Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Waclaw 19:21, 26 mar 2018

AgataM napisał(a)
Moja Babcia popiół drzewny sypała do ogródka pod krzewy i kwiaty wieloletnie, bo leczył z chorób.

Kiedy palę ognisko, to popiół na grządki sypię. Czy to daje efekt?
Nie widzę ale rozsądek podpowiada, że tak
sylwia_slomc... 20:26, 26 mar 2018

Kurcze zaskoczyłyście mnie z tym pomarańczowieniem liści bukszpanów. Mam takie trzy, ale już drugi rok na zimę mi pomarańczowieją, a wiosną na nowo robią się zielone. Właśnie jeden już łapie zielenie z powrotem. I to nie są nowe liście, ale te pomarańczowe robią się zielone....zgłupiałam całkiem
mira 22:08, 26 mar 2018

Czytam o popiele i zastanawiam się czy sypany zimą nie traci swoich wartości, chyba dopiero teraz jak temperatura będzie odpowiednia będą zachodzić wszelkie reakcje w ziemi. Tak mi gdzieś dzwoni że o tym czytałam że właśnie popiół był przechowywany gdzieś w zimie po to by wiosną go rozsypać i to przechowywanie mnie zniecheciło i wysypuję wtedy jak potrzebuję.

Oglądałam kiedyś jakiś program z ogrodem położonym nad morzem. Zimą ogrodnicy z wiadrami chodzili nad morze i zbierali wodorosty czy co tam morze wywaliło i to właśnie był ich najlepszy dodatek do kompostu. Właśnie zastanawiałam się nad zakupem preparatu z algami i pewnie to zrobię.

pozdrawiam uradowana po wiosennej niedzieli
Dorota123 22:21, 26 mar 2018

Ciekawa dyskusja wywiązała się o posypywaniu popiołem drzewnym, kiedyś już o tym czytałam. Tu zdecydowanie więcej praktycznej wiedzy. Niestety my ogrzewamy węglem
AgataM 22:28, 26 mar 2018

Waclaw napisał(a)

Kiedy palę ognisko, to popiół na grządki sypię. Czy to daje efekt?
Nie widzę ale rozsądek podpowiada, że tak

Może ten bardzo dawniejszy popiół był wartościowszy.... bo czyściejszy?
Waclaw 08:39, 27 mar 2018

AgataM napisał(a)

Może ten bardzo dawniejszy popiół był wartościowszy.... bo czyściejszy?

Nie Agato.
Popiół po spaleniu drewna moim zdaniem jest bardzo wartościowy dla roślin. Nie ma znaczenia czy dawny czy obecny.
Ja sypię pod rośliny. Jako nawóz. Podobnie próchno. To co rośliny wyciągnęły z ziemi rosnąc, zwracam do gleby. Co prawda efektu nie widać w znaczący sposób ale może dlatego nie widzę, że nie prowadzę badań na ten temat. Nie prowadzę i nie zamierzam
laurowisnia 09:14, 27 mar 2018

Pszczelarnia napisał(a)

Co do popiołu drzewnego - to mój eksperyment z zimy 2016 - wtedy pierwszy raz oprószyłam bukszpany i cisy popiołem drzewnym. W 2017 nie cięłam bukszpanu w ogóle (cisy cięłąm) ale zimą i wczesną wiosną osypywałam dotknięte grzybem bukszpany i cisy. W lecie opryskiwałam tylko octanem wapnia (kilka razy).

Odpowiadając na pytanie, czy popiół nie spali roślin - wydaje mi się, że on nie ma takiej właściwości, jest całkowicie bez azotu.

Czy nie przenawozi się roślin - wydaje mi się, że w zimie i wczesną wiosną nie ma na to szans, nie da się go przywswoić w takich warunkach temperaturowych w nadmiarze.

Popiołem można tylko zmienić ph gleby.

Wydaje mi się również, że przy bukszpanach dobrze jest zrezygnować z nawożenia azotem w ogóle wtedy, kiedy mamy grzyba. Bo grzyb i azot idą w parze.

To są moje przemyślenia i eksperymenty - nie znam się absolutnie na chemii.

Ewo, dwie sprawy, raz to, że rośliny nie lubią zapylenia, a druga - nie zawiera azotu ale nie tylko on ma właściwości drażniące, środowisko jest alkaliczne, mogą zachodzić jakieś reakcje na tkankach zielonych rośliny. Nie jestem tego pewna to moje myśli tylko. Pytanie jest też jak długo się utrzymywał na roślinie, jeśli deszcz szybko spłukał to jest to tylko efekt jak przy podsypaniu.
mira 09:41, 27 mar 2018

Waclaw napisał(a)

Nie Agato.
Popiół po spaleniu drewna moim zdaniem jest bardzo wartościowy dla roślin. Nie ma znaczenia czy dawny czy obecny.
Ja sypię pod rośliny. Jako nawóz. Podobnie próchno. To co rośliny wyciągnęły z ziemi rosnąc, zwracam do gleby. Co prawda efektu nie widać w znaczący sposób ale może dlatego nie widzę, że nie prowadzę badań na ten temat. Nie prowadzę i nie zamierzam

Wacław a jakiego efektu oczekujesz? Czy twoje rośliny tam gdzie sypiesz sa zdrowe?

Pozdrawiam
Pszczelarnia 10:49, 27 mar 2018

laurowisnia napisał(a)

Ewo, dwie sprawy, raz to, że rośliny nie lubią zapylenia, a druga - nie zawiera azotu ale nie tylko on ma właściwości drażniące, środowisko jest alkaliczne, mogą zachodzić jakieś reakcje na tkankach zielonych rośliny. Nie jestem tego pewna to moje myśli tylko. Pytanie jest też jak długo się utrzymywał na roślinie, jeśli deszcz szybko spłukał to jest to tylko efekt jak przy podsypaniu.

Tak, tak może być, jak piszesz.

Trzeba po prostu próbować i obserwować.

U mnie na razie nic się nie działo z bukszpanami. Mają się całkiem dobrze, na razie. Zobaczymy jak będzie po cięciu, które lada moment nastąpi.

Pszczelarnia 10:50, 27 mar 2018

mira napisał(a)
Czytam o popiele i zastanawiam się czy sypany zimą nie traci swoich wartości, chyba dopiero teraz jak temperatura będzie odpowiednia będą zachodzić wszelkie reakcje w ziemi. Tak mi gdzieś dzwoni że o tym czytałam że właśnie popiół był przechowywany gdzieś w zimie po to by wiosną go rozsypać i to przechowywanie mnie zniecheciło i wysypuję wtedy jak potrzebuję.

Oglądałam kiedyś jakiś program z ogrodem położonym nad morzem. Zimą ogrodnicy z wiadrami chodzili nad morze i zbierali wodorosty czy co tam morze wywaliło i to właśnie był ich najlepszy dodatek do kompostu. Właśnie zastanawiałam się nad zakupem preparatu z algami i pewnie to zrobię.

pozdrawiam uradowana po wiosennej niedzieli

Trzeba próbować - sadownicy organiczni je od dawna stosują.