Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Pszczelarnia 09:19, 02 kwi 2012

zbigniew_gazda napisał(a)
Ewuś - też zazdroszczę cisów . Cena super jak na taka wysokość . Myślę że Danusia wszystko jasno powiedziała - tylko wykonać. Ludzie - tak na przyszłość abyśmy wiedzieli na stówę. Napiszcie wyraźnie
czy rośliny kopane i otulone siatką czy jutą wsadzamy z tym opakowaniem do ziemi ? Jak sadziłem tuje to też się zastanawiałem co zrobić . Wsadziłem razem z opakowaniem. I myślę że kto pyta nie błądzi.

Tak, wsadzamy z tym lnem (balotem) do ziemi, on się rozłoży do roku, a korzenie przerosną. Tak mówiła Danusia i pani ze szkółki.
agniecha973 09:26, 02 kwi 2012

A jak są siatki takie elastyczne jak z gumy, coś takiego jak siatka na szynkę, to też z tym do ziemi?
Pszczelarnia 09:30, 02 kwi 2012

agniecha973 napisał(a)
A jak są siatki takie elastyczne jak z gumy, coś takiego jak siatka na szynkę, to też z tym do ziemi?

Agniecha, ja szynki swoje wiązałam w normalny sznurek (szpagatowy)- wczoraj właśnie . Ale jak jest guma, to też przerośnie (chyba) ale ta guma będzie się wieki rozkładać i może hamować rozrost korzeni?
Wieloszka 09:31, 02 kwi 2012

Słuchajcie, ale czy balot to to samo co juta? Wydaje mi się, że balot wykonany jest z czegoś takiego jak np.worki na ziemniaki, takie sztuczne włókno, jakby foliowe, a juta to materiał naturalny. Na 100% sadzimy rośliny owinięte jutą, informację mam pewną i świeżą (z piątku od Kulasa ) a o balotach foliowych niech się wypowie ktoś inny - ja z nich zawsze wyciągam rośliny przed posadzeniem, bo dla mnie to po prostu inny rodzaj doniczki.
agniecha973 09:39, 02 kwi 2012

No ja z tych elastycznych siatek wyciągam, bo to coś nie tak. Korzenie są ściśnięte, myślę,że rośliny mają kiepski start. Juta, OK rozłoży się.
Pszczelarnia 09:41, 02 kwi 2012

Zostawiamy w balocie ale naturalnym (juta, czyli tkanina z nici lnianych). Wszystko się zgadza.
viva 10:36, 02 kwi 2012

Ewo, tak myślałam, że mocno działasz . Cisy kupiłaś za bardzo dobrą cenę. My jesienią kupowaliśmy też za 20 zł w balocie, ale o wiele chudsze.
Chciałam Cię uspokoić żebyś się nie martwiła o przyjecie cisów. Z moich doświadczeń wynika, że są one wdzięcznymi roślinami do przesadzania. Przesadzaliśmy je i zawsze przyjęły się.
We wrześniu ub. roku posadziliśmy 45 szt w balocie, była u nas bardzo sucha jesień, (musieliśmy je systematycznie podlewać), jaka była zima wszyscy wiedzą, też bardzo obawialiśmy się o nasze cisy.
Chce Ci napisać, że wszystkie przeżyły, już widać, że budzą się do życia.
Juta już w tej chwili rozpada się.
Jeśli chodzi o podlewanie, pan ze szkółki przestrzegał nas, by nie przesadzać z tym, bo one tego nie lubią. Teraz jest wilgotno na pewno dobrze przyjmą się.
Życzę Ci powodzenia we wszystkich Twoich działaniach ogrodowych
abiko 10:44, 02 kwi 2012

Pszczelarnia napisał(a)
To cena okazyjna 20 zł. za sztukę. To był zbieg okoliczności.
Oczywiście, wydaje mi się, że niezbyt starannie dobrałam wysokości przy sadzeniu. I nie wiem, jak ciąć.
To była mordęga, padał deszcz, temperatura +4, kopaliśmy w kamieniach (widać je na zdjęciach), bardzo głęboko wymienialiśmy ziemię, przygotowywałam każdemu mieszankę ziemi żyznej liściastej (bo u mnie glina i ił).
Bardzo trudno liftinguje się stary ogród.

W dalszym ciągu rozwozimy ziemię. Niestety, 2 taczki ze starości i eksploatacji już odmówiły posłuszeństwa, trzeba kupić trzecią.
Teraz jeszcze rabata RH-azaliowa i czas na zielnik, czyli polowanie na bukszpany na obwódkę.

Pszczółko, super cisy i w taaakiej cenie faktycznie okazja. Moje to dopiero marnizny..ech
Ty przynajmniej coś robisz w ogródku..a u mnie dalej nic się nie dzieje.
Milka 12:09, 02 kwi 2012

Wspaniałe cisy, przy urokliwym domu, bardzo i sie podoba
Martek 12:46, 02 kwi 2012

Pszczelarnia napisał(a)
Zostawiamy w balocie ale naturalnym (juta, czyli tkanina z nici lnianych). Wszystko się zgadza.

Czyli balot to osłona korzenia ,która może być i z tworzywa sztucznego lub lnu .To balot sztuczny też do zakopujemy ???Raczej nie ?Chyba,że to materiał ,który szybko się rozkłada jak czasami jest przy różach czy krzaczkach jagodowych ???