw się o korzenie przerosną jutę. Przytnij je na równo po świętach, teraz po cięciu mogą je przymrozki przypalić i oberwą po głowie.

Ciekawa jestem Twojej listy zaplanowanych roślin.
Pszczelarnia 23:22, 01 kwi 2012

To cena okazyjna 20 zł. za sztukę. To był zbieg okoliczności.
Oczywiście, wydaje mi się, że niezbyt starannie dobrałam wysokości przy sadzeniu. I nie wiem, jak ciąć.
To była mordęga, padał deszcz, temperatura +4, kopaliśmy w kamieniach (widać je na zdjęciach), bardzo głęboko wymienialiśmy ziemię, przygotowywałam każdemu mieszankę ziemi żyznej liściastej (bo u mnie glina i ił).
Bardzo trudno liftinguje się stary ogród.

W dalszym ciągu rozwozimy ziemię. Niestety, 2 taczki ze starości i eksploatacji już odmówiły posłuszeństwa, trzeba kupić trzecią.
Teraz jeszcze rabata RH-azaliowa i czas na zielnik, czyli polowanie na bukszpany na obwódkę.