Nie wiem, co mam - coś tam mam.
Ale uczę się - u mnie na wątku były dywagacje, jaką naparstnicę od Vity mam /posiałam (jeszcze nie posiałam, bo siałam mnóstwo pomidorów i chwilowo nie mam miejsca na nowe siewy). I tak Vita sprostowała stwierdzenie Vivy - że nie mogła nam dać tych nasion, bo miała tylko młode sadzonki - a mnie się i tak wszystko pomyliło. Wysiejemy i zobaczymy. Mam wszak jeszcze żółtą kupioną u Tomka G. - wszystko razem jednak dało okazję do pogłębienia wiedzy na temat naparstnicy.
Rośliny zimozielone, głównie bukszpan i cis, jesienią aż do wiosny są często pomarańczowo brązowe. Powoduje to zaburzenie przyswajania fosforu wywołane spadkiem temperatury. Roślina zaczyna pobierać fosfor przy temperaturze powyżej 20 stopni Celsjusza . Jeśli nie zadziałaliśmy odpowiednio wcześniej jesienią, będziemy obserwować jak liście bukszpanu czy igły cisowe rudzieją. Nie trzeba się tym martwić za bardzo, bo gdy zrobi się cieplej, rośliny znów wybarwią się na zielono . Warto jednak będzie wzbogacić ziemię w fosfor.
I w ogóle to witam się Ewo w Twoim wątku . Podziwiam Twój ogród od dawna, jest to dla mnie taki odnośnik prawdziwego ogrodnictwa, do którego mam nadzieję i ja kiedyś dojdę. Dziękuję bardzo za przemyślenia, obserwacje, artykuły i dyskusje, którymi się dzielisz . Bardzo wielu ważnych rzeczy dzięki temu się nauczyłem .
Naparstnica ciekawa i ulubiona przez wielu z nas bylina...bardzo ją lubię, ale nie wiem o jakiej piszecie, pewnie o unikalnej, wyjątkowej, niespotykanej i nie do zdobycia odmianie, ale wkrótce zobaczę ją u Ewuniu, Vivy, Vity lub Miry, albo u Gabrieli...będę czatować...jak na słoneczną pogodę
Wesołych Ewcia
Ewuś, ja w tamtym roku miałam wysiane dwa rzędy bazylii pomiędzy pomidorami (oczywiście pod chmurką), mix odmian. Zbiory miałam udane, a ubiegłego roku chyba do najcieplejszych nie można zaliczyć. Wcześniej robiłam rozsady, ale do bazylii nie miałam jakoś ręki.