Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

10:12, 31 sie 2018
czy pokażesz rózanke zaraz po posadzeniu?

ciekawa jestem tego ...bo ja swoja frontową robiłam 2 lata temu i nie udało mi sie dorze nasadzic ...wiosna zmieniałam układ róz przez lato sie to nawet dobrze sprawdziło bo idzie wejsc bez problemu zeby róze przyciac ...wczesniej to był kłopot bo z kazdej strony jakis badyl sie do ciała wczepiał

pomysl o tym przed sadzeniem ...no chyba ze juz masz to przemyslane i obsługa rózanki w sezonie bedzie bezbolesna

laurowisnia 10:20, 31 sie 2018

Pszczelarnia napisał(a)

Tak z połowy sierpnia w Holandii.

Miałam nadzieję na dłuższe kwitnienie jak się rozrośnie ale te kwiatostany może i ciut inne.
margaretka3 10:48, 31 sie 2018

Ewo, Ty rozbudowujesz różankę, ja ograniczam (i tak przecież maleńką)...

Czy dasz radę zebrać nasionka z olszewnika? Od dawna jest na mojej liście chciejstw.
Jaką wysokość ma u Ciebie patrinia? U mnie ma 2 m. Normalnie wyściguje się z moimi młodymi brzózkami.
Wiesz, że grzyb zjadł mi hyzopa?
Pszczelarnia 13:50, 31 sie 2018

eee_taam napisał(a)
czy pokażesz rózanke zaraz po posadzeniu?

ciekawa jestem tego ...bo ja swoja frontową robiłam 2 lata temu i nie udało mi sie dorze nasadzic ...wiosna zmieniałam układ róz przez lato sie to nawet dobrze sprawdziło bo idzie wejsc bez problemu zeby róze przyciac ...wczesniej to był kłopot bo z kazdej strony jakis badyl sie do ciała wczepiał

pomysl o tym przed sadzeniem ...no chyba ze juz masz to przemyslane i obsługa rózanki w sezonie bedzie bezbolesna

Pokażę.

Sądzę, że róże raczej będą mnie kłuć i się czepiać - trudno, przeżyję. Viva opracowała (lata praktyki) metodę i teraz gołymi rękoma pracuje przy różach. Dojść do takiej wprawy ... .

Mnie w różance chodzi bardziej o dobranie pokroju i wysokości, bo bardzo różne róże planuję. Wiadomo mają być pachnące i w określonych kolorach - to najłatwiejsze.
Pszczelarnia 13:55, 31 sie 2018

margaretka3 napisał(a)
Ewo, Ty rozbudowujesz różankę, ja ograniczam (i tak przecież maleńką)...

Czy dasz radę zebrać nasionka z olszewnika? Od dawna jest na mojej liście chciejstw.
Jaką wysokość ma u Ciebie patrinia? U mnie ma 2 m. Normalnie wyściguje się z moimi młodymi brzózkami.
Wiesz, że grzyb zjadł mi hyzopa?

Ja ją tworzę od nowa.

Jak mu te nasiona gdzieś nie wystrzelą to zbiorę. Będę pilnować.

U mnie tak 150 cm ma (zależy od zasobności gleby).

A u mnie przy podlewaniu sąsiedniej rabaty rozchodniki dostawały za dużo wody i też są niewyjściowe.

Ale, że grzyb zjadł hyzopa to jednak ciekawostka. Niech mu ten gorzki piołunowaty smak w gardle stanie.
14:44, 31 sie 2018
Pszczelarnia napisał(a)

Pokażę.

Sądzę, że róże raczej będą mnie kłuć i się czepiać - trudno, przeżyję. Viva opracowała (lata praktyki) metodę i teraz gołymi rękoma pracuje przy różach. Dojść do takiej wprawy ... .

Mnie w różance chodzi bardziej o dobranie pokroju i wysokości, bo bardzo różne róże planuję. Wiadomo mają być pachnące i w określonych kolorach - to najłatwiejsze.

od Vivy sie trzeba ogodniczkowania uczyć

róże sa zaskakujace ....Kindzia była jakies dwa tyg temu u mnie i zobaczyła Mounstead Wood ...kolor kwiatków który był regularnie rózowy i nie miał nic wspólnego z głeboką purura/burgundem ..... a mam ja 3 lata albo 4 i to był jej pierwszy taki wykskok ...przez tez susze chyba sie nie wybarwiła tak głeboko

PS. na mojej rózance jest busz rózany z 15szt ..nie wszystkie mi sie udało dobrac idealnie ...moze kiedys jakies zamienie/wymienie na inne ....na ten moment mnie ciesza i nie choruja ...czego chciec wiecej
tulucy 20:17, 31 sie 2018

Pracowity sezon... Jak zwykle w sumie
Gruszka_na_w... 20:38, 31 sie 2018

Pszczelarnia napisał(a)

Różanki i ja jestem ciekawa w obawie czy fantazja mnie nie poniosła.

Zioła dobrze mi się komponują ze szkalrnią, warzywnikiem i skrzyniami na kwiaty i nowalijki.

Wybrałaś róże o tak pięknym zapachu, że można się nimi delektować z zamkniętymi oczkami.
Lubię mieć zioła w pobliżu warzywnika, bo zwykle tam zmierzam z koszykiem po składniki do potraw.
Mój kompostownik opanowała dynia i malinowy pomidor. Nie przycinany, owocuje nad wyraz obficie.
U Ciebie wierzba faktycznie namieszała z koncepcją.
Ten sezon uniemożliwił twórcze grzebanie (roszady). Kilof nie należy do moich ulubionych narzędzi ogrodniczych.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Zagajanka 21:10, 31 sie 2018

Pszczelarnia napisał(a)
Lista róż, jeszcze do weryfikacji, niektóre już tam rosną.
1. Munsted Wood – 2 szt.
2. Claire Austin – 1 szt.
3. White Little Pet – 2 szt. albo Pastella 2 szt.
4. Diamant – 3 szt.
5. White Cover – 2 szt.
6. Queen of Sweden – 3 szt.
7. Charles de Mills – 1 szt.
8. President des Seze – 1 szt.
9. Quenn of Denmark albo Jacques Cartier – 1 szt.
10. Felicia albo Cecile Brunner – 1 szt.
11. Angela – 1 szt.

12. Utersener Klosterrose - 2 szt
13. Cecilia Austina - 1 szt.
14. Rose de Rhest - 6 szt.
15. Reine des Violettes - 4 szt.
16. Artemis - 23 szt.

Zgrabnie zgrana kolorystyka: purpury, mocny róż, ciepłe blade róże, kremy, biel...
Imponująco Najbardziej zachwyca ilość Artemisów
sylwia_slomc... 21:46, 31 sie 2018

Ewo z konkursu do którego Em zgłosił nasz ogród był kręcony krótki filmik więc mogę zaprosić Cię na wirtualny spacer po naszym Ranczu jeśli masz ochotę. Nasz ogród w 1.52
https://www.youtube.com/watch?v=VGa20TfMt6I&feature=youtu.be