Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Margerytka40 22:42, 04 sty 2018

Sterta obornika i u mnie odpoczywa

Piękna kolekcja bombek,chyba dużo ich masz
mira 23:12, 04 sty 2018

Bardzo dziękuję za te bombkowe przyjemności. Przyćmiły mi poprzednie wpisy choć Twoje lektury są z pewnością bardzo przyjemne a robota nich odpoczywa.

Gapię się na tą przedwojenną bombkę - skarb - w mojej rodzinie nie ostało się nic.
Z opowieści wiem że w czasie wojny i zaraz po na choince wieszało się orzeszki, jabłka, pieczone własnoręcznie ciasteczka, cukierki jak kto zdobył albo było go stać, no i zabawki z różnych papierków które dzieci robiły. O szkiełkach nie bardzo słyszałam, mus raz jeszcze dopytać.

Ja też na etapie przesiadywania pod choinką i nawet planów ogrodowych nie snuję.

pozdrawiam
Urszulla 09:31, 05 sty 2018

Ciekawe z pewnością lekturki. Chętnie pozaglądałabym do tych angielskich czasopism ogrodniczych o powojnikach u mnie czytałam dzięki
Gardenarium 09:43, 05 sty 2018

A ja snuję swoje plany ogrodowe Nawet rysuję projekty zakątków Na A4, potem się skleci całość

Instagram Ogrodowiska
Pszczelarnia 10:47, 05 sty 2018

mira napisał(a)
Bardzo dziękuję za te bombkowe przyjemności. Przyćmiły mi poprzednie wpisy choć Twoje lektury są z pewnością bardzo przyjemne a robota nich odpoczywa.

Gapię się na tą przedwojenną bombkę - skarb - w mojej rodzinie nie ostało się nic.
Z opowieści wiem że w czasie wojny i zaraz po na choince wieszało się orzeszki, jabłka, pieczone własnoręcznie ciasteczka, cukierki jak kto zdobył albo było go stać, no i zabawki z różnych papierków które dzieci robiły. O szkiełkach nie bardzo słyszałam, mus raz jeszcze dopytać.

Ja też na etapie przesiadywania pod choinką i nawet planów ogrodowych nie snuję.

pozdrawiam

Co do szklanych bombek - moja Mama pochodzi z północnego Mazowsza, blisko pruskiej granicy, takie pogranicze. I tam były one już popularne (wiadomo choina i bombka są protestanckiego pochodzenia, w katolickich landach najczęściej budowało się żłóbki 'Krippe').

Na Mazowszu były huty szkła (zakładane min. przez osoby czeskiego pochodzenia), które produkowały takie bombki.

Pszczelarnia 10:49, 05 sty 2018

Gardenarium napisał(a)
A ja snuję swoje plany ogrodowe Nawet rysuję projekty zakątków Na A4, potem się skleci całość

I to jest też fajne.
Basilikum 13:48, 05 sty 2018

zachwycilam sie babcina bombka u nie nic sie nie zachowalo, rodzice kilka ladnych komunistycznych maja kiedys im gwizdne

lektury zazdroszcze, ja kradne wieczorkiem kilka minut na ksiazke. Totalny brak czasu i ten rok zapowiada sie na pracowity.

U nas i choinka i Krippe
yolka 16:19, 05 sty 2018

Pamiątka po babci piękna, po uchwycie metalowym widać jak jest stara, jak też nadrabiam lektury choć nie ogrodowe
Gruszka_na_w... 20:20, 05 sty 2018

Pszczelarnia napisał(a)

Zaciekawił mnie tytuł "Cydr z Rosie". Po przeczytaniu recenzji nabrałam ochoty na lekturę. Znalazłam też film. Do obejrzenia podczas weekendu. Dziękuję!
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
AgataM 20:29, 05 sty 2018

Witaj Ewo. Ten obornik, to super sprawa. Śmierdzi , ale ma takie właściwości że żaden nawóz mu nie dorówna. Ja nie mam dostępu do takich ilości ale myślę o granulacie