Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Pszczelarnia 14:36, 21 mar 2018

laurowisnia napisał(a)
(...)
Z jakiej firmy masz nasiona lewkonii, (...)

od S. Raven. Ale jeszcze cicho siedzą pod wermikulitem.
kasja83 20:05, 21 mar 2018

Jakie tu precyzyjne planiki....z korektami w dodatku Planowanie poziom wyższy
Pszczelarnia 10:43, 22 mar 2018

Może komuś się przyda: sprawdzone metody postępowania w przypadku chorób bukszpanu (grzyby i owady). Sposób (Algenkalk) został przetestowany we wspomnianym wyżej ogrodzie ogrodników hobbystów p. Lucenz i p. Bender.

Ja swoje cisy i bukszpany osypuję przesianym popiołem drzewnym (dla środowiska kwaśnego grzyba dobrze robi zasadowość popiołu - tak sobie to rok temu wykoncypowałam).
mira 11:19, 22 mar 2018

laurowisnia napisał(a)
70 plus dokładka, będziemy podziwiać.
Z jakiej firmy masz nasiona lewkonii, ja dotąd byłam nawet bardzo zadowolona z nasion firmy Polan, selekcja praktycznie nie była potrzebna ale w tamtym roku dokupiłam kolor wiśniowy i wszystkie okazały się pojedyncze.

To też tak mialam a w tym roku wydaje mi sie ze ronilam selekscje z tej samej paczki ale co wyjdzie to się okaże.

Ewa to może kopce z różami też popiołem posypać zgodnie z tą ideą na razie zasypane śniegiem ale jak zacznie topnieć to będzie dobry czas

Pozdrawiam
gobasia 11:31, 22 mar 2018

Pszczelarnia napisał(a)
Może komuś się przyda: sprawdzone metody postępowania w przypadku chorób bukszpanu (grzyby i owady). Sposób (Algenkalk) został przetestowany we wspomnianym wyżej ogrodzie ogrodników hobbystów p. Lucenz i p. Bender.

Ja swoje cisy i bukszpany osypuję przesianym popiołem drzewnym (dla środowiska kwaśnego grzyba dobrze robi zasadowość popiołu - tak sobie to rok temu wykoncypowałam).

Ewo ja popiół drzewny stosuję wiosna (zimą) na wszystkie rabatki kwiatowe i warzywne.
..dodatkowo na warzywa kapustne gdy pojawia się bielinek i gąsięnniczki..biorę popiól do sitka i przesiewam nad robalami....na mszyce na różach itp...Najlepiej rano gdy rośliny są mokre
Gruszka_na_w... 20:01, 22 mar 2018

mira napisał(a)

Ewa to może kopce z różami też popiołem posypać zgodnie z tą ideą na razie zasypane śniegiem ale jak zacznie topnieć to będzie dobry czas

Pozdrawiam

Sypałam zimą popiół drzewny na kopce róż. Bardziej jednak myślałam o dostarczeniu potasu niż zapobieganiu chorobom grzybowym. Dam znać o ewentualnej skuteczności.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Bogdzia 20:06, 22 mar 2018

Ja daje popiół na kompost i na trawnik , trzeba będzie zaczac na róże , moze bedą lepiej rosnac.
Monia81 20:28, 22 mar 2018

No to ja jeszcze napiszę, popiół podsypuje też pod powojniki
nawigatorka 20:35, 22 mar 2018

Z mojego pieca popiół mam jak mąka. Siac nie muszę. Ale o posypywaniu samych roślin jeszcze nie słyszałam.musze zapamietac
paniprzyroda 23:16, 22 mar 2018

Jeszcze pod sasanki i ciemierniki, lawendy i prawie wszystkie rośliny, poza kwasolubami Pomysł z posypywaniem bukszpanów zapisuję do przetestowania.