Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

la_estrellita 07:28, 23 sie 2018

Pszczelarnia napisał(a)

Agnieszka, nie zabezpiecza się. Pszczoły same muszą sobie poradzić (ustawiają straże zbrojne przy wylotkach w razie zagrożenia). Jeden szerszeń sobie nie poradzi z pszczołami, a jak w miejscu bytowania pszczół kręci się więcej szerszeni (człowiek dostrzeże zagrożenie dla swoich pszczół, bo one - szrszenie tak krążą pobudzone nad ulami), to trzeba założyć pułapki piwne na drzewach i je wymieniać. Upiją się na śmierć.

W razie ataku koniecznie przymknąć wylotki (żeby szerszenie nie napierały gromadą a pszczołom łatwiej było walczyć).

A sporo szerszeni jest w twojej okolicy, bo pewnie i owoców sporo, i zimy łagodniejsze.

La Estrellito, czy macie już kapelusze pszczelarskie?

Ewo, kapulutków nie mamy, nic nie mamy dla pszczół. Na razie się zastanawiamy czy moglibyśmy coś zrobić dla nich i dla świata stawiając ul. Martwią mnie tylko te szerszenie, których rzeczywiście mamy sporo. Ja już się nawet z nimi zaprzyjaźniłam i mi tak nie przeszkadzają ale po tym co napisałaś to zwątpiłam czy pszczoły w takim miejscu to dobry pomysł. Zamiast żyć spokojnie ciągle będą walczyć. Zimy to u nas nie ma praktycznie.

Obejrzałam zdjęcia Admete. Piękne. Piękny ogród masz ale to już mówiłam pewnie .
admete 07:52, 23 sie 2018

Pszczelarnia napisał(a)
Agnieszka - Admete, tak kirengeszoma palmata (ostatnio widziałam kilka jej krzaczków razem posadzonych i był to dobry widok) a w skrzyni jest rudbeckia owłosiona 'Cherokee Sunset'.

Muszę tą rudbekię nabyć - ma niesamowity kolor

Dziękuję za zdjęcia - muszę koniecznie podziałać w sprawie dodatkowych punktów wodnych w ogrodzie i jestem zmobilizowana bardzo. Susza, okropna susza.

Susza masz rację
Kolejne punkty z wodą są niezbędne
W piątek tak jak Ci pisałam nigdzie nie jechaliśmy i cały dzień przestawiałam zraszacz. Jak skończyłam tam gdzie zaczęłam już było sucho
a najbiedniejszy jest koniec działki gdzie wąż nie dociera

także działajcie
Toszka 08:04, 23 sie 2018

Pszczelarnia napisał(a)
Justyna pytała o ilości gnojówek, kompostu i innych takich dla naszego ogrodu.

Otóż: obornik dostają rośliny co 3 lata - rocznie przyjeżdża do mnie tak ok. 4 - 5 ton obornika.

Gnojówki: z pokrzywy - 200 L (wszystko co potrzebuje azotu i startu po zimie), z żywokostu 50 l (dalie, pomidory, bukszpany i cisy); z czosnku 50 l - na grzyba (ostatnio profilaktyka bukszpanów), jeszcze 30 l klasycznej gnojówki (azot, drzewka owocowe). Wrotycz - 50 l ale w tym roku jeszcze nie zrobiłam nic.

Nawozy sztuczne - róże, magnolie, hortensje, choina kanadyjska i różaneczniki - raz w sezonie.
Cały ogród z wyjątkiem jednego miejsca mam na podłożu żwirowym.

W tym roku drzewka w sadzie i jabłonki rajskie wyściółkowałam słomą po oborniku.
Tak mniej więcej, działam na oko, nie ma tu głębszej refleksji.

EDIT: te litry to oczywiście koncentraty. Liczyłam wg pojemności baniaków.

Szalejesz z tymi gnojówkami, Kobieto
Bogdzia 09:26, 23 sie 2018

W końcu można było sie napatrzec na Twój ogród do woli, mnóstwo pięknych zdjec dzieki Admete.
Pszczelarnia 09:41, 23 sie 2018

admete napisał(a)

Muszę tą rudbekię nabyć - ma niesamowity kolor

Susza masz rację
Kolejne punkty z wodą są niezbędne
W piątek tak jak Ci pisałam nigdzie nie jechaliśmy i cały dzień przestawiałam zraszacz. Jak skończyłam tam gdzie zaczęłam już było sucho
a najbiedniejszy jest koniec działki gdzie wąż nie dociera

także działajcie

Działamy.

Robię przyśpieszony kurs z tematyki "hydraulika ogrodowa".
Pszczelarnia 09:42, 23 sie 2018

Toszka napisał(a)

(...)

Toszko, nie za dużo daję azotu?
Pszczelarnia 09:43, 23 sie 2018

Bogdzia napisał(a)
W końcu można było sie napatrzec na Twój ogród do woli, mnóstwo pięknych zdjec dzieki Admete.

Dzięki Admete ...

Pszczelarnia 09:47, 23 sie 2018

la_estrellita napisał(a)

Ewo, kapulutków nie mamy, nic nie mamy dla pszczół. Na razie się zastanawiamy czy moglibyśmy coś zrobić dla nich i dla świata stawiając ul. Martwią mnie tylko te szerszenie, których rzeczywiście mamy sporo. Ja już się nawet z nimi zaprzyjaźniłam i mi tak nie przeszkadzają ale po tym co napisałaś to zwątpiłam czy pszczoły w takim miejscu to dobry pomysł. Zamiast żyć spokojnie ciągle będą walczyć. Zimy to u nas nie ma praktycznie.

Obejrzałam zdjęcia Admete. Piękne. Piękny ogród masz ale to już mówiłam pewnie .

Taka jest natura: pszczoły versus szerszenie. Czasami silniejszy chce zaatakować słabszego a słabszy okazuje się silny.

Nie zawsze jest ciągła walka. U tych owadów stawką jest pożywienie.

Pszczelarnia 09:48, 23 sie 2018

Wendy79 napisał(a)
Łączę się z Tobą w tym czekaniu na deszcz. Nie myślałam, że może to się stać melodią przewodnią moich dni, a tak ostatnio jest...

Ja już nie czekam. Działam. Zmobilizowana.
Toszka 09:56, 23 sie 2018

No własnie Ewo tez się zastanowiłam, czy nie dajesz zbyt dużo azotu.
Ale ujmę to tak - póki nie walczysz namiętnie z grzybem to chyba nie