Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Pszczelarnia 10:52, 27 mar 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)
Kurcze zaskoczyłyście mnie z tym pomarańczowieniem liści bukszpanów. Mam takie trzy, ale już drugi rok na zimę mi pomarańczowieją, a wiosną na nowo robią się zielone. Właśnie jeden już łapie zielenie z powrotem. I to nie są nowe liście, ale te pomarańczowe robią się zielone....zgłupiałam całkiem

To znaczy, że chyba nic im nie jest jak zielenieją. Czasami tak jest przy niskich temperaturach. Jeżeli wraca kolor to jest OK.

Niektóre odmiany cisa też tak mają - na zimę tracą swoją zieloność i robią się bure na młodych końcówkach.
AgnieszkaW 11:17, 27 mar 2018

Pszczelarnia napisał(a)

To znaczy, że chyba nic im nie jest jak zielenieją. Czasami tak jest przy niskich temperaturach. Jeżeli wraca kolor to jest OK.

Niektóre odmiany cisa też tak mają - na zimę tracą swoją zieloność i robią się bure na młodych końcówkach.

U mnie też tak jest z niektórymi bukszpanami i cisami. Wiosną wszystko wraca do normy, to takie odmiany + działanie niskich temperatur.
Waclaw 13:36, 27 mar 2018

mira napisał(a)

Wacław a jakiego efektu oczekujesz? Czy twoje rośliny tam gdzie sypiesz sa zdrowe?

Pozdrawiam

Tak, są zdrowe. Nie oczekuje specjalnych efektów. Myślę, że pomagam roślinom czerpać składniki odżywcze. Tak samo jak sypiąc obornik lub kompost
mira 14:40, 27 mar 2018

Waclaw napisał(a)

Tak, są zdrowe. Nie oczekuje specjalnych efektów. Myślę, że pomagam roślinom czerpać składniki odżywcze. Tak samo jak sypiąc obornik lub kompost

I o to mi chodziło - są zdrowe i to jest efekt dbasz o glebę a w zdrowej glebie rosną zdrowe rośliny - to czego chcieć więcej - pozdrawiam

Ewo - ale masz oko to rdzawa naparstnica też masz?

Zapomniałam - obejrzyj 3 odc. GW i tam Monty dzieli przebiśniegi - jeszcze czas niech przekwitną
Pszczelarnia 14:56, 27 mar 2018

mira napisał(a)

(...)

Ewo - ale masz oko to rdzawa naparstnica też masz?

Nie wiem, co mam - coś tam mam.
Ale uczę się - u mnie na wątku były dywagacje, jaką naparstnicę od Vity mam /posiałam (jeszcze nie posiałam, bo siałam mnóstwo pomidorów i chwilowo nie mam miejsca na nowe siewy). I tak Vita sprostowała stwierdzenie Vivy - że nie mogła nam dać tych nasion, bo miała tylko młode sadzonki - a mnie się i tak wszystko pomyliło. Wysiejemy i zobaczymy. Mam wszak jeszcze żółtą kupioną u Tomka G. - wszystko razem jednak dało okazję do pogłębienia wiedzy na temat naparstnicy.
MariuszG 20:23, 27 mar 2018

Rośliny zimozielone, głównie bukszpan i cis, jesienią aż do wiosny są często pomarańczowo brązowe. Powoduje to zaburzenie przyswajania fosforu wywołane spadkiem temperatury. Roślina zaczyna pobierać fosfor przy temperaturze powyżej 20 stopni Celsjusza . Jeśli nie zadziałaliśmy odpowiednio wcześniej jesienią, będziemy obserwować jak liście bukszpanu czy igły cisowe rudzieją. Nie trzeba się tym martwić za bardzo, bo gdy zrobi się cieplej, rośliny znów wybarwią się na zielono . Warto jednak będzie wzbogacić ziemię w fosfor.
MariuszG 20:27, 27 mar 2018

I w ogóle to witam się Ewo w Twoim wątku . Podziwiam Twój ogród od dawna, jest to dla mnie taki odnośnik prawdziwego ogrodnictwa, do którego mam nadzieję i ja kiedyś dojdę. Dziękuję bardzo za przemyślenia, obserwacje, artykuły i dyskusje, którymi się dzielisz . Bardzo wielu ważnych rzeczy dzięki temu się nauczyłem .
Agania 22:29, 27 mar 2018

Pszczelarnia napisał(a)

Nie wiem, co mam - coś tam mam.
Ale uczę się - u mnie na wątku były dywagacje, jaką naparstnicę od Vity mam /posiałam (jeszcze nie posiałam, bo siałam mnóstwo pomidorów i chwilowo nie mam miejsca na nowe siewy). I tak Vita sprostowała stwierdzenie Vivy - że nie mogła nam dać tych nasion, bo miała tylko młode sadzonki - a mnie się i tak wszystko pomyliło. Wysiejemy i zobaczymy. Mam wszak jeszcze żółtą kupioną u Tomka G. - wszystko razem jednak dało okazję do pogłębienia wiedzy na temat naparstnicy.

Naparstnica ciekawa i ulubiona przez wielu z nas bylina...bardzo ją lubię, ale nie wiem o jakiej piszecie, pewnie o unikalnej, wyjątkowej, niespotykanej i nie do zdobycia odmianie, ale wkrótce zobaczę ją u Ewuniu, Vivy, Vity lub Miry, albo u Gabrieli...będę czatować...jak na słoneczną pogodę
Wesołych Ewcia
ren133 22:47, 27 mar 2018

Ewuniu, przeczytałam ciekawe informacje na temat stosowania popiolu na bukszpany ... spróbuję tego na pewno
Wendy79 20:15, 28 mar 2018

Ewuś, ja w tamtym roku miałam wysiane dwa rzędy bazylii pomiędzy pomidorami (oczywiście pod chmurką), mix odmian. Zbiory miałam udane, a ubiegłego roku chyba do najcieplejszych nie można zaliczyć. Wcześniej robiłam rozsady, ale do bazylii nie miałam jakoś ręki.