Ten kminolistny jednak mało atrakcyjny, dzika marchew bije go na głowę,a ten Wallicha - szperam, szperam w necie i u nas nie widzę. Chroń łup Ewo - jest świetny!
Te wakacje i dla mnie były odkrywcze - szałwia lepka Salvia glutinosa skradła moje serce i...powonienie w Beskidzie Sądeckim
melisa u mnie wieksza i dorodniejsza niż mięta ...mi do pasa i jakies z 1,5m szerokości ma moja 3-4 kępa ...scinam ze 2 razy w sezonie równo z ziemią a ta i tak rosnie jak szalona ...zawala wszystko
lista róz imponujaca ide sie zaznajomic ....sama mam jakies 60 róz a wcale tego w ogrodzie nie widac
Ewunia u Ciebie to można doła załapać,pokazujesz roślinki o których człowiek pojęcia zielonego nie ma i jeszcze w takich zestawach ,że aż oczy się śmieją. Podziwiam za wiedzę ogrodniczą i niepowtarzalny ogród
Bardzo lubię czytać o Twoich eksperymentach kompozycyjnych.
Ciekawa jestem wyglądu tej różanki. A zioła w pobliżu szklarenki to dobry pomysł.
Dopiero pytałam czy zielnik podlega jakimś zmianom, a tu taka decyzja, zaskoczyła mnie, ale skoro tam ziemia bardzo dobra to różom będzie lepiej.
Nie umiem tak całkiem rozpoznać ale chyba właśnie ten olszewnik kminkolistny się u mnie wysiał, na początku myślałam, że to jakaś zagubiona pietruszka.
Mam pytanie, czy ta fotka jest z sierpnia, mam podobny krwiściąg ale w lipcu już zakończył kwitnienie.
Bez eksperymentów, sadzenia, sadzonkowania, siania i przesadzania - byłoby zbyt monotonnie w ogrodzie.
Np. w miejscu po dawnym kompostowniku chciałam zrobić rozsadnik - dołownik - szkółkę. Fantastyczna ziemia, dosypałam próchnicy liściowej i troszkę czarnoziemu. Miejsce lekko zacienione i niezwykle zaciszne - same plusy. Już nawet posadziłam tam moje rozsady. Okazało się jednak, że niedaleko rosnąca wierzba uniemożliwia jakiekolwiek działania w tym miejscu - jej korzenie przerosły 20 cm dla chłonięcia wody z podlewania rozsad.
Więc znowu będą zmiany organizacyjne w ogrodzie. Ogród mam cały "rozkopany", bo działamy na każdym froncie.
Różanki i ja jestem ciekawa w obawie czy fantazja mnie nie poniosła.
Zioła dobrze mi się komponują ze szkalrnią, warzywnikiem i skrzyniami na kwiaty i nowalijki.